"NATO IMA DVA ZADATKA..." Svet strepi od novih odluka Alijanse
Foto: EPA/FILIP SINGER

- NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi je podrška Ukrajini. Drugi, važniji zadatak jeste sprečavanje eskalacije, odnosno nedopuštanje da se taj sukob pretvori u rat Rusije i NATO-a u punoj meri, jer bi to donelo još stradanja, smrti i razaranja - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO šalje jasan signal Rusiji o spremnosti da štiti svaki santimetar teritorije država Alijanse.

- Ne samo da govorimo nego i delujemo. Već smo povećali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. Ne radimo to da bismo izazvali sukob, nego da bismo ga sprečili - naveo je Stoltenberg.

NATO se neće mešati u situaciju na finsko-ruskoj granici

Glavni sekretar NATO-a se osvrnuo i na situaciju na finsko-ruskoj granici, istakavši da je Severnoatlantska alijansa solidarna s Finskom u vezi s rastom broja imigranata i da podržava napore Agencije za bezbednost spoljnih granica Evropske unije (Fronteks).

Stoltenberg je rekao da, prema njegovom mišljenju, Rusija „koristi migrante kao pritisak na suseda“, koji je saveznik u NATO-u.

Stoltenberg je dodao da veruje da su „finske vlasti sposobne da izađu na kraj s tim problemom“ i dodao da NATO od Helsinkija nije dobio zahtev za pomoć u vezi s tim slučajem.

Prošle sedmice „Fronteks“ je saopštio da planira da razmesti 50 graničara i drugih saradnika na granici Finske i Rusije, radi pojačane kontrole.

Finska je 18. novembra na tri meseca zatvorila četiri granična prelaza na jugoistoku, navodeći da emigranti iz trećih zemalja masovno pokušavaju da preko Rusije uđu u Finsku.

Finska vlada je 22. novembra odlučila da do 23. decembra zatvori još tri granična prelaza, ostavivši otvoren samo jedan od ukupno osam prelaza.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading