Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/X@MANNIEFABIAN

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, koji je u poseti Izraelu, razgovaraće danas o potrebi Izraelaca da budu precizniji u svojim udarima na ciljeve Hamasa, saopštio je portparol Džon Kirbi. Salivan se juče sastao sa saudijskim zvaničnicima i razgovarao o "širim diplomatskim naporima da se održi stabilnost u celom regionu i spreči dalja eskalacija sukova izneđu Izraela i Hamasa."

Govoreći o "nepreciznim napadima" treba napomenuti da je gotovo polovina municije koju je koristio Izrael u Gazi od 7. oktobra bila nenavođena, inače poznata kao "glupe bombe", kako navode američke obaveštajne službe. Oko 40-45 odsto od 29.000 municije vazduh-zemlja koju je koristio Izrael bilo je nenavođeno, a ostalo je bila precizno navođena municija, kako prenosi CNN.

"Glupe bombe" su nenavođeni projektili, kod kojih je mogućnost promašivanja ciljane mete mnogo veća. Samim tim, rizik od slučajnog pogađanja civilnih objekata mnogo je veći.

Izrael kaže da bombardovanje i kopnena ofanziva u Gazi imaju za cilj uništenje Hamasa, grupe čiji su borci prešli graničnu ogradu iz Gaze 7. oktobra, ubivši 1.200 Izraelaca, uglavnom civila, i uzevši 240 talaca. Od tada, Izrael je opustošio veći deo palestinske enklave. Najmanje 18.608 ljudi je poginulo, a 50.594 je povređeno u izraelskim napadima na Gazu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading