Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Zbog borbi na severu Gaze ne radi nijedna bolnica, tvrde zvaničnici Hamasa.

 

Dok Tel Aviv smatra da Antonio Guteres nije sposoban da vodi UN, prvi čovek Svetske organizacije poziva na hitan prekid vatre.

22.15 - UN usvojile rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasao je za usvajanje nacrta rezolucije sa Malte u kojoj se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi i veće napore da se omogući humanitarna pomoć na ratom razorenoj teritoriji.

21.20- Najmanje 42 novinara poginulo od početka sukoba

Broj poginulih među novinarima koji pokrivaju rat između Izraela i Hamasa porastao je na 42 od početka sukoba 7. oktobra, prema neprofitnom Odboru za zaštitu novinara (CPJ). Većina novinara - 37 - bili su Palestinci, prema podacima CPJ-a. Četvorica novinara bili su Izraelci, a jedan Libanonac.

Fotograf Al Qahera Newsa Ahmed Fatima i direktor lokalnog radija Yaacoub Al-Barsh bili su među posljednjim novinarima ubijenim u napadima na Gazu, naveo je CPJ pozivajući se na više novinskih kuća i skupina za slobodu tiska.

- CPJ takođe istražuje brojne nepotvrđene izveštaje o drugim novinarima koji su ubijeni, nestali, pritvoreni, povređeni ili im se pretilo, kao i o oštećenja medijskih ureda i domova novinara - dodala je neprofitna organizacija.

 

20.15 - IDF: U bolnici Al Šifi pronađeno oružje i vojna oprema

"Jerusalim Post" izveštava da su Izraelske odbrambene snage (IDF) pronašle "oružje i tehnološku opremu" koje pripadaju Hamasu tokom racije u srijedu na bolnicu Al-Šifa u gradu Gaza.

List je objavio fotografiju pripisanu IDF-u na kojoj se vide granate, municija, komunikaciona oprema i drugi predmeti navodno u bolnici.

19.45 - Fon der Lajen 18. novembra u poseti Egiptu i Jordanu

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovaće u Egipat i Jordan 18. novembra, napisao je danas portparol Evropske komisije na platformi X (Tviter).

Ona ce se sastati sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu i otputovaće na Sinaj da bi sačekala dolazak humanitarne pomoći Evropske unije, preneo je Rojters.

Nakon toga otputovaće u Aman gde će se sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom.

18.25 - Direktorka UNICEF-a povređena u saobraćajnoj nesreći na putu ka Gazi

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel povređena je danas u saobraćajnoj nesreći u Egiptu na putu ka Pojasu Gaze zbog čega je morala da odloži posetu Izraelu, saopšteno je iz UNICEF-a.

- Na putu ka Rafi, verujemo da su pokušali da izbegnu veliku rupu zbog čega je automobil prešao preko dubokog jarka i prevrnuo se - rekao je portparol UNICEF-a Kurtis Kuper, prenosi Rojters.

On je dodao da je Rasel povređena, ali da se njene povrede ne smatraju ozbiljnim, međutim potrebna joj je dodatna nega zbog čega je odložila ostatak posete regionu.

18.05 - Sara Netanjahu poslala pismo prvoj dami SAD

Sara Netanjahu, supruga premijera Benjamina Netanjahua, napisala je u pismu upućenom prvoj dami SAD, Džil Bajden da je žena kidnapovana u Gazi „rodila svoju bebu u Hamasovom zatočeništvu“.

18.00 - Abas tražio od američke delegacije da pritisne Izrael da zaustavi rat u Gazi

Palestinski predsednik Mahmud Abas primio je danas u Ramali američku delegaciju koju predvode koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za Bliski istok Bret Mekgurk i pomoćnica državnog sekretara za bliskoistočna pitanja Barbara Lif i poručio im da američka administracija treba da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi rat u Pojasu Gaze.

Tokom sastanka, Abas je rekao da treba ubrzati isporuku humanitarne pomoci u Pojas i zaustaviti napade vojnika i naseljenika na Palestince na Zapadnoj obali, prenosi Tajms of Izrael.

On je "kategorički odbacio" navodne predloge Izraela da Palestinci beže iz Gaze, Zapadne obale ili Jerusalima.

Abas je ponovio da ne postoji vojno rešenje za Pojas Gaze da je ta teritorija "integralni deo Države Palestine".

17.15 - Hamas tvrdi da je najveća bolnica u Gazi pod kontrolom izraelskih snaga

Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je najveca bolnica u Gazi Al Šifa sada pod kontrolom izraelskih snaga.

 

16.50 - Hamas se saglasio sa osnovama dogovora o puštanju talaca

Palestinski pokret Hamas saglasio se sa osnovama dogovora sa Izraelom po kojem će Palestinci osloboditi oko 50 talaca u zamjenu za trodnevno primirje u Pojasu Gaze, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika. Opširnije u posebnoj vesti.

16.05 - Izraelska vojska demolirala zgradu parlamenta u Gazi

Izraelska vojska (IDF) je danas demolirala zgradu parlamenta u Gazi, javlja Tajms of Izrael.

Na video-snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama navodno se vidi trenutak eksplozije.

15.33 - UNICEF: Apsolutno neophodna isporuka goriva u opkoljene teritorije u Gazi

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel je izjavila danas da je "apsolutno neophodna" isporuka goriva u opkoljene teritorije u Pojasu Gaze.

"Posetila sam bolnicu u Kan Junisu i tamo inkubatori rade, ali naravno, doktori razmišljaju o tome šta će se desiti kada više ne budu imali struje", rekla je ona za "Al Džaziru". Ona je istakla da zbog toga vlada velika zabrinutost, kao i da je odgovor na to isporuka više goriva.

09.45 - U bolnici Al Šifa pronađeno oružje

Izraelske odbrambene snage kažu da su vojnici pronašli oružje i imovinu Hamasa u bolnici Šifa, što ukazuje na prisustvo terorističke grupe.

08.25 - IDF: U bolnicu Al Šifa smo dostavili inkubatore i hranu za bebe

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su bolnici Al Šifa u tenkovima dostavili inkubatore, hranu za bebe i medicinski materijal, preneo je Tajms of Izrael.

07.00 - Hamas: SAD dale Izraelu zeleno svetlo za nove masakre

Hamas je saopštio da su Izrael i SAD krivi za raciju izraelske vojske na najveću bolnicu u Gazi, preneo je Si-En-En.

Dodaju da je i upad u bolnicu Al Šifa neuspeh Ujedinjenih nacija u odbrani Palestinaca.

"Tišina Ujedinjenih nacija i izdaja mnogih država i režima neće odvratiti palestinski narod od odanosti svojoj zemlji i svojih legitimnih prava", navodi se u saopštenju Hamasa.

06.30 - Izraelska vojska ušla u kompleks bolnice Al Šifa u Gazi

Pripadnici Odbrambenih snaga Izraela (IDF) ušli su sa tenkovima u kompleks bolnice Al Šifa, naveo je novinar iz Gaze za Si-En-En.

Dodao je da nije jasno da li su vojnici ušli u samu zgradu bolnice, ali i da je bilo razmene vatre u dvorištu bolnice, kao i da su neki prozori polomljeni.

Probijena odbrana Hamasa u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su zauzele kompleks grada Hamasovih zgrada kao i kamp Šati za koji tvrdi da je bio glavno uporište te palestinske paravojske. Ministar odbrane Joav Galant napominje da je IDF probio odbranu Hamasa u gradu Gazi.

Među lokacijama koje su zauzele izraelske trupe nalaze se Hamasov parlament i policijski štab.

Borbe između izraelskih trupa i Hamasa u severnoj Gazi naterale su u poslednjih deset dana još 200.000 Palestinaca da beže na jug enklave, saopštila je kancelarija UN.

Više od dve trećine stanovništva Gaze napustilo je svoje domove od početka rata.

Hamas je svojim raketama ciljao južni izralski grad Aškelon i Tel Aviv. Tom prilikom povređeno je šest osoba, od kojih je najteže stradao 20-godišnji muškarac.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da generalni sekretar UN Antonio Guteres nije sposoban da vodi Svetsku organizaciju.

"Guteres nije promovisao nikakav mirovni proces u regionu. Guteres, kao i sve slobodne nacije, treba jasno i glasno da kaže "oslobodite Gazu od Hamasa“, dodao je Koen.

Sa druge strane, prvi čovek UN-a je "u ime čovečanstva" pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ISTINA

15.11.2023 21:53

Pokrovitelj svake nesrece je Amerika. Zbog tolikog zla Bog ce joj presuditi.