Benjamin Netanjahu
Foto: EPA/EPA-EFE/ABIR SULTAN

Pauze će biti proglašavane "na četiri sata svakog dana u drugom području ili kvartu... kako bi se nabavili medicinski materijal i hrana" onima kojima je potrebna i usput će se omogućiti svakome ko želi da napusti poprišta intenzivnih borbi u severnoj Gazi da se preseli na jug enklave. Izrael se takođe složio da nastavi da garantuje bezbednost duž najmanje jednog od dva glavna autoputa sever-jug po nekoliko sati svakog dana radi evakuacije.

"Humanitarna pomoć sada stiže u Gazu u povećanim brojevima: 96 kamiona je prešlo u utorak i 106 u sredu. Međutim, Bela kuća želi da vidi ne manje od 150 kamiona dnevno", potvrdio je Džon Kirbi, portparol američke Nacionalne bezbednosti.

Džo Bajden

Evan Vucci (STF)

 

 

Anonimni visoki zvaničnik u administraciji predsednika Džoa Bajdena procenio je da je oko 250.000 civila ostalo u severnoj Gazi, gde izraelske trupe napreduju blok po blok u uličnim borbama protiv militanata Hamasa, dok istovremeno pokušavaju da ih isteraju iz podzemnih tunela sa vazdušnim napadima. U takvoj situaciji, najava o dozvoli ulaska humanitarne pomoći ljudima u Gazi (a ima ih više od dva miliona ili, na primer, čitava Slovenija) rezultat je višenedeljnih napora Bajdenove administracije da natera premijera Benjamina Netanijahua da poboljša tamošnju humanitarnu situaciju.

Kada se prošlog petka sastao sa američkim državnim sekretarom Blinkenom u Tel Avivu, Netanjahu je u principu pristao na pauze, ali ga brojni američki zvaničnici – uključujući i samog Bajdena – guraju da se posveti. Izraelske snage su povremeno zaustavljale kopnene napade na severu, kao i vazdušne napade širom Gaze, ali su američki zvaničnici u četvrtak objasnili da je sporazum o humanitarnim konvojima pokušaj da se poveća broj konvoja pomoći i da se Izraelci stave pod veći pritisak da se povinuju.

Džo Bajden

Evan Vucci (STF)

 

 

Vašington post prenosi da je sporazum postignut nakon što se direktor CIA Vilijam Džej Berns sastao u Dohi sa svojim izraelskim kolegom, šefom Mosada Dejvidom Barnom i najvišim zvaničnicima katarske vlade, koja je posredovala u indirektnim američko-izraelskim razgovorima sa Hamasom o oslobađanju. taoci koje Hamas krije u Gazi. Berns se takođe sastao sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem, potvrdilo je za VP nekoliko američkih i stranih zvaničnika, od kojih je većina govorila pod uslovom anonimnosti.

Njih dvojica su razgovarali o humanitarnoj pomoći, izlaznim koridorima iz Gaze i taocima, a pregovori su očigledno bili uspešni, iako je izraelska vlada tvrdila da neće pristati na prekid vatre dok svi taoci ne budu oslobođeni. I Džo Bajden je takođe rekao da ne misli da bi trebalo da bude zvaničnog prekida vatre dok Hamas ne bude poražen, međutim, ovaj dogovor mu je veoma važan. Naime, za Bajdena je sporazum sa Izraelom o svakodnevnim pauzama u ofanzivi mali znak napretka jer Sjedinjene Države pokušavaju da izbalansiraju svoju neograničenu podršku pravu Izraela da se brani od Hamasa sa sve većim međunarodnim kritikama zbog načina na koji Izraelci to koriste. jel tako. Bajden je bio pod domaćim i međunarodnim pritiskom da pokaže da SAD imaju uticaj na Izrael, a Netanjahu mu nije ništa olakšao svojom tvrdom linijom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading