Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Izraelska vlada i Hamas postigli su u sredu sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, prvom nakon 47 dana neprekidnih sukoba, bombardovanja i blokade Gaze.

Kako je dogovoreno, Hamas će tokom četiri dana primirja osloboditi 50 od ukupno 240 izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra. Zauzvrat, Izrael će osloboditi najmanje 150 palestinskih zatvorenika i pustiti da u Pojas Gaze uđe nekoliko stotina kamiona humanitarne pomoći.

Postoji mogućnost da primirje potraje i duže, pošto je Izrael već ponudio produženje četvorodnevne pauze u borbama - po jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje oslobodi Hamas. 

Kraj bloga:

23.32 Najmanje 85 jevrejskih grobova oštećeno na belgijskom groblju

Najmanje 85 jevrejskih grobova oštećeno je na groblju u belgijskom gradu Šarlroa i ukradeni su amblemi Davidove zvezde.

Skrnavljenje grobova otkriveno je juče i pokrenuta je istraga.
Gradonačelnik Pol Manje osudio je "antisemitski vandalizam". 

„Odabrano mesto i krađa mnogih Davidovih zvezda ne ostavljaju nikakvu sumnju da je u pitanju antisemitska namera. U ime grada, u potpunosti osuđujem ove grozne poteze“, rekao je on, prenosi Tajms of izrael.

Dodao je da je od gradske uprave zatražio da o incidentu obavesti svaku porodicu.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra u Belgiji je zabeležen porast prijavljenih antisemitskih akata i komentara.
 

23.05 - Dva lekara na 200 pacijenata u bolnici

Samo dva lekara ostala su da leče oko 200 pacijenata koji su i dalje u bolnici Al Šifa u severnom delu Gaze, rekao je danas šef plastične hirurgije te bolnice Ahmed El Mohalalati.

On je za NBC njuz naglasio da je situacija u toj bolnici, najvećem medicinskom kompleksu u Pojasu Gaze, "veoma, veoma teška".

 

22.05Izraelska armija gađala ciljeve Hezbolaha (VIDEO)

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pogodila lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući raketne bacače i drugu infrastrukturu, kao odgovor na ponovljene napade na severni Izrael.

Dron, helikopter i tenkovi su pogodili ćeliju Hezbolaha koja je ispalila protivtenkovsku raketu na bazu Biranit, dodaje IDF., prenosi Tajms of Izrael.

 

 

 

21.48 HAMAS POTVRDIO PREKID VATRE

Evo kada počinje razmena talaca

20.20 Izraelske odbrambene snage (IDF) likvidirale su jednog od komandanta ratne mornarice Hamasa

Кako je precizirano  u saopštenju izraelske vojske, operacija u gradu Кan Junis, u južnom delu Pojasa Gaze, je izvedena pod rukovodstvom obaveštajne službe IDF i izraelske obaveštajne službe „Šin bet“.

„Likvidirani Amar Abu Džalala bio je komandant ratne mornarice Hamasa i učestvovao je u organizovanju nekoliko terorističkih napada na moru koje su sprečile IDF“, navodi se u saopštenju.

20.46Uhapšen direktor klinike palestinskog Crvenog polumeseca u Kan Junisu

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca  saopštilo je da je "duboko zabrinuto" za direktora svoje klinike u Kan Junisu Avnija Hataba koga su, navode, uhapsile izraelske snage i čije je mesto boravka nepoznato.

U saopštenju se ističe da smatraju izraelske vlasti odgovornim za bezbednost Hataba.

"Zahtevamo njegovo momentalno puštanje na slobodu zajedno sa drugim medicinskim timovima koji su uhapšeni", stoji u saopštenju

Hatab je uhapšen u sredu kada je konvoj koji je prevozio ranjenike iz bolnice Šifa u severnoj Gazi, prošao kroz kontrolni punkt koji razdvaja severni i južni deo.

Izraelske odbrambene snage (IDF) i obaveštajna agencija Šin Bet saopštili su da su uhapsili i direktora bolnice Šifa Mohameda Abu-Salmiju nakon što su, tvrde, brojna svedočenja pokazala da je pod njegovom direktnom upravom to mesto služilo kao komandni centar Hamasa. 

20.15 Mosad dobio direktno naređenje

Ova odluka Netanjahua znači kraj Hamasa

 

20.00 IDF: Kontrola nad severom Gaze je tek početak

Postizanje kontrole nad severnim delom Pojase Gaze, označiće samo prvu fazu u izraelskoj kampanji za uništenje Hamasa, izjavio je vojni portparol Danijel Hagari, dan pre četvorodnevne pauze u borbama. 

"Kontrola nad severom Gaze je prvi korak dugog rata", rekao je portparol izraelske vojske na redovnom brifingu za novinare.

Prema njegovim rečima, spremaju se za sledeće faze i raduju se narednim danima. "Fokusiraćemo se na planiranje i ispunjavanje narednih faza rata", rekao je Hagari.

 

19.27NAPADNUT AMERIČKI RAZARAČ! Stiglo strašno upozorenje šta može da se desi

Sekretar odbrane Lojd Ostin nedavno je naredio drugo proširenje prisustva CSG Forda u regionu.

 

19.14Izraelski ministar optužio "Harec" za propagandu protiv zemlje

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Kari predložio je da vlada obustavi finansiranje dnevnog lista Harec, optužujući taj medij za "defetističku i lažnu propagandu" protiv države Izrael.

U pismu sekretaru kabineta Josiju Fuksu, Kari je kritikovao Harec zbog uređivačke politike o ratu i predložio da država ne ulazi u nove komercijalne sporazume sa tim listom, obustavi sve reklame u njemu, kao i da blokira neizmirena plaćanja. 

"Moja kancelarija je od početka rata primila brojne pritužbe da je list Harec zauzeo štetan stav koji podriva ciljeve rata, slabi vojne napore i otpornost društva", napisao je Kari.

Harec je ranije objavio da je helikopter IDF-a, koji je reagovao 7. oktobra na napad Hamasa na festivalu, takođe pucao na učesnike festivala.

 

19.06 - Galant: Borbe se nastavljaju posle kratkog primirja

Ministar odbrane Izraela Joav Galan izjavio da će izraelska vojska, posle "kratkog, privremenog" primirja sa Hamasom, nastaviti sa intezivnim borbama još najmanje dva meseca.

"Ono što ćete videti u narednim danima je prvo oslobađanje talaca. Ovaj predah će biti kratak", rekao je Galant izraelski trupama, dodajući da treba da se organizuju, pripreme, kao i dopreme oružje.

Galant je izraelskoj vojsci poručio i da se borbe nastavljaju da bi pobedili, ali i da bi dali "podsticaj" da se oslobodi druga grupa talaca. 

 

18.20 Raisi: Izrael očajan pred palestinskim otporom

Predsednik Irana Ebrahim Raisi ocenio je da je "evidentan očaj izraelskog režima zbog palestinskog otpora", tvrdeći da režim u Tel Avivu nije uspeo da ostvari svoje ciljeve u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

"Izrael nije postigao nijedan od ciljeva da okupira Gazu i eliminiše otpor", rekao je Raisi.

Iranski predsednik, takođe, operaciju Hamasa 7. oktobra opisao je kao "legitimnu odbranu svojih prava" palestinskog naroda, što je bilo podstaknuto njihovim "sve većim ugnjetavanjem od strane izraelskog režima". 

"Palestinska operacija nanela je vojni, bezbednosni i obaveštajni poraz Izraelu", zaključio je Raisi.

 

 

17.45Izraelska armija gađala ciljeve Hezbolaha 

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je pogodila lokacije Hezbolaha u južnom Libanu, uključujući raketne bacače i drugu infrastrukturu, kao odgovor na ponovljene napade na severni Izrael.

Dron, helikopter i tenkovi su pogodili ćeliju Hezbolaha koja je ispalila protivtenkovsku raketu na bazu Biranit, dodaje IDF., prenosi Tajms of Izrael.

 

17.20Izrael dobio početni spisak talaca koji će biti oslobođeni

Nakon najave Katara da će sporazum o taocima sutra stupiti na snagu, kancelarija izraelskog premijera potvrdila je da je Izrael dobio "početnu" listu imena otetih za koje se očekuje da će biti oslobođeni.

„Relevantni zvaničnici proveravaju detalje spiska i trenutno su u kontaktu sa svim porodicama“, navodi se u saopštenju, prenose izraelski mediji.

 

17.03 - Pronađeni novi tuneli (VIDEO)

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su članovi Brigade 401 u blizini Džabalije u Pojasu Gaze otkrili četiri tunela duboko ispod zemlje, kao i municiju sakrivenu ispod kreveta dece vođa Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

Pored oružja, izraelska vojska tvrdi da su pronađeni dokumenti sa ratnim planovima, koji su predati obaveštajnim snagama radi ispitivanja. IDF je takođe saopštio da su nađeni tuneli povezani sa strujnom mrežom korišćenom od strane Hamasa.

 

 

16.11Hamas potvrdio da prekid vatre i razmena talaca počinju sutra

Hamasovo vojno krilo potvrdilo je danas da će prekid vatre stupiti na snagu sutra ujutro i da će trajati četiri dana.

"Za četiri dana biće oslobođeno 50 talaca“, rekli su iz Brigade Al-Кasam, vojnog krila palestinske organizacije Hamas, potvrđujući i informaciju iz Izraela da će tri palestinska osuđenika za terorizam biti oslobođena u zamenu za izraelske taoce, preneo je "Times of Israel".

15.31- Katar: Sutra u sedam časova počinje primirje između Izraela i Hamasa

Prekid vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počeće sutra, 24. novembra, u sedam časova po lokalnom vremenu, saopštilo je danas katarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, 13 izraelskih zarobljenika biće pušteno iz Pojasa Gaze u 16 časova, prenosi Rojters.

Rat u Izraelu

Tanjug/Ap

 

 

 

12.34 - Španija za priznanje Palestine "u veoma kratkom roku"

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares rekao je da se njegova zemlja zalaže za priznanje održive palestinske države "u vrlo kratkom roku".

11.11 - Mediji: Direktora bolnice Šifa izraelska vojska privela na ispitivanje

Lekar u bolnici Šifa u gradu Gaza kaže za da su izraelske snage uhapsile direktora ustanove i još nekoliko članova medicinskog osoblja.

"Doktor Muhamed Abu Salmija je uhapšen zajedno sa nekoliko drugih viših lekara“, rekao je Kalid Abu Samra, šef odeljenja u bolnici, koja je bila glavni fokus izraelske operacije protiv Hamasa

09.55 - Pretresi u četiri nemačke savezne države u vezi sa zabranom Hamasa

Nemačke vlasti pretresle su 15 objekata u vezi sa nedavnim zabranama aktivnosti Hamasa, kao i propalestinske grupe Samidun, navodi se u saopštenju tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

07.05 - Taoci ipak neće biti oslobođeni u četvrtak: Oglasio se Izrael

Iako je objavljeno da će oslobađanje izraelskih talac akoje drži Hamas početi u četvrtak, izgleda da je došlo do pomeranja tog roka.

07.00 - Ganc poručio Hezbolahu: Ono što se dešava u Gazi može da se dogodi i Libanu

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je danas militantnu grupu Hezbolah da "ono što se dešava" na severu Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.

"Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju", rekao je Ganc na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading