Sali Beriša
Foto: EPA/EPA/FLORION GOGA

Tužioci optužuju Berišu (79) da je koristio svoj uticaj dok je bio premijer u periodu od 2005. do 2009. da favorizuje muža svoje ćerke u privatizaciji državnog zemljišta. Beriša je negirao bilo kakvu nepravdu.

Beriša je sada na čelu najveće opozicione stranke u Albaniji, Demokratske partije, prenosi Rojters.

„Sud je prihvatio zahtev tužilaštva izmenom prethodne mere i sada je odredio kućni pritvor (za Berišu) bez mogućnosti napuštanja zemlje“, rekao je Berišin advokat Genc Gjokutaj posle odluke suda.

Gjokutaj je rekao da će Beriša uložiti žalbu na presudu. Bivši premijer je demantovao tvrdnje tužilaštva, optužujući sadašnjeg premijera Edija Ramu da je izvršio politički napad da bi ućutkao opoziciju.

Tužilaštvo tek treba da iznese konačnu optužnicu. Beriša je bio predsednik od 1992. do 1997. nakon burnog kolapsa komunizma u siromašnoj zemlji na jugozapadu Balkana, a kao premijer od 2005. do 2013. godine.

Godine 2021. SAD su zabranile ulazak Beriši i njegovoj porodici, a Stejt department ga je optužio da je u vreme premijera bio umešan u „koruptivna dela“ koja su uključivala korišćenje njegove moći za sopstvenu korist i bogaćenje rođaka i političkih saveznika.

Beriša je negirao optužbe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading