Bajden i Netanjahu
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Bela kuća traži od izraelske vlade da nastavi da šalje Palestinskoj upravi sredstava koja prikuplja u vidu poreza i dažbina u ime palestinskih vlasti, što je Izrael obustavio kada na početku aktuelne faze sukoba sa Hamasom koji je preuzeo vlast u Pojasu Gaze.

- Deo razgovora, koji su obavili u subotu a koji se odnosio na to, bio je jedan od najtežih i najfrustrirajućih razgovora koje je Bajden imao sa Netanjahuom od početka rata u Gazi. To je znak da tenzije između Bajdena i Netanjahua rastu - piše američko-izraelski novinar Barak Ravid, pozivajući se na neimenovane predstavnike američke administracije.

Kako je pojsanio, Izrael je, pod američkim pritiskom, pristao da ipak nastavi da šalje sredstava koja čine ogroman deo budžeta Palestinske nacionalne uprave, ali s izuzetkom iznosa koji je namenjen Pojasu Gaze.

Palestinske vlasti su odbile da uopšte prihvate novac, a kompromis je bila ideja koju je predložio sam Netanijahu da se sredstva prebace u Norvešku na privremeno čuvanje, dok se ne razviju mehanizmi koji bi garantovali da ih Hamas neće koristiti.

- Netanjahu je u razgovoru sa Bajdenom odustao od cele ideje, jer više ne smatra da je to dobra ideja. Rekao je Bajdenu da ne veruje Norvežanima i jasno je stavio do znanja da bi palestinske vlasti trebale jednostavno da prihvate delimičan transfer sredstava - naveo je on.

Dodao je da je Bajden uzvratio rekavši da SAD veruje norveškom predlogu.

- Posle nekoliko minuta razgovora, Bajden je rekao Netanjahuu da se raduje rešavanju ovog pitanja. Kratko je rekao razgovor završen i spustio slušalicu - citira Ravid svoje sagovornike.

Netanjahu, u slučaju da nastavi da šalje novac Palestinskoj nacionalnoj upravi, zapravo rizikuje da poljulja vladajuću koaliciju u zemlji do potpunog raspada, s obzirom na to da se desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič protivi tom finansiranju.

S druge strane, SAD strahuju da, bez finansijske podrške, Palestinskoj nacionalnoj upravi koja kontroliše deo Zapadne obale i koja je u sukobu sa Hamasom preti kolaps.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading