vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izraelski vojnici pričali su o svojim strahovima dok su se pripremali za bitku za Gazu, ali su insistirali: „Nismo uplašeni".

Kažu da Hamasove snage nose uniforme izraelskih odbrambenih snaga kako bi pokušali da ih prevare.

Britanski "Miror" se susreo sa pripadnicima izraelske 188. oklopne brigade, dok su se pripremali za borbu „u vazduhu, na zemlji i pod zemljom”.,

- Dok smo razgovarali, jedan vojnik je vrisnuo „dole!“, u tom trenutku Hamasova raketa prozujala je iznad glava. Pali smo na pod i dim je ispunio nebo - rekli su novinari britanskog medija da je prošlo nekoliko minuta pre nego što im je dozvoljeno da nastave dalje.

Jedan vojnik, Ilai, 25, rekao im je: „Ulazimo večeras. Zabrinut sam, ali nisam uplašen."

Rekao je da je doleteo kući sa odmora u SAD da se bori, rekavši: "Morao sam nakon što sam video šta se desilo 7. oktobra. Ovo nije iz osvete, to je za moj narod , moju porodicu.Čuo sam da su se Liban, Sirija i Iran umešali i pomislio sam 'čekajte, ovde je Treći svetski rat' ". Hamas nosi uniforme IDF-a uzete od naših vojnika i pretvaraju se da smo mi; nose i civilnu odeću. To je taktika koju koriste. Onda vidite granatu na njihovim ramenima. Isto su uradili i 7. oktobra. Ubili su policajce, a zatim obukli uniforme da zaustavljaju automobile. Pucali su u saobraćaju da ubijaju ljude.”

Vojnici su svesni teškog položaja porodica koje beže iz Gaze. Jedan padobranac, koji nije mogao biti imenovan, rekao je: „Ulazimo u borbu, ali smo pomogli i mnogim izbeglicama. Uzimamo ih, hranimo, napojimo, pa vodimo u Crveni krst. Oni stavljaju ove ljude na put kada se bore, što je prilično bolesno."

Jedan vojnik je otkazao kako kažu medeni mesec da bi rizikovao život u Gazi.

Barak, 45, komandant sa 25 godina iskustva, rekao je: „Hamas je teroristička organizacija. Uglavnom se kriju iza civila. Oni kriju oružje u tunelima ispod Gaze, rakete, sve. Iza bolnica, klinika, škola. Mi smo pravi vojnici. Mi se ne borimo protiv civila, postoji moralni kodeks".

Izrael ima za cilj da spase 240 talaca koje je uhvatio Hamas.

Barak, nastavnik istorije, dodao je: „Moramo biti pametni. Bore se na teritoriji koju dobro poznaju. Koriste dronove, izlaze iz podzemlja. Dugo su se pripremali."

Izrael je saopštio da sada kontroliše severnu Gazu nakon što je više od 50.000 ljudi pobeglo. Više od 10.800 je ubijeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas, uključujući 4.300 dece, prenosi britanski "Miror".

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading