Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Izraelski predsednik Isak Hercog kaže da Izrael ne može da ostavi "vakuum" u Pojasu Gaze, a predsednik SAD Džozef Bajden ističe da Hamas predstavlja stalnu pretnju i da će operacija u Gazi biti završena tek kada Hamas ne bude imao kapacitet da ubija i zlostavlja Izraelce.

Kraj bloga

23.00Koliko je IDF izgubio oklopnih vozila i tenkova u Gazi

Izraelska vojska je navodno izgubila 88 oklopnih vozila u petodnevnim neprijateljstvima u Pojasu Gaze, prema procenama korišćenjem satelitskih snimaka severozapadne Gaze, što predstavlja 23 procenta od 383 vozila vidljiva satelitom u toj oblasti.

22.30 - Brutalna osveta u južnom Libanu (VIDEO)

Izraelski borbeni avioni i helikopteri izveli su večeras vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, kao odgovor na ponovljene raketne napade na severni Izrael.

DF kaže da su mete uključivale infrastrukturu koja pripada Hezbolahu, komandne centre i osmatračnice, prenosi Tajms of Izrael.

 

 

21.41 - Mobilne komunikacije delimično obnovljene u Gazi 

Glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Javal kažu da je usluga u Gazi delimično obnovljena nakon ulaska ograničene količine goriva, prenosi Haarec.

 

20.45 -  Pet godina za sanaciju štete u Gazi

  
Prema trenutnoj proceni izraelskog bezbednosnog establišmenta, biće potrebno pet godina za sanaciju štete u pojasu Gaze izazvane borbama u ratu između Izraela i Hamasa koji je u toku, izvestio je Кanal 12, prenosi Sputnjik.

 

20.18 - Galant uporedio vođu Hamasa sa Bin Ladenom

Izraelski ministar odbrane Jaov Galant nazavao je najvišeg vojnog zvaničnika palestinske militante grupe Hamas u Gazi Jahju Sinvara ''novim Osamom Bin Ladenom'', poredeći ga sa vođom Al Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad na Svetski trgovfniski centar u Njujorku 11. septembra 2001.

- Jahja Sinvar je novi Bin Laden, a mi ćemo ga uloviti i ostvariti pobedu - napisao je Galant na svom nalogu na mreži Iks, nakon sastanka sa francuskim ministrom oružanih snaga Sebastijenom Lekornuom, a prenosi Al Džazira.

Kako navodi taj portal, Galant je tako postao poslednji u nizu izraelskih zvaničnika koji se poziva na američki ''rat protiv terorizma'' sa početka ovog veka koji se navodno nadovezuje na izraelsku vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Desetogodišnji globalni lov na bin Ladena okončan je kada su pripadnici aemričkoih specijalnih vojnih službi, takozvane ''foke'', ubile Bin Ladena u Pakistanu 2011.

19.46 - IDF: Hamas prisutan u svim bolnicama u Pojasu Gaze

Šef Južne komande Izraelske vojske (IDF) Jaron Finkelman izjavio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas prisustna u svim bolnicama u Pojasu Gaze. "Vidimo prisustvo Hamasa u svim bolnicama.

Oni zloupotrebljavjaju te bolnice", rekao je Finkelman, prenosi Tajms of Izrael. IDF je prethodno objavio slike na kojima se navodno vide tuneli pronađeni ispod bolničkog kompleksa Al Šifa u gradu Gaza.

19.09 - Erdogan: Odmah uspostaviti prekid vatre 

Izrael mora odmah da prekine svoju vojnu operaciju protiv Hamasa i pristane na prekid vatre, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Nemačkoj.

Erdogan je izjavio da se „izraelski napadi na palestinske zemlje moraju okončati i da je reakcija celog sveta na kršenje ljudskih prava važna“, navodi se u saopštenju turskog predsedništva nakon što se Erdogan sastao sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom.

 

18.45 - Izraelske snage su se sukobile sa muslimanima u Jerusalimu (VIDEO)

Sukobi su izbili u naselju Vadi Al-Joz u Jerusalimu

 

 

 

18.07 - U Tel Avivu se prvi put od utorka oglasile sirene

Sirene koje upozoravaju na nadolazeće rakete oglasile su se u Tel Avivu i drugim gradovima u centralnom Izraelu, prvi put od utorka.

Nekoliko raketa presretača „Gvozdena kupola“ se vidi u tom području.

Za sada nema izveštaja o povređenima ili šteti, prenosi Tajms of Izrael

 

17.35 - Novi snimak kopnene operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze (VIDEO)

 

 

 

17.00 - Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

Izrael je pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik.

Ratni kabinet je odluku doneo na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta i na zahtev američkih zvaničnika, preneo je "Tajms of Izrael".

Ovo ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se sprečile pandemije koje bi se mogle proširiti na celo područje, loše uticale na stanovnike Pojasa Gaze, kao i na izraelske snage i potencijalno se proširile na Izrael.

Izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Dodao je će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do militantne grupe Hamas.

16.02 - IDF pronašla oružje u obdaništu i školi na severu Gaze

Pripadnici Bislamačke brigade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) locirali su skladište minobacača unutar obdaništa na severu Gaze, pokazuju snimci koje je objavila vojska.

IDF navodi da je izviđačka jedinica Golani brigade, u međuvremenu, izvršila raciju u školi al-Karmel u gradu Gazi i pronašla vatreno oružje vojnu opremu, preneo je "Tajms of Izrael".

IDF je saopštila i da su trupe 12. bataljona 7. oklopne brigade identifikovale grupu Hamasovih operativaca u gradu Gazi i pokušale da pojure za njima. 

Dok su naoružani napadači bežali, trupe su zatražile pomoć dronova.

12.23 - Iznenadna pucnjava: Napadač je ubijen

IDF kaže da su Palestinci otvorili vatru iz vozila na trupe koje su delovale na raskrsnici u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali.

11.11 - Izraelska vojska: Tokom sukoba u Dženinu ubijeno najmanje pet Palestinaca

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je ubila najmanje pet palestinskih naoružanih napadača tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i u susednom izbegličkom kampu. Kako je navedeno, operacija tokom noći u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama, prenosi Tajms of Izrael.

08.45 - Izraelska vojska tvrdi da je pronašla telo žene vojnika taoca

Izraelska vojska saopštila je danas da je u Gazi pronašla telo Noe Markijano (19) žene vojnika, koju je palestinski pokret Hamas držao kao taoca u Gazi.

"Telo vojnika Noe Markijana izvukli su vojnici izraelske vojske iz strukture pored bolnice Al Šifa u pojasu Gaze i prebačeno je na teritoriju Izraela", navodi se u saopštenju.

08.05 - Netanjahu priznao: Nažalost, nismo uspešni

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže.

Ipak, dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

07.05 - IDF tvrdi da su izraelski vojnici otkrili ulaz u tunel kod bolnice Šifa

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su otkrile ulaz u tunel palestinske militantne grupe Hamas koji se navodno nalazi podno bolničkog kompleksa Šifa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading