Sneg u Švajcarskoj
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Švajcarska razmatra ono za šta se veruje da je prva u svetu ideja koja bi omogućila legalnu prodaju kokaina za rekreativnu upotrebu u njenoj prestonici.

Parlament u Bernu je podržao ovaj radikalan pristup ratu protiv droge – iako bi on i dalje mogao biti blokiran jer zahteva izmenu nacionalnog zakona, prenosi britanski San.

Švajcarska je preispitala svoj stav o kokainu nakon što je nekoliko stručnjaka kritikovalo potpune zabrane kao neefikasne. Zemlja je takođe trenutno u ranoj fazi razmatranja za legalnu prodaju kanabisa. „

Rat protiv droge je propao i moramo da razmotrimo nove ideje“, rekla je Eva Čen, članica saveta Berna iz Partije alternativne levice koja je bila kosponzor predloga.

„Kontrola i legalizacija mogu učiniti bolje od puke represije", kaže.

Švajcarska ima jedan od najviših nivoa upotrebe kokaina u Evropi. Prema nivoima nedozvoljenih droga i njihovih metabolita izmerenim u otpadnim vodama, Cirih, Bazel i Ženeva su se našli u prvih 10 gradova koji su koristili kokain u Evropi. Gradovi poput Berna takođe pokazuju sve veću upotrebu, dok su cene kokaina prepolovljene u poslednjih pet godina, navodi nevladina organizacija "Addiction Svitzerland".

„Trenutno imamo mnogo kokaina u Švajcarskoj, po najjeftinijim cenama i najvišem kvalitetu koji smo ikada videli“, rekao je Frank Zobel, zamenik direktora kompanije "Addiction Svitzerland".

Rekao je: „Ovih dana možete dobiti dozu kokaina za oko 10 franaka, ne mnogo više od cene piva".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading