škola
Foto: Printscreen/mreža X

Tinejdžer koji je preminuo nakon što se urušio internat u rumunskom gradu Odoreju Sekujesku bio je učenik Srednje umetničke škole Dr Imre Palo. Vest o njegovoj smrti zatekla je čitavu lokalnu zajednicu, a na školsku stranicu su stigle brojne reakcije, navodi publikacija na mađarskom jeziku "Szekelyhon".

Gimnazija je u utorak objavila poruku u znak sećanja na Davida-Gabora Siposa, dečaka koji je preminuo samo nekoliko dana pre svog 18. rođendana.

"Ovakva tragedija nije trebalo da se desi. Mlad život, pun snova, upropašćen", poručili su iz te obrazovne ustanove.

Svi božićni događaji su otkazani zbog tragedije kako bi se omogućilo vreme za tugovanje i molitve.

"Juče smo se spremali za božićne koncerte, danas ne možemo da pričamo", poručuju iz gimnazije.

"Izgubili smo čoveka koji bi jednim govorom mogao da nasmeje čitav razred", rekao je jedan od Davidov cimer iz internata, koji je napustio zgradu samo nekoliko minuta pre tragedije.

Opisao je Davida kao veselog, živahnog tinejdžera sa kojim se smejao i zabavljao. Kaže da će Davida svi pamtiti kao dečaka otvorenog uma koji je sa obenoge stajao na zemlji i prihvatao teškoće koje su mu se pojavile u životu, ali i bio spreman da ih savlada.

U utorak ujutru odeljenja srednje škole Tamaši Aron, kojoj je internat pripadao, ali i drugih škola u gradu dolazila su jedno za drugim ispred doma da zapale sveće i odaju počast.

Većina učenika koji borave u internatu uspela je da pobegne kada se zgrada u ponedeljak srušila. Međutim, njih četvoro je ostalo zarobljeno pod ruševinama.

David je pronađen u nesvesnom stanju i nije mu bilo spasa, dok je jedna devojčica reanimirana i sada je u dubokoj komi u bolnici. Još dve devojčice su prevezene u bolnicu, ali bez težih povreda.

Već na početku istrage pokazalo se da je sve počelo od iskopavanja koje je obavljala jedna komercijalna firma oko internata.

Radnici nisu znali da se u internatu u Odoreju Sekujesku koji se juče srušio ima dece i tražili su da niko ne ulazi tokom radova, rekao je šef kompanije koja je izvodila radove Laslo Šandor, za Antenu3.

Nakon incidenta, otvoren je krivični postupak zbog nanošenja povreda i ubistva.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading