Intervju
Foto: Tanjug/VLADA MAĐARSKE/ VIVIEN CHER BENKO (STF)

U svom tradicionalnom petkom, premijerno je prikazan program „Dobro jutro, Mađarsko!“ Orban je rekao da je osam sati pokušavao da ubedi učesnike samita da ne stavljaju na dnevni red pitanje pregovora o pristupanju Ukrajine. Orban je naveo da nije uspeo da ubedi učesnike samita, a njihov odlučujući argument je da Mađarska od toga ništa ne gubi, s obzirom da konačnu reč o članstvu Ukrajine moraju da daju nacionalni parlamenti, uključujući i mađarski.

Viktor Orban je napomenuo da će pregovori o članstvu biti dug proces dok to pitanje ne stigne u parlament, dok postoji oko 75 slučajeva u kojima mađarska vlada može da zaustavi ovaj proces. Orban je takođe rekao da mora da stavi veto na pomoć od 50 milijardi evra za Ukrajince, koja će verovatno biti ponovo razmotrena na vanrednom samitu EU u februaru 2024.

 Orban je početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji nazvao „lošom odlukom“ koja bi mogla imati negativne posledice, ali „finansijske i ekonomske posledice toga neće platiti Mađari“. Mađarski premijer je istakao da ove troškove treba da snose oni koji su doneli ovu odluku, a ako zemlje članice EU „žele da polude u tom pravcu“, onda Mađarska ima priliku da upozori na ovu „lošu odluku“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading