EU SPREMA PAKAO RUSIJI U pripremi 13. i 14. paket sankcija?
Shutterstock

Evropska unija je spremna da prihvati nove sankcije Rusiji, izjavio je portparol Evropske komisije Danijel Šeridan Feri u intervjuu za "Izvestija".

On ističe da će baltičke zemlje biti prve koje će objaviti nove predloge sankcija.

"Uvek smo spremni da prihvatimo nove sankcije Rusiji, iako nikada unapred ne komentarišemo njihov mogući sadržaj", kazao je Feri, odgovarajući na pitanje da li se u EU već radi na 13. paketu sankcija.

Portparol Evropske komisije nije potvrdio informaciju da se u Briselu već radi na pripremi novog paketa.

Međutim, član Evropskog parlamenta iz Češke Tomaš Zdekhovski izjavio je da EU već priprema i 13. i 14. paket sankcija, napomenuvši da "izrada novih mera neće trajati dugo".

"Novi paketi sankcija biće vrlo brzo predstavljeni zemljama članicama", ukazao je političar.

Eksperti naglašavaju da je članicama EU sve teže da se dogovore oko novih ograničenja Rusiji, štaviše, sve te mere štete sopstvenoj ekonomiji, a ceo svet je angažovan u zaobilaženju sankcija.

Raskol između evropskih elita i država EU se intenzivira, a postoji mogućnost da EU odustane od principa konsenzusa po pitanju antiruskih mera, dok će one same postati sve više simbolične.

Evropska unija je usaglasila najnoviji predlog paketa sankcija Rusiji, koji uključuje direktnu zabranu uvoza ruskih neindustrijskih dijamanata, koja će se primenjivati od 1. januara 2024, kao i postepenu zabranu uvoza dijamanata iz trećih zemalja čija implementacija će početi u martu naredne godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading