vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da njegova zemlja ne namerava da preuzme kontrolu nad Gazom nakon trenutnog rata sa Hamasom, ali da će nastojati da uspostavi „kredibilne snage“ kako bi osigurala da ta teritorija više ne predstavlja pretnju jevrejskoj državi.

Govoreći za Fok Nevs u četvrtak, Netanjahu je izneo planove svoje vlade za postkonfliktnu Gazu, ističući da izraelske snage neće pokušati da „rasele“ lokalno stanovništvo u toku kopnenog napada.

„Ono što moramo da vidimo je demilitarizovana, deradikalizovana i ponovo izgrađena Gaza. Sve se to može postići“, rekao je on i dodao „Mi ne želimo da osvojimo Gazu. Ne želimo da okupiramo Gazu. I mi ne želimo da upravljamo Gazom."

Međutim, premijer je rekao da će Izrael morati da uspostavi „verodostojne snage“ koje bi mogle „ući u Gazu i ubiti ubice“ u bilo kom trenutku, tvrdeći da će „to sprečiti pojavu još jednog entiteta sličnog Hamasu“.

Intervju sa Foksom usledio je samo nekoliko dana nakon što je Netanjahu izjavio da će Izrael upravljati „ukupnom bezbednošću“ u Gazi „neodređeni period“ nakon sadašnjeg sukoba, što je izgleda bilo u suprotnosti sa ranijim izjavama drugih visokih zvaničnika.

Ministar odbrane Joav Galant ranije je rekao da će izraelske snage uspostaviti „novu bezbednosnu realnost“ u toj oblasti, ali je naglasio da ID neće biti odgovorna za „svakodnevni život u Pojasu Gaze“.

Iako je Netanjahu pojasnio da će za Gazane biti stvorena nova „civilna vlada“, nije precizirao ulogu ID u tom procesu niti kako će se takav zadatak ostvariti.

Vašington je glasno podržao vojnu akciju Izraela da eliminiše Hamas nakon prošlomesečnog smrtonosnog napada, ali američki zvaničnici su pozvali svoje partnere da ne nastavljaju sa „ponovnom okupacijom“ Gaze. Međutim, na pitanje ko bi mogao da upravlja palestinskom enklavom kada borbe utihnu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Bela kuća „nema sve odgovore na to“, samo insistirajući da to ne može biti Hamas.

Izrael je prvi put okupirao Gazu tokom Šestodnevnog rata 1967. sa Egiptom, Jordanom i Sirijom, a povukao je svoje trupe i naseljenike tek skoro 40 godina kasnije. Međutim, uspon Hamasa na vlast u enklavi 2007. godine izazvao je čvrstu blokadu teritorije, a ID je pokrenuo više kampanja bombardovanja u godinama nakon toga.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading