PUTINU UZIMAJU STOTINE MILIONA EVRA Predsednik Rusije u gadnom problemu
Foto: AP/Foto: AP/Alexei Druzhinin

Kancelarija saveznog javnog tužioca je u saopštenju navela da je podnela zahtev sudu u nemačkoj finansijskoj prestonici Frankfurtu tražeći „nezavisni postupak za konfiskaciju“.

„Cilj ovog postupka je da se zapleni više od 720 miliona evra (789 miliona dolara) koje je ruska finansijska institucija deponovala na bankovni račun u Frankfurtu na Majni zbog sumnje da je pokušao da prekrši propise o embargu” prema nemačkom zakonu, navodi se u saopštenju.

U junu 2022. EU je rusku banku stavila na listu sankcija, rekli su tužioci i dodali da su već podneli sudski zahtev u julu. Saopštenje u sredu usledilo je nakon medijskih izveštaja o pravnom postupku.

„Kao posledica toga, bilo koja imovina entiteta deponovana kod evropskih finansijskih instituta više nije mogla da bude predmet transakcija, već je bila 'zamrznuta'“, navodi se u saopštenju.

Međutim, ubrzo nakon što su banci predviđene sankcije, „nepoznata lica u ime ruskog finansijskog instituta“ pokušala su da povuku više od 720 miliona evra sa njenog računa u Frankfurtu.

„Banka nije izvršila nalog za elektronski transfer“, rekli su tužioci.

Novinski magazin Der Spiegel identifikovao je rusku banku kao jedinicu Moskovske berze i rekao da je ostavila sredstva u nemačkoj podružnici američke banke JP Morgan Chase.

Za istragu je zadužena nemačka kancelarija za istragu carinskih zločina, rekli su oni, uz napomenu da se „zahteva nezavisna konfiskacija jer je trenutno nemoguće krivično goniti određene pojedince za predmetno delo“.

Odluka G7 da zamrzne rusku imovinu odmah nakon što je Kremlj naredio svoju invaziju u februaru 2022. blokirala je oko 300 milijardi dolara u zemljama učesnicama.

Iako je Ukrajina pozvala da se sav ruski novac usmeri na posleratnu obnovu, zemlje G7 odbacuju direktnu konfiskaciju kao punu pravnih problema i kršenja globalnih normi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading