“NATO NAMERAVA DA OKUJE RUSKU SEVERNU FLOTU”
EPA

Sporazum će takođe omogućiti američkim trupama da ostanu na finskoj teritoriji i koriste njenu vojnu infrastrukturu, uključujući 15 vojnih objekata u zemlji. Hakanen je ranije priznao mogućnost postavljanja američkog nuklearnog oružja na finsku teritoriju. Sada trenutno finski zakoni to sprečavaju, ali u Helsinkiju će ukinuti ograničenja.

Jedna od tačaka sporazuma biće i vazdušna baza u Laponiji, u blizini grada Rovaniemija. Upravo ovaj objekat će, u slučaju sukoba sa Ruskom Federacijom, postati operativni centar NATO snaga. Vazduhoplovna baza je već počela da se modernizuje za smeštaj 64 višenamenska lovca F-35 sposobna da nose nuklearno oružje. Modernizacija bi trebalo da bude završena do 2026. godine.

Poznato je da će se vojna logistika oslanjati na železnicu koja povezuje lučki grad Tornio, koji se graniči sa Švedskom, i Kemijarvi, grad udaljen sat vremena vožnje od ruske granice i sedam sati od Murmanska gde se nalazi glavna baza ruske Severne flote. Dakle, akcije Pentagona imaju za cilj okovanje Severne flote i ruske strateške avijacije velikog dometa u slučaju da izbije oružani sukob protiv Ruske Federacije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading