PUTIN IMA PROBLEM Ruska vojska u blatu
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Vojnici koji su se nedavno vratili sa linije fronta svedočili su da su nedeljama bili "mokri od glave do pete" i o tome su govorili na konferenciji o vojnim pitanjima Ogakov Readings u Moskvi u sredu.

Ruski borci su rekli da su sve vreme jeli istu hranu u blatnjavim uslovima, a jedan je rekao da ne mogu ni da skuvaju šolju čaja jer bi rizikovali da uzbune ukrajinske snage ako bi zapalili vatru, prenosi Biznis insajder (Business Insider).

U izveštaju se takođe navodi da je održavanje pristojnih uslova života na odbrambenim pozicijama izazov za sve snage, ali dokazi iz podataka otvorenog izvora otkrivaju "generalno veoma loš nivo osnovne terenske administracije među ruskim snagama“.

U izveštaju se navodi da je to verovatno zbog nedostatka "motivisanih mlađih komandanata“ i "promenljive logističke podrške“.

Uslovi su sve teži za obe strane

Kako rusko-ukrajinski rat ulazi u svoju drugu zimu, borbe nastavljaju da besne širom zemlje, a uslovi u ukrajinskoj notorno snežnoj i ledenoj zimi verovatno će predstavljati izazove za obe strane, posebno kada je u pitanju rukovanje oružjem, pokretnim snagama i opremom i održavanje dobrih uslova za vojnike.

To verovatno znači da će artiljerija ostati ključno oružje u sukobu, jer će statične snage i neplodan pejzaž otežati skrivanje snaga sa obe strane, rekao je za Rojters pukovnik Oleksandar Popov, komandant artiljerije.

"Jedna je stvar juriti 300 metara do neprijateljske pozicije u junu, a sasvim druga kada ste do kolena u blatu, u toploj odeći, zaštitnoj opremi, rancu sa rezervnom odećom", dodao je on.

Vrhovni ukrajinski general Valerij Zalužni nedavno je za Ekonomist (The Economist) napisao da se rat približava zastoju i rovovskom ratu, što je procena koju je odbacio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinska kontraofanziva do sada nije uspela da postigne značajnije rezultate, a Rusija nastavlja pokušaje proboja kroz istočni ukrajinski grad Avdejevku.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading