rat u izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Borbe na severu Pojasa Gaze su sve intenzivnije. Izraelske odbrambene snage optužile su Hamas da krije svoje borce po bolnicama i da koristi bolnički kompleks Šifa kao svoj glavni komandni centar. 

Izarelska vojska ističe i da ne puca na bolnice u Gazi, ali da će učiniti "ono što mora" ako pripadnici Hamasa budu pucali iz njih. 

Sa druge strane, palestinski zvaničnici osudili su izraelske napade na bolnice u kojima, ističu, ima mnogo civila. Svetska zdravstvena organizacija, takođe, navela je da je 20 bolnica u potpunosti van funkcije u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da od početka sukoba ubijeno 11.078 Palestinaca, od kojih 4.506 dece. 

BLOG UŽIVO

 

Netanjahu: Pobeda u Gazi nema alternativu

21.30 - Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je večeras da pobeda izraelske vojske u Gazi nema alternativu, preneo je Tajms of Izrael.

"Nema alternative pobedi. Porazićemo Hamas i vratiti naše zarobljenike", poručio je Netanjahu.

Upozorio je Hezbolah da ne interveniše u ratu između Izraela i Hamasa.

"To će biti greška vaših života", naglasio je Netanjahu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Umrle tri bebe na neonatalnom odeljenju bolnice Al Šifa

18.30 -  Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da su tri bebe koje su smeštene na neonatalnom odeljenju bolnice Al Šifa u severnoj Gazi umrle, nakon što je bolnica ostala bez struje, vode i materijala, preneo je Si-En-En.

Bolnica u Gazi

IDF

 

 

Munir Al Burš, koji se nalazi na čelu ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas, rekao je da su lekari prinuđeni da daju manuelno veštačko disanje za 36 beba koje se nalaze na odeljenju.

Burš je dodao da je bolnica okružena sa sve četiri strane i procenio da se tu trenutno leči 400 ljudi, a da zaklon traži oko 20.000 raseljenih.

IDF: Pogođeni vojni položaji na granici sa Libanom

16.30 - Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su njihovi položaji na granici gađani minobacačima iz Libana, preneo je Tajms of Izrael.

Nisu naveli da li ima povređenih u napadu.

IDF dodaje da su pogodili bacač raketa u južnom Libanu koji je korišćen ranije za napad na oblast oko Margaliota.

Erdogan: Sramota je da zapadne zemlje ćute o masakru u Palestini

14:45 - Sramota je da zapadne zemlje koje se uvek zalažu za ljudska prava i slobode, ćute o masakru u Palestini, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Irana: Amerika je praktično stupila u rat u korist Izraela

14:30 - Gaza je postala najveći zatvor na svetu usled blokade kojoj je podvrgnuta, a milioni demonstranata širom sveta potvrđuju da je zaštita Palestine „odraz narodne savesti“, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi.

On je optužio SAD da omogućavaju Izraelu da nastavi da ubija civile i da bombarduje bolnice, ističući da je Amerika „praktično stupila u rat u korist Izraela“ kojem svakodnevno šalje velike partije naoružanja.

Reisi je naglasio da su islamske zemlje dužne da naoružaju palestinski narod, te da je jedino trajno rešenje „stvaranje palestinske države od mora do reke“.

Sisi: Kolektivno kažnjavanje Gaze neprihvaljivo, neophodan hitan prekid vatre

14:03 - Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je danas na hitnu održivu obustavu vatre u Pojasu Gaze, "bez uslovljavanja ili restrikcija". "Politika kolektivnog kažnjavanja naroda u Gazi je neprihvatljiva i ne može biti opravdana samoodbranom ili drugim tvrdnjama", rekao je Al Sisi u govoru na samitu o situaciji u Gazi.

On je poručio da takve akcije Izraela moraju da prestanu odmah, prenosi Rojters.

Gaza: Obustavljene operacije u bolnici Šifa nakon što su nestali struja i gorivo

13:40 - Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, Ašraf al-Kidra izjavio je da su danas obustavljene operacije u bolnici Al-Šifa, najvećoj u palestinskoj enklavi, nakon što je nestalo struje i goriva.

"Usled toga je jedna novorođena beba umrla u inkubatoru, u kojima ima 45 beba", rekao je Al-Kidra za Rojters. Portparol je istakao da je situacija gora nego što iko može da zamisli jer je bolnica Al-Šifa potpuno opkoljena i gađana je većina zgrada medicinskog kompleksa. On je naveo da ta bolnica nema ni internet.

Nebenzja: Rusija šokirana zbog napada Izraela na Pojas Gaze

13:20 - Moskva je šokirana zbog napada Izraela na civilne objekte u Pojasu Gaze, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Vazdušni i artiljerijski napadi na Hezbolah u južnom Libanu

12:41 - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su danas izvele vazdušne napade i artiljerijsko granatiranje brojnih lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu kao odgovor na raketni napad na sever Izraela.

IDF je u objavi na platformi X naveo da je pogođena infrastruktura koja pripada Hezbolahu, preneo je "Tajms of Izrael". Prethodno su libanski mediji javili da je izraelski dron jutros pogodio kamion u blizini priobalnog sela Al-Zahrani, oko 40 kilometara od izraelske granice južno od Sidona u Libanu.

Izrael: Likvidiran komandant Hamasa koji je držao 1.000 talaca u bolnici

12:10 - Izraelska vojska je saopštila da je likvidirala komandanta Hamasa Ahmeda Sijama koji je, kako se navodi, "držao kao živi štit oko 1.000 stanovnika Gaze u bolnici Rantisi“.

U saopštenju se navodi da su, nakon obaveštajnih podataka koje su prikupili Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, izraelske trupe usmerile borbeni avion da napadne lokaciju na kojoj je bio Sijam, komandant Hamasove jedinice Naser-Radvan, prenosi Tajms of Izrael. 

IDF: Pauza u sukobima na severu Gaze proširena na 7 sati radi evakuacije

11:15 - Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da će pauza u sukobima na severu Pojasa Gaze biti produžena na sedam sati, kako bi Palestincima bilo omogućeno da se evakuišu na jug enklave.

Portparol IDF potpukovnik Avičaj Adri napisao je na platformi X da će put Salah a-Din danas biti otvoren za kretanje prema jugu Gaze ukupno sedam sati, preneo je "Tajms of Izrael". Adri je naveo da će IDF takođe dozvoliti Palestincima da se evakuišu u južnu Gazu preko obalskog puta u Pojasu.

 

Oglasio se Nebenzja

10:57 - Stalni predstavnik Rusije pru Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja upozorio je na to da samo potpuni prekid vatre, umesto kratkotrajnih pauza, može da omogući da se izbegnu žrtve u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

„Naglašavamo da je eskalacija sukoba nedopustiva i opasna. Uvereni smo da bi prvi korak u tom pravcu bio što hitniji prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Uzbune za vazdušni napad na severu Izraela u blizini granice sa Libanom

10:25 - Sirene upozorenja na neprijateljske dronove oglasile su se jutros u gradu Kirijat Šmona na severu Izraela i u nekoliko gradova u Gornjoj Galileji, blizu granice sa Libanom.

U isto vreme, u jevrejskom naselju Margaliot, u istoj oblasti, oglasile su se sirene upozorenja na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael.

Tedros: U Pojasu Gaze svakih 10 minuta gine jedno dete

09:41 -U Pojasu Gaze prosečno na svakih 10 minuta bude ubijeno jedno dete, saopštio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da polovina od 36 bolnica u Gazi i dve trećine primarnih zdravstvenih centara nisu u funkciji, navodeći da je zdravstveni sistem u toj palestinskoj enklavi "na kolenima“, prenose mediji.

Izrael: Više raketa ispaljeno na zajednice u blizini granice sa Izraelom

09:20 - Više raketa ispaljeno je jutros na zajednice u blizini granice Izraela sa Pojasom Gaze. Za sada nema izveštaja o eventualno povređenima ili šteti, preneo je "Tajms ov Izrael".

Prethodno su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim koji se graniči sa Pojasom Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je zauzela 11 punktova Hamasa 

08:41 - Izraelska vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad 11 vojnih uporišta palestinskog militantnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze, otkako je pokrenula kopnenu ofanzivu u enklavi.

"Kopnene trupe nastavljaju da deluju u Pojasu Gaze. Od početka kopnene operacije vojska je preuzela kontrolu nad 11 vojnih punktova koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas", navedeno je u saopštenju izraelske vojske na Telegramu.

Palestinske pristalice zapalile izraelsku zastavu u Njujorku

08:20 - Stotine pristalicaPalestinaca zapalilo je na skupu u Njujorku izraelsku zastavu, protestujući protiv Izraela zbog rata u Gazi protiv Hamasa. Demonstranti su se u petak uveče ponovo okupili i ispred sedišta Njujork tajmsa i poprskali ulaz u zgradu crvenom bojom, tvrdeći da je izveštavanje tih novina o ratu u Gazi pristrasno u korist Izraela, objavio je "Njujork post".

Policija je saopštila da je više osoba privedeno, ali nije navela tačan broj uhapšenih.

Zapaljena izraelska zastava

AP/Tanjug

 

 

Sukobi izraelske vojske i Hamasa u blizini bolnice Šifa

07:45 - Izraelske odbrambene snage (IDF) i pripadnici Hamasa sukobili su se tokom noći u Pojasu Gaze, uključujući i okolinu bolnice Šifa, gde ta palestinska grupa, prema tvrdnjama Izreala, ima ključni komandni centar, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na palestinske medije. 

Izrael je više puta optuživao Hamas da deluje iz podzemnih tunela ispod bolnice Šifa, što ta palestinska grupa negira.

Sirene u kibucu na granici sa Pojasom Gaze

07:10 - Sirene za upozorenje na raketne napade oglasile su se u Kisufimu, kibucu na granici Izraela i Pojasa Gaze.

Izraelski napadi u blizini bolnica

 

07:00 - Izraelski ratni avioni i artiljerija izveli su napade u blizini bolnice El Šifa i indonežanske bolnice u Pojasu Gaze, javlja palestinska agencija WAFA.

Utočiše u bolnici El Šifa, pored bolesnih, povređenih, medicinskog osoblja i novinara, potražile su i desetine hiljada raseljenih.

Uprava bolnice upozorila je da sledi nestanak struje, pošto su potrošene sve rezerve goriva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading