kirgistan
Foto: EPA/EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Predsednik Kirgistana Sadir Žaparov potpisao je zakon o promeni državne zastave, saopštila je pres služba šefa države RIA Novosti.

„Predsednik Sadir Žaparov potpisao je zakon <…> „O izmenama i dopunama zakona Кirgiske Republike „O državnim simbolima Republike“, koji je usvojio parlament 20. decembra 2023. godine“, rekao je sagovornik agencijama.

kirgistan

Foto: Shutterstock

 

 

Prema dokumentu, talasasti zraci koji se nalaze na zastavi oko tunduka - vrha jurte - postaće ravni. Poslanici koji su inicirali predlog zakona pojasnili su da mnogi talasaste zrake povezuju sa suncokretom, koji nije glavna poljoprivredna kultura zemlje. Istovremeno, direktni zraci su, po mišljenju parlamentaraca, sličniji sunčevim zracima.

Zastava Кirgistana predstavlja Sunce sa 40 krakova, koji predstavljaju 40 kirgiskih plemena. Precrtano pruće unutar Sunca predstavlja pogled iz unutrašnjosti Jurte (neka vrsta šatora - kuće) prema nebu. 

U kirgistanskom segmentu društvenih mreža vodila se žestoka diskusija o ovom pitanju. Mnogi korisnici su bili kategorički protiv promene državnog simbola. Neki poznati sportisti u zemlji dele isto mišljenje: obećali su da će ući na međunarodna takmičenja sa starom verzijom zastave - sa talasastim zracima, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading