Požar u Rumuniji
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Podsetimo, hotel/pansion Dinicua zapalio se prošle sedmice dok su u objektu svi spavali nakon proslave koju je on organizovao za praznike. U trenutku izbijanja požara u objektu je bilo 26 ljudi, ali za osmoro nije bilo spasa. Sedam ugljenisanih tela izvučeno je sa zgarišta, dok se jedna osoba i dalje vodi kao nestala.

U požaru su stradali Kornelov sin Viktor (11), Petar E. (11), Luka E. (11), Vlad B. (21), Adrijan M. (21), Anca G. (20), i još dve osobe.

Dinicu je juče sahranio sina Viktora, a potom je na zvaničnoj stranici hotela na mrežama postavio potresno pismo u kojem je, između ostalog, izrazio saučešće porodicama tragično stradalih. Osvrnuo se i na istragu koja se sprovodi zbog toga što pansion navodno nije ispoštovao mere protivpožarne zaštite, za koje je pre četiri godine bio i opominjan.

"Ovo su noći bdenja za mog sina i počeo sam da pišem jer nemam gde da izlijem svoj bol. Nemam gde da kažem istinu. Nemam prijatelje u politici, ni u štampi, niti podršku o kojoj se priča. Imam mnogo bliskih prijatelja, ali to nisu oni o kojima se priča. Pišem jer razumem da ću posle sahrane mog sina biti uhapšen i kako ću drugačije moći da ispričam svoju priču?!“, napisao je Kornel na Fejsbuku.

Istakao je da je ovo "javno priznanje" i da nikad nije pomislio da će ovako nešto morati da radi.

"Ovo je bol oca koji je sahranio sina, bol čoveka koji je sahranio najbliže prijatelje. Saučešće svima koji su izgubili nekog te tragične noći. Izvan mojih moći je da se nosim sa nesrećom i svim što govore o meni, ali pokušaću da vam objasnim...", napisao je biznismen koji, prema pisanju medija, ima burnu 'kriminalnu prošlost'.

Napisao je kako je pre 30 godina napustio Mizil i otišao u Bukurešt nadajući se da će sebi stvoriti bolje sutra.

"Ja sam iz obične porodice sa osmoro dece. Nažalost, šanse da pronađem posao su bile veoma ograničene. Imao sam samo jednu šansu da krenem napred, a to je jačina jer sam se bavio sportom. Nisam želeo da radim kao izbacivač ili telohranitelj, ali morao sam, jer nisam imao od čega da živim. Sada znam dosta toga da radim, ali tada sam mogao samo to. Učio sam, otvorio sam i jedan klub, vratio sam se u Mizil i prodao stan mojih roditelja i kuću koju sam od njih nasledio, a koja je bila opterećena dugovima i sagradio sam hotel u Mizilu, a onda još jednom... Bankrot je zakucao na vrata, jer banke ne čekaju, a ja nisam baš administrator, nisam školovan za to", napisao je biznismen pravdajući prethodne propale poslove.

Ideja da izgradi pansion u regionu Prahova, koji je prošle nedelje izgoreo, a kojem je dao ime "Dacian Farm" došla je, kako kaže, nakon strašne tragedije.

"Moj jako dobar prijatelj umro je jako mlad, a kada su stigli nalazi obdukcije, ispostavilo se da je umro od trovanja hranom koju je kupio u radnji. Došao sam na ideju da napravim farmu na kojoj mogu da proizvodim mleko, jaja, meso, kobasice, sir i da obezbedim obroke za 500 porodica. Zemlja je bila veoma jeftina u to vreme i kupio sam delić onoga što danas svi znate kao Farma Dacian", dodao je.

Rekao je da je hteo da "napravi štalu", za koju je od početka morao da ima dozvolu nadležnih.

"Činjenica da mi je prošlost takva kakva je, i da sam imao novac da dajem i levo i desno, sa dozvolom se odugovlačilo. Dokumenta koja su tražili nije bilo moguće dobiti, kao što je urbanistički plan koji je napravljen tek posle četiri godine. Onda je u inspekciji ustanovljeno da smo napravili neke kaveze za zečeve (nadam se da znate kako izgledaju) i da moramo da ih srušimo ako želim dozvolu. Očigledno je to bio još jedan način da se oduži proces. Počeo sam da uzgajam ptice, guske, svinje za isporuke o kojima sam sanjao. Lisice su stalno kružile oko nas, sve dok jednog dana nije bilo previše očigledno da nešto nije u redu. Lisica je neometano ćapila gusku tačno ispred mene. Počeli smo da prebrojavamo i doživeli šok, falilo nam je preko 1000 gusaka. Shvatio sam da uopšte nisam na dobrom putu i tada smo odlučili da sagradimo prvih 6 soba za izdavanje na farmi", piše Dinicu.

Objašnjavao je biznismen kako se "ganjao sa vlastima za dozvole" i kako je iznova i iznova nešto morao da rešava.

"I sada se pitam, dok čitam sve što mediji pišu o meni, gde su mi te veze i konekcije koje pišu da imam?Ne znate koliko sam problema imao sa farmom i ne govorim samo o administraciji i papirima, već o vodi, struji, prilazu i još mnogo čemu i nikad mi vlasti nisu pomogle niti ponudile rešenje", napisao je biznismen ističući da je iz godine u godinu činio sve da razvije to imanje.

"Hteo sam da proširim kapacitete za boravak, da proizvodnju ojačam. Radili smo na zemlji, sa životinjama, kupovali smo sirovinu koju sami nismo proizvodili i to od lokalaca. Ulagali smo novac...", piše biznismen i ističe da je ovoliki post napisao prvenstveno zbog porodica koje su stradale u požaru koji je progutao njegov životni san.

"Oni su mi kao porodica, prijatelji moje dece. Oni koji su verovali u moj projekat, dolazili su tu i uz čiju pomoć je moj san postao stvarnost i na kraju, ovaj post je za vlasti, koje moraju da pronađu krivce", naveo je on.

"Zašto sada? Zato što čitam kako će me uhapsiti nakon sahrane sina, da daju primer, i zato što neću da nevini ljude pate, poput inspektora, suvlasnika farme. Sa bolom koji sada osećam, nije mi bitno šta će mi se se desiti. Hoću samo mir za ljude koje volim, ma koliko me to koštalo. Pripisujete mi sve te neke "poslove podzemlja", a ja nažalost imam istoriju zbog koje i pričaju tako o meni, ali to je prošlost. Nebitno je koliko dobrih stvari uradiš, pamti se samo ono što si pogrešno uradio...", napisao je biznismen.

Dalje navodi kako "mnogi imaju mišljenje o njegovoj mladosti, iako tada još nisu bili ni rođeni".

"Ako sada kažem da sam tada bio osuđen zato što sam morao? Da sam branio svog dobrog prijatelja od klanova koji su imali veze, a ja sam bio samo pijun? Da sam bio niko, neko ko je morao da padne da bi drugi bili dobro? Za tebe ostaje samo ono što je zabeleženo. Bio sam mlad, jak. Platio sam. Ionako to izgleda nije dovoljno", napisao je.

Objasnio je i zašto se njegovo ime nigde zvanično ne pojavljuje u projektu Farma. Tvrdi da je sve uradio da bi zaštitio porodicu.

"Posao se vodio na ime Adrijana Ristina, starog i dobrog prijatelja porodice. Veoma blizak čovek. Moja porodična situacija je komplikovanija, jer imam petoro dece iz tri veze i da ne bih stvarao favorizovanje i tenzije, odlučio sam da firmom pred zakonon upravlja rođak, tako da ko je želeo novac od porodice morao je da radi, da bi ubuduće svako dobijao nešto u zavisnosti od svog angažovanja", napisao je Dinicu i dodao da nije i da nikad nije bio bogataš.

"Ja sam dete sa sela, koji je hteo disciplinu i da svi nauči da se novac radom stiče. Čitava moja porodica radila je na toj farmi... Pričate kako sam prao pare u pandemiji, da je farma pravila pare... Ja sam sve vreme samo investirao u ovaj projekt, čak i zajmio novac za to. Sve što sam zaradio sam iznova investirao. Nisam gradio kuće, menjao kola, samo sam hteo da ostvarim svoj san. Tokom pandemije sam poštovao mere kao i svi, većinu novca sam zaradio isporučujući robu. To sam sa decom radio. Nosili smo robu od kuće do kuće...", napisao je.

Tvrdi da je oduvek želeo da ljudi provode vreme u Farmi, ali kaže da ga nije interesovalo ko tu odseda.

"Uvek se trudimo da naše mušterije održimo lojalnim uobičajenim metodama koje praktikuju bilo koji restoran/pansion/radnja. Nismo imali građevinsku dozvolu baš zato što nismo imali dobre odnose sa političarima. Uspeli smo da ucrtamo zgradu preko sud posle dugo vremena. Morao sam da tužim da bih dobio pravdu. Napravio sam grešku jer sam želeo da ostvarim svoj san, da stvorim nešto jedinstveno u Rumuniji u mestu gde sam rođen i tvrdoglavo sam odbijao da prihvatim da to ne može da se uradi od onih koji samo umeju da postavljaju prepreke“, navodi biznismen.

Oglasio se i o tome što nisu bili ispoštovani protiv-požarni protokoli.

"Farma nije bila ovakva od početka. Prvo je bila farma, onda par smeštajnih jedinica. Potreba za dozvolom je dolazila postepeno jer smo u početku imali šest soba, a ako imaš ispod 16 nije ti trebala dozvola. Posle je nisam dobio jer sam već bio tužio zbog drugih dozvola", naveo je on.

Istakao je da su svi objekti bili novi, da su ih izgradili stručnjaci iz dobrih firmi.

"Farma je imala unutrašnje i spoljne hidrante, protivpožarne aparate, spoljne stepenice, centralni sistem za gašenje, detektore za dim, četiri bazena sa po 40 tona vode... Sve mere predostrožnosti su postojale, osim gromobrana... Niko ne priča o tragediji koja je pogodila moju kuću, jer te noći u pansionima nisu bili gosti, već moji prijatelji i porodica... Nisam ih prijavio na boravak jer te noći nikom nismo izdavali sobe, bili smo samo mi", rekao je biznismen.

"I dalje ne znam kako se ovo desilo, ali moram da znam ko je pobio moju porodicu, koje prijatelje. Ako mene pitate, ništa nije preskočeno tokom gradnje, a način na koji je sve gorelo i koliko brzo se požar proširio je veoma sumnjiv. Alarm za požar, iako je bio odobren, nije radio... Kotlarnica čak nije u tom delu farme... Zašto mislim da je neko podmetnuo požar? Zato što sam savršen da budem žrtva. Moja prošlost me ne čini kredibilnim, ma šta ja sad rekao, bez obzira na to šta je istina. Jedino je bitno ono što kažu vlasti od prvog dana, a oni su moju hipotezu odmah isključili. Kako su to uradili, a da ni istragu nisu sproveli?", napisao je poznati rumunski biznismen na kraju svoje opširne objave.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading