Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da je od 7. oktobra, ukupno ubijeno 20.057 Palestinaca, dok je njih 53.320 povređeno.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) usvojio je ublaženi tekst rezolucije o Gazi, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali je prethodno izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između dve strane.

Ni Izrael, niti Hamas nisu zadovoljni tekstom rezolucije.

Hamas je saopštio je usvojena rezolucija UN-a "nedovoljan korak", kao i da neće obezbediti dovoljne količine pomoći koja je potrebna stanovnicima Gaze.

Sa druge strane, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan izrazio je nezadovoljstvo jer se ne spominje oslobađanje talaca. 

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, takođe, poručio je da izraelska ofanziva "pravi problem" pri isporuci pomoći unutar Gaze.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen, istovremeno, izjavio je da se nastavljaju izraelski napadi sve do "oslobađanja svih talaca i eliminacije Hamasa u Pojasu Gaze".

Za to vreme, Evropska komisija usvojila je paket pomoći u iznosu od 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

IDF: Pogođen komandni centar Hezbolaha kao odgovor na napade iz Libana

Izraelski borbeni avioni pogodili su vojni štab Hezbolaha u Libanu kao odgovor na današnje napade na severni Izrael, uključujući i onaj kod Manare u kojem je jedan izraelski vojnik ranjen, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Izraelske snage izvele su artiljerisjko granatiranje brojnih oblasti u blizini granice, dodaje se u saopštenju IDF koje je preneo "Tajms of Izrael".

Nekoliko projektila ispaljeno je iz Libana na oblasti u severnom Izraelu, a IDF je saopštio da je pogodio mesta sa kojih su lansirani.
 

Tel Aviv: Hiljade ljudi na skupu tražilo oslobađanje talaca


Hiljade građana okupilo se danas u Tel Avivu, pozivajući na vraćanje svih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Služio sam u IDF-u 40 godina, i verujem i oslanjam se na njene vojnike. Oni su tamo u Gazi, i na severnoj granici, hrabro se bore za nas", rekao je bivši komandant izraelske mornarice, general-major Eli Marom.

Okupljenima se na Trgu talaca u Tel Avivu obratila i Šaron Aloni Kunio, koja je zajedno sa svojim trogodišnjim bliznakinjama oslobođena posle 52 dana zatočeništva, dok njenog supruga Hamas još uvek drže kao taoca, prenosi "Tajms of Izrael".

"Tražim da vraćanje zarobljenika bude glavni prioritet, sada, a ne u sledećoj godini", rekla je ona.

Među okupljenima na skupu podrške za oslobađanje talaca u Tel Avivu bio je i američki producent ploča Skuter Braun koji je rekao da je "morao da dođe" kako bi stao uz "svoj narod", ali i da neće prestati da koristi svoj glas u muzičkoj industriji kako bi govorio o taocima koje je Hamas oteo 7. oktobra.
"Sram bilo moju industriju ako ne progovori", rekao je Braun.
 

Bela kuća: Bajden i Netanijahu razgovarali o ratu između Izraela i Hamasa

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, saopštila je Bela kuća.

Dvojica lidera su razgovarali o razvoju događaja u ratu između Izraela i Hamasa, navodi se u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael.

IDF: Ubili smo šefa snabdevanja vojnog krila Hamasa (VIDEO)

Izraelska vojska (IDF) tvrdi da su njeni pripadnici u petak ubili Hasana el Atraša, zvaničnika Hamasa zaduženog za snabdevanje vojnog krila organizacije, tokom vazdušnog napada na Rafu, na jugu Pojasa Gaze.

El Atraš, navodi IDF, bio je odgovoran i za proizvodnju oružja za Hamas, kao i za krijumčarenje oružja iz raznih zemalja u Pojas Gaze, ali i na Zapadnu obalu.

IDF je objavio snimak napada na Rafu, dok su palestinski mediji izvestili da su najmanje tri osobe poginule u vazdušnom napadu. 

 

 

Hamas izgubio kontakt sa militantima koji drže taoce

Hamas je izdao neprovereno saopštenje, prenosi Rojters, da je izgubio kontakt sa grupom odgovornom za pet izraelskih talaca koji su držani kao taoci u Pojasu Gaze zbog izraelskog bombardovanja.

Grupa veruje da su taoci ubijeni tokom izraelske racije, rekao je Abu Ubaida, portparol Hamasovog naoružanog krila Iz el-Din al-Kasam brigade.

Tela se raspadaju na ulicama Gaze

U Beit Lahiji, gradu na severu Pojasa Gaze, službe civilne zaštite kažu da su pronašle “desetine tela u raspadanju”.

- Većina tela pronađenih u Beit Lahiji pogubljena je na ulicama i izmrcvarili su ih psi - navodi se.

Hamas pozvao Izrael da otkrije sudbinu zatvorenih Palestinaca

Hamas je pozvao Crveni krst i grupe za prava zatvorenika da izvrše pritisak na Izrael da “otkrije sudbinu” stotina Palestinaca koje su izraelske snage zatvorile u Gazi.

Ogromna većina palestinskih zatvorenika uhapšena je u okviru kvazisudskog procesa poznatog kao administrativni pritvor, prema kom su Palestinci u početku zatvoreni na šest meseci.

Demonstranti na ulicama Berlina: Zaustavite genocid u Gazi

Propalestinske demonstracije u Berlinu koje su pozivale na prekid rata u Pojasu Gaze okupile su nekoliko stotina ljudi.

Učesnici marša nosili su palestinske šalove i plakate koji su osuđivali bombardovanje Pojasa Gaze kao ratni zločin. Pozivali su na slobodu za Palestinu, mašući palestinskim zastavama.

- Zaustavite ubistva, zaustavite rat, zaustavite genocid u Gazi - uzvikivali su okupljeni.

Vlada Gaze: Broj poginulih novinara porastao na 99

Vladina kancelarija za medije u Gazi objavila je na svom Telegram kanalu da se broj novinara koje su ubile izraelske snage popeo na 99 od početka rata.

Al Sisi i Raisi razgovarali o situaciji u Gazi

Predsednici Egipta i Irana razgovarali su o nedavnim dešavanjima u Gazi i izgledima za obnavljanje diplomatskih veza između njihove dve zemlje u njihovom prvom telefonskom pozivu, navela je iranska državna televizija u subotu.

Televizija je saopštila da je iranski predsednik Ebrahim Raisi nazvao svog egipatskog kolegu Abdela Fataha Al Sisija. Njih dvojica su se prvi put sreli u novembru na marginama Zajedničkog arapskog islamskog vanrednog samita u Rijadu.

Lekari bez granica pozivaju na prekid vatre

Lekari bez granica (MSF) ponovili su potrebu za prekidom vatre u Pojasu Gaze radi isporuke pomoći.

- Način na koji Izrael vodi ovaj rat, uz podršku SAD, uzrokuje masovnu smrt i patnju među palestinskim civilima i nije u skladu s međunarodnim normama i zakonima. Čak i rat ima pravila - navodi se u objavi MSF na Iksu.

Raisi: Palestinci imaju pravo da se brane

Iranski predsednik Ebrahim Raisi održao je govor u Teheranu o kontinuiranim borbama u Gazi.

- Izraelski ratni zločini počinjeni su nad Palestincima u svetlu ćutnje i neuspeha međunarodnih institucija. Nastavak okupacije ne daje okupatoru legitimitet, a palestinski narod ima pravo da se brani. Operacija Poplava Al Aksa (Hamasova ofanziva 7. oktobra) došla je kao odgovor na nepravdu kojoj je palestinski narod bio izložen - kazao je on.

Direktor UNRWA-e: Rezolucija je nedovoljna, potrebno je primirje

Tomas Vajt, direktor UNRWA-inih poslova u Gazi, kaže da rezolucija Saveta bezbednosti UN “nije dovoljna za ono što je potrebno Gazi”.

- Potreban nam je prekid vatre koji će zaustaviti ubijanje civila i uništavanje civilne infrastrukture u Gazi, ali što je najvažnije, omogućiti uslove na terenu kako bismo mogli učinkovito da dostavimo pomoć ljudima u Gazi - rekao je Vajt za Al Džaziru.

Iran preti zatvaranjem Mediterana ako se nastave zločini u Gazi

Komandant iranske Revolucionarne garde izjavio je da bi Sredozemno more moglo da bude "zatvoreno" ukoliko Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nastave da čine, kako je naveo, "zločine" u Pojasu Gaze, preneli su iranski mediji, ne objašnjavajući kako bi do "zatvaranja" došlo.

Poluzvanična iranska državna novinska agencija Tasnim objavila je upozorenje komandanta Revolucionarne garde, brigadnog generala Mohameda Reze Nakdija da se uskoro može očekivati "zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskog moreuza i drugih plovnih puteva", prenosi Rojters.

Trgovački brod povezan sa Izraelom napadnut dronom u blizini Indije

Trgovački brod koji je povezan sa Izraelom pogođen je i oštećen u napadu dronom u blizini zapadne obale Indije, što je izazvalo požar, ali nije bilo povređenih, saopštila je britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrey.

Požar na tankeru koji prevozi hemijske proizvode i plovi pod zastavom Liberije ugašen je, a napad dronom dogodio se na 200 kilometara jugozapadno od Veravala u indijskoj državi Gudžarat, navodi britanska firma, prenosi Rojters.

U izraelskom napadu ubijeno je 76 članova jedne porodice u Gazi

U izraelskom vazdušnom napadu ubijeno je 76 članova šire porodice u Gazi, javili su u subotu spasilački zvaničnici Asošijejted presa.

Udar na zgradu u gradu Gaza u petak bio je među najsmrtonosnijim u ratu Izraela i Gaze, rekao je Mahmud Basal, portparol odeljenja za civilnu odbranu Gaze.

Iran preti zatvaranjem Mediterana ako se nastave zločini u Gazi

Komandant iranske Revolucionarne garde izjavio je da bi Sredozemno more moglo da bude "zatvoreno" ukoliko Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nastave da čine, kako je naveo, "zločine" u Pojasu Gaze, preneli su danas iranski mediji, ne objašnjavajući kako bi do "zatvaranja" došlo.

Poluzvanična iranska državna novinska agencija Tasnim objavila je upozorenje komandanta Revolucionarne garde, brigadnog generala Mohameda Reze Nakdija da se uskoro može očekivati "zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskog moreuza i drugih plovnih puteva", prenosi Rojters.

Agencija navodi da Iran podržava Hamas u borbi protiv Izraela i optužuje SAD da pružaju podršku "izraelskim zločinima u Gazi", gde su tokom višenedeljnih bombardovanja poginule hiljade ljudi, a većina stanovništva je proterana ili prinudjena da napusti svoje domove. Pro-iranska jemenska pobunjenička grupa Huti je tokom prošlog meseca napadala trgovačke brodove koja su plovili kroz Crveno more, u znak odmazde zbog izraelskih napada na Pojas Gaze. Bela kuća je u petak saopštila da je Iran "duboko umešan" u planiranje operacija protiv komercijalnih plovila u Crvenom moru.

IDF: 200 boraca Hamasa i Islamskog džihada uhapšeno u Gazi ove sedmice

Izraelska vojska saopštila je da je uhapsila 200 boraca Hamasa i Islamskog džihada unutar Gaze tokom sedmice. Oni su prebačeni u Izrael na dalju istragu.

U izraelskom bombardovanju ubijene desetine ljudi u Džebaliji

Dopisnik Al Džazire izvestio je da su desetine stradale u izraelskom bombardovanju Džebalije u severnom delu Gaze.

Dopisnik je dodao da ljudi ne mogu da dođu do ranjenih kako bi im pružili pomoć.

Izraelska vojska pogodila infrastrukturu Hezbolaha u Libanu

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da su izraelske snage napale rano jutros i tokom noći vojnu infrastrukturu koja pripada Hezbolahu u Libanu, uključujući vojni kompleks.

Izrael naredio evakuaciju u Deir Al Balu

Direktor poslova UNRWA-e Tomas Vajt saopštio je da je više od 150.000 ljudi pogođeno najnovijim izraelskim naredbama o evakuaciji za ljude u centralnoj Gazi da se presele u Deir Al Balu “kako bi se proširila vojna operacija koja je u toku”.

Šef SZO: Najhitniji zahtev je momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Ghebrejesus pozdravio je danas rezoluciju koju je usvojio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) o Pojasu Gaze, navodeći da ona naglašava potrebu za hitnim pauzama i humanitarnim koridorima kako bi se osigurala bezbedna isporuka hrane i zdravstvenih zaliha svima kojima su potrebni.

Pored toga, rezolucijom se zahteva trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, uz rešavanje njihovih medicinskih problema, naveo je Gebrejesus na mreži X.

- Ovo pokazuje redak znak slaganja među članicama Saveta bezbednosti tokom ovog sukoba, što je pozitivan korak napred. Međutim, najhitniji zahtev za narod Gaze je momentalni prekid vatre - ukazao je šef SZO.

On je predočio da se ne mogu zanemariti razorne posledice dosadašnjih sukoba u Pojasu Gaze, uključujući pogibiju više od 20.000 ljudi, uglavnom žena i dece i više od 53.000 ranjenih.

Savet bezbednosti UN usvojio modifikovani tekst rezolucije o Pojasu Gaze

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je u petak modifikovani, ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za "hitnu obustavu neprijateljstava" između Izraela i Hamasa.

Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, preneo je ranije AP. Ublažena rezolucija poziva na "na hitne korake da se odmah osigura bezbedan i neometan humanitarni pristup, kao i da se stvore uslovi za održivi prekid neprijateljstva". Prema izveštaju koji su u četvrtak objavile 23 humanitarne agencije UN, svih 2,2 miliona stanovnika Pojasa Gaze se suočavaju sa glađu, 576.000 ljudi je teško ugroženo, dok je 90 odsto Palestinaca u enklavi redovno bez jednog dnevnog obroka.

Izrael je buldožerom sravnio groblje Šeik Šaban u Gazi

Ni mrtvi ne ostaju na miru.

Opasni zdravstveni rizici za palestinsku decu zbog gladi

Pedijatar Džihad Šošara kaže da su bez dovoljno hrane u Gazi palestinska deca izložena povećanom riziku od zaostajanja u razvoju, kao i drugih razornih zdravstvenih efekata.

- U dobi od dve godine, mozgu su zaista potrebne masti, zaista su mu potrebni proteini, zaista su mu potrebni vitamini koji su ključni za njegov razvoj - poručio je Šošara za Al Džaziru, upozoravajući da bi to moglo dovesti do „doživotnih razvojnih efekata“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading