Rat u Izraelu
Foto: Printscreen/Youtube

Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, navelo je da se broj ubijenih Palestinaca popeo na 12.300, uključujući 5.000 dece. Hiljade Izraelaca na protestu u Jerusalimu tražilo je da se svi taoci odmah vrate kući.

BLOG UŽIVO: 

22.54 - Snimak dovođenja taoca u Al-Šifu

Izraelske odbrambene snage objavile su snimke nadzornih kamera iz bolnice Al-Šifa na kojima se vidi kako militanti Hamasa dovode nepalskog i tajlandskog državljanina koji su oteti iz Izraela 7. oktobra u medicinski centar.

Jedan od talaca je vidno ranjen u ruku i dovezen je na bolnički krevet dok je drugi na silu uvučen u bolnicu.

21:19 - IDF: Pogođeno više lokacija Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile nekoliko lokacija libanske militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu, kao odgovor na raketne napade na izraelsko-libanskoj granici.     

20:34 - Hamas tvrdi da je je 13.000 Palestinaca nastradalo u Gazi

Hamas tvrdi da je broj poginulih u borbama između Izraela i Hamasa u Gazi dostigao 13.000 od početka sukoba 7. oktobra.

Militanti tvrde da je među poginulima više od 5.500 dece i 3.500 žena, a navodno je ranjeno još 30.000 ljudi. Ministarstvo zdravlja Palestine ranije je saopštilo da više ne može davati tačne informacije o nastradalima jer su intenzivne borbe sprečile izvlačenje tela.

Brojke koje iznosi Hamas ne mogu se nezavisno proveriti.

19:15 - Broj poginulih izraelskih vojnika popeo se na 63

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su još dva vojnika poginula tokom borbi u severnom Pojasu Gaze, čime se ukupan broj poginulih izraelskih vojnika u kopnenoj ofanzivi povećao na 63, javio je "Tajms of Izrael".

18:13 - IDF: Huti oteli brod koji nije izraelski

Izraelske odbrambene snage kažu da je otmica broda u Crvenom moru od strane Huta koje podržava Iran u Jemenu "veoma ozbiljan incident na globalnom nivou". Navodi se da je brod plovio iz Turske ka Indiji sa međunarodnom civilnom posadom, bez Izraelaca.

 

 

- Ovo nije izraelski brod, dodaje IDF.

Vojska direktno krivi Hute za otmicu. Među posadom na brodu Galaki Leader nema Izraelaca. Mediji na arapskom jeziku navode da se na brodu nalaze 52 člana posade. Plovilo pod zastavom Bahama registrovano je na britansku kompaniju, koja je delimično u vlasništvu izraelskog tajkuna Abrahama Ungara, čiji je vlasnik Rami.

Plovilo je iznajmljeno japanskoj kompaniji u vreme otmice. Huti koje podržava Iran obećali su da će gađati brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru.

17:46 - Rusija i Iran pozivaju na prekid vatre u Gazi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i šef iranske diplomatije Hosein Amirabdolahijan pozvali su danas na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i pomoć civilnom stanovništvu. Oni su danas razgovarali telefonom o trenutnoj situaciji u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

„Ključna pažnja tokom razgovora bila je usmerena na aktuelnu situaciju u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Strane su izrazile zabrinutost zbog nastavka oružane konfrontacije u Pojasu Gaze“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi agencija TASS.

15.22 Bebe u kritičnom stanju evakuisane iz bolnice u Gazi

32 bebe u kritičnom stanju su evakuisane iz glavne bolnice u Gazi, koju je SZO, nazvala "zonom smrti".

Tim Ujedinjenih nacija kaže da su 32 bebe bile među 291 pacijentom koji je napustio bolnicu Al Šifa - ali je ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, sada saopštilo da je 30 evakuisano.

Biće prevezene u Egipat.

12.12 - Premijer Katara: Postizanje dogovora između Izraela i Hamasa oko talaca je blizu

Premijer Katara, šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani, rekao je danas da je sve više uveren da će doći do dogovora oko talaca između Izraela i Hamasa, dodajući da su izazovi koji su ostali (do ispunjenja dogovora) "veoma mali".

10.40 - Pogođena infrastruktura Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su vojni avioni pogodili i uništili infrastrukturu Hezbolaha u Libanu.

09.55 - Izraelska vojska ubila dva Palestinca tokom upada na Zapadnu obalu

Izraelska vojska ubila je dvojicu Palestinca tokom upada na Zapadnu obalu rano jutros, prenela je palestinska novinska agencija Wafa.

Dodaje se da su izraelske snage ubile muškarca sa invalididetom, starog 46 godina.

Drugi muškarac, star 20 godina, ubijen je tokom sukoba sa izraelskim snagama u izbegličkom kampu Deišeh, južno od Vitlejema, navodi Rojters.

07.18 - Wafa: Najmanje 15 osoba poginulo u bombardovanju centralnog i južnog dela Gaze

Najmanje 15 Palestinaca ubijeno je rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog i južnog dela Pojasa Gaze, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

Rojters navodi da je 13 ljudi ubijeno u domu u kampu Nusejrat u centralnom delu Pojasa Gaze, dok su žena i dete poginuli u južnom gradu Kan Junis.

 

07.16 - SZO: Bolnica Al Šifa kao zona smrti

Grupa humanitarnih radnika Ujedinjenih nacija posetila je palestinsku bolnicu Al Šifa na severu Gaze i navela da je ta medicinska ustanova postala "zona smrti" gde su očigledni znakovi da je bilo granatiranja i pucnjave, saopštila je  Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

 

07.15 - Netanjahu: Nema dogovora o oslobađanju talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da još nema dogovora o oslobađanju nekih od talaca koje je Hamas zarobio tokom napada 7. oktobra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading