Britanska mornarica
Foto: EPA/EPA-EFE/POPhot Jay Allen

U autorskom članku u Dejli Telegrafu, Šaps je potvrdio da je Velika Britanija "spremna da preduzme direktne mere" i zaštiti ovu ključnu pomorsku rutu, prenosi BBC.

On je podsetio da je britanski ratni brod u decembru oborio sumnjivi dron u Crvenom moru i najavio da Velika Britanija "neće oklevati da preduzima dalje mere".

Huti su pro-iranska pobunjenička grupa koja otvoreno podržava Hamas i do sada je izvela više od 100 napada dronovima i raketama na komercijalne brodove koji putuju ka Izraelu.

Američki i britanski ratni brodovi su uspevali da obore projektile i bespilotne letelice ove militantne grupe, ali uz ogromne troškove, a sada upozoravaju Hutije da prestanu sa napadima ili će se suočiti sa vojnom odmazdom.

Američki ratni brod Ajzenhauer je nedavno patrolirao u blizini Adenskog zaliva, na ušću plovnog puta preko Crvenog mora, gde su komercijalne brodove poslednjih sedmica napadali Huti, preneo je Rojters.

U međuvremenu je i iranski ratni brod Alborz prošao kroz moreuz Bab el Mandeb i ušao u Crveno more, objavila je ranije danas iranska agencija Tasnim.

Zbog napada Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru mnoge velike brodske kompanije su se odlučile za duže i skuplje plovne rute oko Rta Dobre nade na jugu Afrike, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading