Moskva
Foto: AP/Eric Gay (STF)

Ruski general zadužen za zastrašujuće nuklearne bombe Satana-2 uhapšen je zbog skandala koji potresa Moskvu.

Frolov je prema pisanju medija bio odgovoran za ruski državni program naoružanja u Roskosmosu gde je navodno pratio razvoj i proizvodnju najnovijeg ruskog nuklearnog oružja Satana-2 iliti Sarmat. Reč je o najvećoj svetskoj balističkoj raketi, interkontinentalnom nuklearnom oružju sudnjeg dana teškom 208 tona, veličine nebodera od 14 spratova.

Satana-2 trebalo bi da stupi na "borbenu dužnost" do kraja meseca, međutim, postoje i glasine da projektil apokalipse nije pravilno testiran i da bi mogao biti odložen do kraja 2024. godine.

- Frolov je koristio svoj kancelariju za zaveru sa još dvojicom saučesnika u zločinu. Tokom izvršenja ugovora ukrali su najmanje 435 miliona rubalja javnih sredstava namenjenih kupovini opreme - navodi se u saopštenju ruskog istražnog odbora.

Frolovu i saučesnicima preti do deset godina zatvora.

Istražitelji istražuju puni opseg navodne prevare koja uključuje Frolova koji je ranije služio u ruskim raketnim snagama.

Mediji navode da je uhapšen i Jevgenij Fomičev, direktor istraživačko-proizvodnog preduzeća Geofizik kosmos koje proizvodi optičko-elektroničke uređaje za svemirske letelice i napredne projektile. Identitet trećeg uhapšenog nije saopšten.

Frolov je navodno bio uključen i u projekat razvoja hipersoničnog raketnog kompleksa Avangard koji je još jedno novo rusko nuklearno oružje i može da leti 27 puta brže od zvuka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading