jelka
Foto: Shutterstock/Alo/Shutterstock

Hansons Auctioneers je opisao drvo kao „najskromniju božićnu jelku na svetu“, a prodato je za ukupno 4.296,13 dolara.

Drvo je doneto u porodičnu kuću Doroti Grant kada je imala 8 godina 1920. godine i postalo je glavni deo njenih praznika za ceo život, sve do njene smrti u 101. godini.

Veruje se da je drvo, koje ima 25 grana, 12 bobica i šest mini svećnjaka, jedno od prvih masovno proizvedenih veštačkih jelki i verovatno ga je kupila Grantova majka u Vulvortu u Londonu.

„Koliko god jednostavno bilo, Doroti je volela to drvo“, rekao je Čarls Hanson, vlasnik Hansons Auctioneers-a, u saopštenju za javnost.

„To je decenijama postalo osnovni deo porodičnih proslava. Činjenica da joj je donela takvu radost je ponižavajuća sama po sebi. Podseća nas da ekstravagancija i preteranost nisu potrebni da bi se uhvatio duh Božića. Za Doroti je bilo dovoljno da ima drvo."

Drvo je preneto na Grantovu ćerku, Širli Hol (84), koja živi u blizini Lafboroa u Engleskoj.

„Prodavac je odlučio da se odvoji od njega da bi odao počast sećanju na svoju majku i da bi obezbedio da on preživi kao skromni podsetnik na život iz 1920-ih - decenija od uspona do propasti. Uprkos razaranju Prvog svetskog rata i pandemiji španskog gripa, bilo je obnovljen optimizam“, rekao je Hanson.
 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading