Bajden
Foto: Alo/Alo!ilustracija

SAD I EU više ne razmišljaju o pobedi Rusije, sad su spremni i da odustanu od nekih teritorija.

I Bela kuća i Pentagon insistiraju da nije bilo zvanične promene politike, dok dva neimenovana zvaničnika američke administracije – uključujući portparola Bele kuće – i jednog evropskog diplomatu kažu "Politikovom" novinaru Majku Hiršu suprotno.

Prema Hiršovim izvorima, američki i evropski zvaničnici sada "razgovaraju o preraspoređenju" ukrajinskih trupa iz "uglavnom neuspešne" kontraofanzive u odbrambeni položaj.

Hirš je takođe istakao da je američki predsednik Džozef Bajden ranije obećavao da će podržati Ukrajinu "koliko god bude potrebno", ali da je sada, taj izraz zamenio izjavom - "dok god možemo" . Sa dodatnom pomoći koja je zaustavljena u Kongresu, američka vlada se zalaže za "brzo oživljavanje" ukrajinske vojne industrije.

"Politiko" navodi da Bajden želi prekid vatre i u Ukrajini i na Bliskom istoku, jer ga podržavanje izraelske ofanzive u Gazi "košta podrške" među progresivnim demokratama, pa želi da "izbegne loše naslove u izbornoj godini".

Ali, Bajden ne može da dozvoli da se, nakon što je proveo skoro dve godine obećavajući punu podršku potpunoj pobedi ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sada stekne utisak da priznaje "prednost" Rusiji, primetio je Hirš. 

Bela kuća, naime, "ne može javno da odustane zbog političkog rizika" po Bajdena, rekao je zvaničnik Kongresa upoznat stavovima administracije, a koji priznaje da razgovori o mirovnim pregovorima "počinju".

Prošle nedelje je "Njujork tajms" izvestio da bi Moskva možda bila voljna da prihvati prekid vatre kojim bi se zamrznula trenutna linija fronta. Kremlj je tu priču odbacio kao "netačnu", dok je Kijev optužio ugledne američke novine da rade za .

- Bela kuća se sada plaši da Rusija možda neće biti voljna da pregovara sve do izbora u novembru 2024, dok bi njene snage mogle da krenu u ofanzivu na proleće - izjavio je Hirš.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading