Izrael i Amerika
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija/Tanjug

 Prema rečima tog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ratnim kabinetom obavestio izraelske vlasti da će SAD preduzeti svoje akcije protiv određenog broja ljudi, preneo je Rojters.

Zapadna obala, jedna od teritorija gde Palestinci žele državu, prošla je kroz povećanje nasija prethodnih meseci nakon širenja jevrejskih naselja i skoro decenije ćorsokaka u mirovnim procesima pod okriljem SAD, podseća britanska novinska agencija.

Nasilje, koje je ove godine najveće u prethodnih 15 godina, povećalo se otkako je Izrael napao Pojas Gaze, kao odgovor na smrtonosni napad militantnog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. SAD su nekoliko puta ponovile da su zabrinute zbog sve većeg nasilja na Zapadnoj obali, rekavši da to mora da prestane. Američki predsednik Džozef Bajden je u komentaru od 18. novembra

"Rekao sam izraelskim liderima da ekstremističko nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali mora da prestane i da oni koji vrše nasilje moraju da snose odgovornost. SAD su spremne da preduzmu mere, uključujući i zabranu izdavanja viza ekstremistima koji napadaju civile na Zapadnoj obali", napisao je tada Bajden.

 Zvaničnik Stejt departmenta koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da Vašington želi da Izrael procesuira nasilnike, ali da se taj korak još nije dogodio, dodajući da bi zabrane viza mogle da uslede narednih nedelja. Podaci UN pokazuju da su se od 7. oktobra dnevni napadi na Zapadnoj obali više nego udvostručili.

Sve o ratu u Izraelu možete pročitati na našem blogu.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading