vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

Niko ne čeka kraj rata između Izraela i Hamasa da bi otkrio krivca za neuspeh da se predvidi Hamasova invazija 7. oktobra i ubistvo 1.200 Izraelaca, uglavnom civila.

Jerusalem Post je dobio višestruke insajderske izveštaje o tome šta je pošlo po zlu u obaveštajnoj službi IDF-a što je doprinelo neuspehu.

Ali pre nego što se upustimo u nevolje koje su zahvatile obaveštajne službe ID poslednjih dana, treba napomenuti da je premijer Benjamin Netanjahu upravljao zemljom od 2009. do danas, bez 18-omesečne pauze od sredine 2021. do kraja 2022. godine, kada je vodili su ga Naftali Benet i Jair Lapid.

Oni i pet načelnika generalštabova IDF-a, nekoliko ministara odbrane i šefova obaveštajnih službi IDF-a, četiri direktora Šin Bet (Izraelska bezbednosna agencija) i mnogi drugi, svi su imali isti pogrešan koncept da Hamas može da bude obuzdavan, odvraćan i držan pod kontrolom od strane mešavina ekonomskih podsticaja i povremenih rundi vazdušnih napada.

Niko od gore navedenih zvaničnika nije ni u najluđim snovima zamislio da će Hamas pokušati ili biti sposoban da preuzme 22 sela na jugu Izraela.

Sledeće pitanje onda je: da li je bilo novih i dovoljnih upozorenja koja su ignorisana do 7. oktobra, i ako jeste, ko je dao upozorenja, ko ih je ignorisao i zašto?

Izrael

Printscreen

 

Potpun i sveobuhvatan prikaz možda nikada neće biti postignut ili se može postići tek nakon državne istražne komisije, zbog toga koliko je budućih nasleđa stranaka zahvaćeno ovim pitanjem.

Ovo se posebno odnosi na Netanjahua, koji je od svih ostalih zvaničnika jedini rekao da nema nameru da podnese ostavku, za razliku od general-potpukovnika IDF.

Herci Halevi, šef obaveštajne službe IDF-a, general-major Aharon Hulija i direktor Šin Bet Ronen Bar, koji su javno preuzeli odgovornost na način koji sugeriše da će podneti ostavke kada se trenutni rat završi.

Za razliku od Netanjahua, niko od ostalih nije optuženi zločinac kome se sudi i suočava se sa verovatnom zatvorskom kaznom, sa nasleđem koje treba zaštititi. Ali, spajajući različite insajderske informacije zajedno sa informacijama koje su procurile, ono što se pojavljuje je da je podoficir u obaveštajnoj jedinici 8200 oficir „V“, ženski heroj koja je predvidela pun obim Hamasovih planova i upozoravala na njih više puta pre 7. oktobra.

Takođe se čini da nema sumnje da će njen pretpostavljeni oficir, potpukovnik, biti prikazan kao jedan od primarnih ljudi koji su razočarali po tom pitanju, odbacujući njena upozorenja kao „izmišljena“.

Uz to, Post ima informacije da ovaj isti potpukovnik ostaje u obaveštajnoj službi IDF, i očigledno nema planova da se otpusti ni jedan od njih.

To bi moglo biti zato što bi njihovo otpuštanje usred rata moglo dovesti do poziva na veće ostavke i moglo bi ih navesti da se okrenu protiv svojih još viših nadređenih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading