mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Veteran Foklandskog rata Sajmon Veston kaže da bi korupcija i uskraćivanje finansiranja vojske presudilo da Argentina ne bi uspela da osvoji Foklandska ostrva, ako bi pokušala da vodi rat protiv Ujedinjenog Kraljevstva.

Sajmon Veston, koji je zadobio opekotine skoro polovine svog tela u vazdušnom napadu tokom Foklandskog rata, rekao je da je "zveckanje sabljom" novoizabranog predsednika Argentine Havijera Mileija "uznemirujuće" za ostrvljane.

Predsednik Milei je u izbornoj debati rekao da se o suverenitetu Argentine nad Foklandskim ostrvima „ne može pregovarati“.

Gledaocima je poručio: "Ona su deo Argentine. Sada moramo da vidimo kako ćemo ih vratiti. Jasno je da ratna opcija nije rešenje. Imali smo rat – koji smo izgubili – i sada moramo da uložimo sve napore da povratimo ostrva diplomatskim kanalima.

Veston je za GB Njuz rekao: "Pa, to je u velikoj meri isti stari slučaj. Svaki novi lider koji dođe u Argentinu govori istu stvar. On je rekao da Argentinci i političari moraju da shvate svoju korupciju i da je uskraćivanje finansijskih sredstava potrebnih za unapređenje vojske degradiralo sposobnost zemlje.

Ratni heroj je dodao: „Dakle, reći da neće ići i preduzeti bilo kakvu vojnu akciju je prilično obmanjujuća stvar, jer oni ionako to nisu mogli. Oni nemaju ratno vazduhoplovstvo. Imaju oko četiri borbena aviona, a njihova vojska i mornarica su u velikoj meri degradirane. Ali zveckanje sabljama je veoma uznemirujuće za Ostrvljane i to je najveći problem.

Veston je rekao da "nema nikakve verodostojnosti" za argentinske pretenzije na ostrva, koja se nalaze u južnom Atlantiku i koja su decenijama bila britanska prekomorska teritorija.

Tenzije između britanske i argentinske vlade

Njegovi komentari dolaze usred svađe između novoizabranog predsednika i britanske vlade.

Predsednik Milei je u intervjuu argentinskom dnevniku predložio da Velika Britanija preda Foklande njegovoj zemlji na sličan način kao Hong Kong, koji je prešao pod kinesku vlast 1997.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps odbacio je bilo kakve pregovore o budućnosti Foklandskih ostrva u nizu tvitova i istakao kako je brod Kraljevske mornarice vraćen da "zaštiti ostrva" na južnoj hemisferi.

Zvanični portparol premijera rekao je u utorak: „Vlada UK će nastaviti da proaktivno brani pravo Foklandskih ostrva na samoopredeljenje",

Od sukoba 1980-ih, ministri Velike Britanije su odbacivali svaki razgovor o tome da Argentina ima bilo kakva prava na ostrva. Premijer Riši Sunak osvrnuo se na "izbor reči" Evropske unije u julu nakon što se činilo da podržava ime koje Argentina preferira za ovu teritoriju.

Diplomatski sukob izbio je nakon što je Brisel u deklaraciji koju su zajedno potpisali sa Argentinom i drugim latinoameričkim zemljama nazvao ta ostrva „Malvinska ostrva“, prenosi britanski San.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading