Vitlejem tužan i prazan
Foto: AP/Tanjug/Ap

U Vitlejemskoj luteranskoj evangelističkoj crkvi, scena jaslica ovog Božića izgleda drugačije jer je, umesto krevetića sa bebom Isusom u jaslama punim sena, postavljena lutka Isusa Hrista umotana u čuvenu crno-belu palestinsku kefiju i leži među polomljenim kamenim blokovima, prenosi londonski Gardijan. Božićne proslave su ove ratne godine otkazane širom Svete zemlje, jer se oplakuje pogibija više od 20.000 Palestinca u izraelskim napadima na Pojas Gaze. "Ovo je realnost Božića za palestinsku decu.

Da se ​​Isus rodio danas, rodio bi se pod ruševinama Gaze", rekao je Munter Isak, pastor luteranske crkve. Grad Vitlejem, udaljen oko 17 kilometara južno od Jerusalima na okupiranoj Zapadnoj obali, jedan je od najvažnijih centara hrišćanstva. Crkvu Hristovog rođenja, koju danas deli nekoliko verskih grupa, sagradio je car Justinijan pre 1.500 godina iznad pećine u kojoj se veruje da je rođen Hristos.

Danas su muslimani većinsko stanovništvo u Vitlejemu, ali grad je još dom uspešne hrišćanske zajednice i mesto veročinjenja mnogih hrišćanskih obreda, a cela oblast se, do rata, u velikoj meri oslanjala na turizam i posete hodočasnika.

"Ovaj period je obično veoma aktivan. Redovno smo imali od 1,5 do dva miliona posetilaca godišnje, ali sada nema nikoga. Izrael je veoma otežao dolazak turista i naša ekonomija je doživela krah.

Mi smo u žalosti za narodom Gaze", izjavila je gradonačelnica Vitlejema Hana Hanija. Katolička crkva Svete porodice u gradu Gaza postala je improvizovano sklonište, ali je više puta bila pogođena u izraelskim vazdušnim napadima. Prošle nedelje, Latinska patrijaršija u Jerusalimu je saopštila da su Izraelske odbrambene snage (IDF) izvršile opsadu crkve, a snajperisti su pucali i ubili dve hrišćanke, majku i ćerku, koje su izašle po hranu i vodu.

Papa Franja osudio je ovaj napad, a Izraelske odbrambene snage su negirale ove optužbe.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading