Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Foto: Alo ilustracija/Tanjug

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 86. dan.

Ukupno 21.672 Palestinca je ubijeno, a 56.165 je ranjeno u izraelskim napadima u Gazi od 7. oktobra, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus rekao je da je od sredine oktobra do sredine decembra prijavljeno oko 180.000 slučajeva infekcija gornjih disajnih puteva i više od 136.000 slučajeva dijareje, od kojih je polovina zabeležena kod dece mlađe od pet godina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Hercog na 10 jezika: Svet mora izdejstvovati oslobađanje talaca iz Gaze

U svojoj novogodišnjoj poruci predsednik Izraela Isak Hercog istakao je da svet 2024. godine mora izdejstvovati oslobađanje 133 talaca koje još uvek drži Hamas u Pojasu Gaze.

Hercog je poruku na platformi Iks (Tviter) objavio na hebrejskom, engleskom, arapskom, španskom, ruskom, francuskom, italijanskom, hindiju, nemačkom i portugalskom jeziku.

Naglasio je da je trenutno oslobađanje talaca srž borbe sa hamasovcima u Gazi.

"Neka svetlost rasprši tamu, a Nova godina svima donese mir, nadu i isceljenje", zaključio je Hercog

Hezbolah: Izrael nije u poziciji da nam nameće uslove

Zamenik lidera libanske šiitske grupe Hezbolah tvrdi da Izrael „nije u poziciji“ da primora naoružane ljude te grupe koju podržava Iran da odmakne od granice između Izraela i Libana i da vrati kući desetine hiljada raseljenih stanovnika severnog Izraela.

Arapski mediji navode da je Naim Kasem rekao grupi pristalica u Bejrutu da Izrael „izlaže mnoge predloge“ u vezi sa severnim Izraelom i južnim Libanom „i pokušava da pokaže da ima opcije da sprovede akciju koja pomaže naseljenici se vraćaju na sever na bezbedan način, i da drže Hezbolah i otpor dalje od juga.

-Mi im kažemo: Izrael nije u poziciji da nametne svoje opcije, kaže on, tvrdeći da Izrael mora da zaustavi rat protiv terorističke grupe Hamas u Gazi kako bi zaustavio skoro svakodnevne pogranične sukobe sa Hezbolahom.

Izrael spreman da pusti humanitarne brodove sa Kipra u Gazu

Izraelski šef diplomatije rekao je da je Tel Aviv spreman da "odmah“ pusti brodove da isporuče pomoć u Pojas Gaze kao deo predloženog morskog koridora sa Kipra.

Prema dogovoru, teret bi prošao bezbednosnu inspekciju u kiparskoj luci Larnaka pre nego što bi bio prebačen do obale Gaze, udaljene 370 kilometara, prenosi Rojters.

Ako se plan ostvari, to bi označilo prvo ublažavanje izraelske pomorske blokade nametnute Gazi 2007. godine.

"Može da počne odmah“, rekao je odlazeći ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen za radio stanicu 103 FM u Tel Avivu na pitanje o mediteranskom koridoru.

Koen je rekao da su Britanija, Francuska, Grčka i Holandija među zemljama sa plovilima koja mogu da pristanu direktno na obale Gaze, kojoj nedostaje luka sa dubokim vodama.

"Tražili su od nas da oprema dođe preko [izraelske luke] Ašdod. Odgovor je ne. Neće doći preko Ašdoda. Neće doći preko Izraela. Želimo razdruživanje, uz bezbednosnu kontrolu. To je cilj ovog procesa“, dodao je Koen.

Stanovnici Gaze su skoro svi napustili svoje domove, okupljajući se u šatorima i prenaseljenim delovima južnog i centralnog dela Gaze za koje izraelski vojni zvaničnici kažu da su bezbedniji, iako ih i dalje redovno bombarduju.

Postoje izveštaji o nestašici hrane, čiste vode i medicinskih zaliha, posle nedelja čvrste izraelske blokade, penosi RTS.

Bivši ministar Palestinske uprave ubijen u izraelskom napadu

Bivši ministar Palestinske uprave za verska pitanja Jusef Salama (68), ubijen u izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Salama je ubijen u izraelskom napadu na izbeglički kamp Magazi u centralnom Pojasu Gaze, javila je zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Salama, za koga se smatralo da je blizak Fatahu, partiji predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, bio je ministar od februara 2005. do marta 2006. godine, preneo je Gardijan.

Služio je i kao propovednik u džamiji Al Aksa u Jerusalimu.

Pakistan zabranio proslave Nove godine kao čin solidarnosti sa Palestincima

Vlada u Pakistanu zabranila je sve proslave Nove godine kao čin solidarnosti sa Palestincima.

Privremeni premijer Anvar ul Hakar pozvao je u Pakistance televizijskom obraćanju da "pokažu solidarnost sa potlačenim narodom Gaze" tako što će novu godinu započeti jednostavno.

Hakar je rekao da su muslimani širom sveta ožalošćeni zbog izraelskih napada na Gazu koji su rezultirali ubistvima hiljada nevinih ljudi.

Najmanje 35 Palestinaca poginulo u centralnoj Gazi u izraelskim napadima

Najmanje 35 Palestinaca poginulo je danas u izraelskim napadima na centralni deo Pojasa Gaze, rekli su predstavnici bolnice iz Deir al-Balaha. Zvaničnici iz bolnice Al-Aksa u centru Deir al-Balaha rekli su da je u tu bolnicu danas dopremljeno 35 tela.

U oblasti Zvajde u centralnoj Gazi, u izraelskom vazdušnom napadu poginulo je najmanje 13 ljudi, a na desetine ranjeno, rekli su svedoci za AP. Više od 21.600 Palestinaca je poginulo, a ranjeno je više od 55.000 u Pojasu Gaze od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

Istorijska obeležja u gradu Gazi uništena u izraelskim napadima

Poznato poslednje javno kupatilo iz otomanskog doba El Samara, drevna Velika džamija Omari i druge istorijske znamenitosti u gradu Gazi, uništeni su u izraelskom bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra, pokazuju snimci do kojih je došla Al Džazira.

Istorijsko javno kupatilo El Samara, poznato i kao Hamam El Samara, u ulici Omar al-Muhtar u gradu Gazi, staro više od 800 godina, sada je u ruševinama. Isto je i sa drevnom Velikom džamijom Omari u Gazi, koja vuče korene iz predislamskog doba.

U naselju Daradž, izraelski vazdušni napadi uništili su Kasr al-Bašu, Pašinu palatu, izgrađenu tokom mamelučke ere u 13. veku. U zgradi se nalazio i muzej koji prikazuje artefakte iz grčkog, rimskog, vizantijskog i islamskog doba, prenosi Al Džazira.

Islamski džihad: Neće biti dogovora o taocima dok su izraelske trupe u Gazi

Zijad al Nakla, lider palestinskog Islamskog džihada, rekao je da neće biti sporazuma o oslobađanju talaca sve dok traju borbe u Pojasu Gaze.

Al Nakla je istakao da ta terorističa grupa neće biti strana ni u kakvom dogovoru dok trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ostaju u palestinskoj enklavi, navodi Al Arabi.

Katarski posrednici su navodno rekli izraelskim zvaničnicima da se Hamas "u principu slaže“ da nastavi pregovore za oslobađanje novih talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, u zamenu za primirje u Pojasu Gaze u trajanju do mesec dana.

Nije poznato koliko talaca drži Islamski džihad, teroristička organizacija koja okuplja manje ljudi nego Hamas, piše Tajms of Izrael.

Poginula još dva vojnika IDF-a, ukupan broj porastao na 172

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su još dva njihova vojnika poginula u borbama u Pojasu Gaze.

Ukupan broj stradalih izraelski vojnika od početka sukoba porastao na 172.

Izraelski kabinet odobrio zamenu dužnosti ministara spoljnih poslova i energetike

Kabinet Izraela odobrio je imenovanje ministra energetike Izraela Kaca za ministra spoljnih poslova, koji će zameniti Elija Koena.  

Prema internom sporazumu o rotaciji dužnosti potpisanom prošle godine, Koen će preuzeti Ministarstvo energetike, ali će i dalje biti član bezbednosnog kabineta, piše Tajms of Izrael.

Kac dolazi u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u trenutku dok traje rat Izraela i palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze.

Zamena funkcija Koena i Kaca moraće da bude odobrena u Knesetu pre nego što stupi na snagu.

Helikopteri američke mornarice zaustavil napad Huta u Crvenom moru

Helikopteri američke mornarice potopili su u nedelju tri od četiri mala čamca Huta koji su nameravali da napadnu trgovački brod "Mersk Hangžou" u južnom delu Crvenog mora, saopštila je američka centralna komanda.

Niko sa potopljenih čamaca nije preživeo, a četvrti čamac je pobegao.

Broj stradalih Palestinaca porastao na 21.822

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, saopštilo je da od početka sukoba, 7. oktobra stradalo 21.822 Palestinca, kao i da je 56.451 njih povređeno.

Ministarstvo tvrdi i da 150 Palestinaca stradalo u protekla 24 sata, dok je 286 osoba ranjeno. 

Izraelski vojnici oboleli od Leishmanije

Sumnja se da su desetine izraelskih vojnika zaražene lajšmanijom, odnosno, parazitima, u Pojasu Gaze, prenele su izraelske novine "Maariv".

Kako se navodi, odeljenja za dermatologiju pri izraelskim bolnicama sprovode brojne testove.

U pitanju je parazit koji se na ljude prneosi ujedom male mušice. Svaki ubod ostavlja bolnu upalu na koži koja ne zarasta i može da potraje nedeljama. Ukoliko se ne leči, na koži mogu ostati trajni ožiljci.

Koen: Izraelska vlada snosi odgovornost za napad izveden 7. oktobra na Izrael

Izraelska vlada snosi odgovornost za napad Hamasa 7. oktobra i mora da se formira istražni komitet koji će pozvati na odgovornost one koji su bili nemarni, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen.

Koen je dodao da je obnavljanje sigurnosti na prvom mestu, prenela je Al Džazira.

- Neće biti Hamasa i vratićemo otete. Preuzećemo bezbednosnu kontrolu nad Gazom - istakao je Koen.

Novi napad iz čamaca na brod u Crvenom moru

Britanska Pomorska trgovinska agencija (UKMTO) saopštila je danas da je napadnut jedan brod u Crvenom moru, oko 112 kilometara severozapadno od jemenske luke Hodida.

UKMTO navodi da je neidentifikovano plovilo prijavilo da su tri mala čamca izvela napad i da je došlo do razmene vatre u kojoj niko od posade broda nije povređen.

Netanjahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa Gaze sa Egiptom, kako bi bila proširena misija "neutralisanja" palestinske militantne grupe Hamas.

Rat u Izraelu

Abir Sultan (POOL)

 

Naveo je da je ''rat na vrhuncu'' i da tampon zona Filadelfijskog koridora, koja se proteže duž granice Gaze sa Egiptom ''mora biti u rukama Izraela'', prenosi Gardijan.

On je dodao da će rat Izraela i Hamasa potrajati još ''mnogo meseci''.

- 'Rat će trajati sve dok Hamas ne bude eliminisan i taoci ne budu oslobođeni. Garantujemo da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu - rekao je Netanjahu.

IDF nastavio sa udarima na Pojas Gaze

Borbeni avioni izraelskog vazduhoplovstva izveli su tokom noći talas vazdušnih napada na Pojas Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju.

IDF kaže da su desetine meta uključivale vojne zgrade Hamasa, tunel i drugu infrastrukturu.

Mornarica je takođe izvela udare duž obale Gaze, pomažući kopnenim snagama, prenosi Tajms of Izrael.

WAFA: U izraelskim napadima na kampove u Gazi ubijeno više od 25 Palestinaca

Više od 25 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko desetina je ranjeno večeras u napadu izraelskih snaga na kampove Nuseirat i Al-Magazi, javlja palestinska agencija WAFA.

Zdravstveni izvori su rekli da su najmanje tri građana poginula, a drugi su ranjeni, uglavnom žene i deca, nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću porodice Salem u oblasti Al-Savara u kampu Nuseirat.

Dodaje se da je još nekoliko ljudi iz druge porodice nakon što je, takođe, avionom gađana njihova kuća kod Nuseirata.

Pet građana je ubijeno, a više njih je ranjeno nakon što su ratni avioni gađali kuću jedne porodice u kampu Magazi u centralnom Pojasu Gaze.

Ističe se da je najmanje 12 građana ubijeno, a više njih, većinom dece, ranjeno nakon što je izraelski avion bombardovao kuću u obolasti Al-Zavaida.

Talas vazdušnih napada IDF-a tokom noći

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noči izvele talas vazdušnih napada na Pojas Gaze, dok se kopnene operacije nastavljaju. 

IDF ističe da su mete bile vojne zgrade Hamasa, te tunel, kao i druga infrastruktura.

Netanjahu: Ako Hezbolah proširi rat, pretrpeće udarce koje nije ni sanjao - pa tako i Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da granična zona između Pojasa Gaze i Egipta treba da bude pod kontrolom Izraela navodeći da će rat u palestinskoj enklavi i na drugim regionalnim frontovima trajati još mnogo meseci.

Južna tačka Gaze mora biti u rukama Izraela, rekao je Netanijahu, navodeći da je jasno da bilo koji drugi aranžman ne bi obezbedio demilitarizaciju Hamasa koju traži Izrael.

- Rat je na vrhuncu. Borimo se na svim frontovima. Za postizanje pobede b́iće potrebno vreme. Šef IDF-a je rekao da će rat trajati još mnogo meseci - istakao je Netanijahu.

On je zapretio napadom Izraela na Iran ukoliko se nastavi skoro svakodnevna razmena vatre preko izraelsko-libanske granice.

- Ako Hezbolah proširi rat, pretrpeće udarce koje nije ni sanjao - pa tako i Iran - rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

On je istakao da će se Izrael suprotstaviti Iranu na svaki mogući način, preneo je "Džeruzalem post".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading