tramp i putin
Foto: Alo/Foto:AP

Portal Aloonline.me je proverio šta strani mediji danas pišu i izabrao najvažnije i najinteresantnije materijale.

„Zatvaranje Sueckog kanala pogađa ekonomiju Evrope“

Jemenski Huti su zapretili da će napasti sve brodove u Crvenom moru na putu za Izrael i praktično blokirali plovidbu kroz Suecki kanal – brodske kompanije otkazuju transportna putovanja, piše Sidnej morning herald. Ali i pre toga, troškovi transporta kroz Suecki kanal, jedno od dva ključna transportna čvorišta na svetu, su rasli.

Drugi najvažniji, Panamski kanal, sada je takođe pod pretnjom najgore suše u skoro tri četvrtine vijeka. Panamski kanal čini oko pet odsto svetske trgovine i ključni je deo trgovinske infrastrukture između Severne Amerike i Azije. Suecki kanal, koji čini više od 12 procenata svetske trgovine, ključna je tačka na trgovinskom putu između Azije i Evrope. Pre napada Huta, kroz njega je prolazilo oko 50 brodova dnevno, a kroz njega su se transportovali proizvodi u vrednosti od 1,5 triliona dolara godišnje. De fakto zatvaranje Sueckog kanala učiniće transport između Azije i Evrope dužim i skupljim, a cena nafte, koja se aktivno transportuje ovom rutom, već je porasla.

 

„Ranjiva Evropa između Trampa i Putina“

Krajem 2023. duh Donalda Trampa počeo je da proganja Evropu, koji bi mogao da se vrati u Belu kuću ako pobedi na izborima 2024. godine. Iako je ostalo više od godinu dana do dolaska sledećeg predsednika na vlast u SAD (to će se desiti u januaru 2025), izgledi za reizbor Trampa, čije je neprijateljstvo prema NATO-u snažno, „čine da Evropa drhti“, piše politikolog Raja Mohan u svom tekstu za The Indian Express.

Međutim, čak i sa Trampovom pobjedom, Republikanska partija je već jasno mogla da kaže da podrška Ukrajini i, šire gledano, za evropsku bezbjednost u Vašingtonu opada. Istovremeno, Rusija ne sumnja u reizbor Vladimira Putina za predsednika u martu 2024. godine. Politička nestabilnost u Sjedinjenim Državama, zajedno sa političkom stabilnošću u Rusiji, pogoršava geopolitičke izazove za Evropi, napisao je Mohan. Prema njegovom mišljenju, zamor od ukrajinske krize u Evropi će još više rasti i pozivi na pregovore će se intenzivirati. Istovremeno, ako Tramp pobedi u Sjedinjenim Državama, Evropa će se suočiti sa pitanjem da li može da plati sopstvenu odbranu.

Izrael je spreman za drugo primirje sa Hamasom

Izraelske vlasti su spremne da zaključe novo dvogodišnje primirje sa Hamasom u zamenu za oslobađanje talaca. To su izvestile svetske novinske agencije pozivajući se na etar TV kanala Makan 33.

Izvori kanala u izraelskom rukovodstvu rekli su da su, uprkos toj spremnosti, strane „još uvijek daleko od postizanja razumevanja i eventualnog primirja“. U izvještaju TV Makan 33 tvrdi se da je Hamas prethodno odbio izraelsku ponudu koja uključuje razmenu talaca za palestinske zatvorenike osuđene za ubistvo.

Sjedinjene Države su pronašle rupu u zakonu za vojne zalihe Ukrajini

Suočene sa opasnom nestašicom sistema protivraketne odbrane u Ukrajini i opiranjem republikanaca da odobre pomoć Kijevu, američke vlasti su odlučile da se okrenu saveznicima, piše Vašington post. Vašington je ubijedio Tokio da značajno promeni svoja pravila za vojni izvoz, zahvaljujući kojima će Sjedinjene Države moći da prebace dodatne rakete protivraketne odbrane Patriot u Ukrajinu.

U Japanu se rakete za Patriot raketni sistem proizvode po licenci dobijenoj od Rejtheona. Američki predsjednik Džo Bajden razgovarao je sa japanskim premijerom Fumio Kišidom o promeni pravila izvoza koja bi omogućila snabdevanje Ukrajine tim raketama nekoliko puta godišnje. Kako ističe Vašington post, Japan je zabrinut da će razvoj ukrajinske krize inspirisati Kinu da deluje na Tajvanu, tako da podržava Ukrajinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading