Bajden
Foto: Alo/Alo!ilustracija

Na ovaj način je šef američke države odgovorio na poruke koje su stizale iz Ukrajine 29-decembra o vazdušnom napadu i udarima na niz gradova i regiona republike.

Prema rečima Bajdena, koji je trenutno na novogodišnjim praznicima na karipskom ostrvu, ovaj vazdušni udar bio je najveći od početka Severnoatlantskog saveza.

Prema izjavi američkog lidera, korišćene su bespilotne letelice i hipersonične rakete, „od kojih su mnoge uspešno presreli sistemi protivvazdušne odbrane prebačeni iz Sjedinjenih Država“, na šta Amerikanci mogu da se ponose.

- Ali dok Kongres ne preduzme akciju u novoj godini, nećemo moći da nastavimo da šaljemo oružje i kritične sisteme protivvazdušne odbrane u Ukrajinu. Kongres mora odmah da deluje. Ulozi idu van granica Ukrajine. To utiče na NATO, bezbednost Evrope i dalje transatlantske odnose - naglasio je Bajden.

On je takođe istakao da Ruska Federacija „preti nekim saveznicima u NATO-u“, što povećava rizik od direktnog uključivanja SAD u sukob.

U petak, 29-decembra, na celoj teritoriji ukrajinske države proglašeno je upozorenje o vazdušnom udaru, koji je trajao skoro tri sata. Vlasti i mediji izvestili su o eksplozijama u Kijevu , Odesi, Lavovu, Harkovu, Zaporožju, Hmeljnickom, Sumskoj i Ternopoljskoj oblasti.

Ukrajinski predsednik naveo je da je Rusija na tu zemlju ispalila oko 110 projektila. Većina njih je, kako je rekao, oborena.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije tokom nedelje izvele 50 grupnih i jedan masovni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na objekte vojno-industrijskog kompleksa (VPK) Ukrajine. Napominje se da su mete bili aerodromi, arsenali, lokacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading