Rat u Izraelu
Foto: AP/Hatem Moussa (STF)

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da šire svoju kopnenu ofanzivu na nova područja južno od grada Gaze. 

Hiljade izraelskih vojnika se premešta iz Pojasa Gaze, saopštila je vojska, što je prvo značajno povlačenje izraelskih trupa iz palestinske enklave od početka rata Izraela i Hamasa.

Izraelske odrabene snage (IDF) saopštile su da su izvele niz napada na lokacije Hazbolaha u Libanu, nakon što je ta libanska grupa ispalile projektile na područje granice sa Izraelom.

Dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) ponovo je pozvao na "humanitarni" prekid vatre u Pojasu Gaze, gde je od 7. oktobra ubijeno više od 8.000 dece.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Kraj bloga

Hezbolah: Ubistvo Hamasovih zvaničnika u Bejrutu neće proći nekažnjeno


Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je danas da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa, i njegovih kolega "u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet".

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je ranije danas da su u, kako je navela, izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijeni El Aruri i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba.

Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.
 

Brigade Al-Kasam saopštile da su ubile 5 izraelskih vojnika i uništile tenk


Brigade Al Kasam, naoružano krilo militantnog pokreta Hamas, saopštile su večeras da su njihovi borci ubili pet izraelskih vojnika na bojnom polju u Pojasu Gaze.

U saopštenju se navodi da je uništen i tenk izraelske vojske Merkava raketama  Al-Jasin 105 u blizini izbegličkog kampa Bureij u centralnoj Gazi, javili su palestinski mediji.

Izraelska vojska poslala je drugi helikopter za evakuaciju vojnika ranjenih na bojnom polju u južnoj Gazi, prenosi agencija IRNA.

Brigade Al-Kuds, vojno krilo Islamskog džihada, saopštile su da su izvele raketni napad na štab izraelskih snaga u centralnom gradu Kan Junis u južnoj Gazi.

Najmanje 22.185 Palestinaca je ubijeno, a 57.035 ranjeno otkako je Izrael pokrenuo rat u Gazi 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.
 

Netanijahu: Hamas malo ublažio svoj ultimatum za oslobađanje talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su u toku napori da se oslobode preostali taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze i da je ta palestinska militantna grupa malo ublažila svoj ultimatum za oslobađanje talaca, saopštio je Netanijahuoov kabinet.

Izgleda da se ultimatum odnosi na uslov koji je Hamas postavio da bi otpočeli pregovori, a to je da Izrael povuče svoje snage iz Pojasa Gaze i da pristane na trajni prekid vatre, objavio je "Tajms of Izrael". Kako se navodi, Hamas, međutim, nije javno povukao taj svoj zahtev.

ON JE BIO META NAPADA U BEJRUTU?! 

Razneta zgrada, delovi tela leže po ulici

Eksplozija odjeknula na jugu Bejruta (VIDEO)

U južnom delu libanske prestonice jak uticaj ima pokret "Hezbolah"

Кako javljaju libanski mediji, izraelski dron je izveo napad na kancelariju Hamasa u području Mašarafija. Prema preliminarnim informacija, četiri osobe su poginule, ima i ranjenih.

 

 

 

IDF zauzele Hamasovo uporište u naselju Radvan u gradu Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nedavno zauzele Hamasovo uporište u naselju Šeik Radvan u gradu Gazi. Kako je izraelska vojska navela, Hamasova takozvana istočna ispostava sastoji se od 37 zgrada u srcu civilnog naselja, okružena stambenim zgradama, školom i bolnicom, sa džamijom u kompleksu koja se koristi kao sastajalište za operativce Hamasa, preneo je Tajms of Izrael. U saopštenju stoji da su "strateško" uporište koristili Hamasov obaveštajni odsek i druge jedinice te militantne grupe da bi upravljali borbama u celom Pojasu Gaze. Izraelska 401. oklopna brigada izvršila je raciju na glavnu zgradu uporišta, locirajući bunker dubok 20 metara koji Hamas koristi kao komandni centar, navele su IDF. Bunker je imao odmorišta za komandante Hamasa kako bi dugo mogli da budu skriveni u njemu. Izraelske trupe su, takođe, pronašle oružje i drugu opremu unutar podzemnog skrovišta. U drugim oblastima uporišta, IDF su locirale još pet tunela, svaki dubok više desetina metara, koji su povezani preko podzemne mreže. IDF je navela da je mreža tunela, takođe, bila povezana sa glavnim podzemnim bunkerom. Snage elitne jedinice Šaldag ratnog vazduhoplovstva ušle su u jedan od tunela i borile se sa Hamasovim napadačima pod zemljom, navode IDF, dodajući da su "na kraju borbi svi teroristi eliminisani", a mreža tunela uništena.

Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji.

- Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi za sajt „Ynet“.

IDF: Vojnici ubili pet palestinskih naoružanih napadača na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su pet naoružanih palestinskih militanata u razmeni vatre na Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska (IDF), prenosi Rojters.

Vojnici su, kako se navodi u saopštenju IDF, u protivterorističkoj operaciji ubili četiri naoružana militanta koji su pucali na njih iz kuće u palestinskom selu Azun, dodajući da je tom prilikom ranjen i jedan izraelski vojnik. Dodatno, u palestinskom gradiću Kalkiliji izraelski vojnici su tokom racije zaplene oružja, ubili palestinskog napadača koji je na njih otvorio vatru. 

Izraelska vojska jača udare na jug Pojasa Gaze

Izraelski avioni i tenkovi pojačali su tokom noći napade na delove grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dok se na severu enklave, u gradu Gazi, tenkovi povlače, prenosi Rojters. Stanovnici okruga Šeik Radvan, u severnom delu te palestinske enklave, prvi su javili da su se izraelski tenkovi povukli, posle onog što su opisali kao najintenzivnijih 10 dana ratovanja od početka sukoba.

Tenkovi izraelske vojske, takođe, su se povukli iz okruga Al-Mina u gradu Gazi i delovima okruga Tel al-Hava, uz zadržavanje nekih pozicija u predgrađu koje kontrolišu glavni obalni put enklave. Međutim, tenkovi se u drugim delovima severna Pojasa Gaze nisu povukli, i u centralnim delovima enklave, borbe su se nastavile nesmetano, rekli su stanovnici, dodajući da su izraelslkii tenkovi granatirali izbeglički kamp Al-Buredži u centralnoj Gazi. Izraelski zvaničnik je u ponedeljak saopštio da će vojska povući svoje snage iz Gaze ovog meseca i preći na višemesečnu fazu lokalizovanih operacija "čišćenja", što su stručnjaci protumačili kao ulazak izraelske ofanzive u Gazi u novu fazu.

Dodatno, prema rečima izraelskog zvaničnika, smanjenje trupa, omogućiće pojedinim rezervistima da se vrate privatnom životu, ali i da se oslobode jedinice koje bi mogle da se angažuju ukoliko dođe do šireg sukoba na severu sa libanskim Hezbolahom. Izraelski zvaničnik je rekao da postojeća situacija na libanskoj granici "neće moći dalje da se nastavi", kao i da, kako je rekao, narednih šest meseci predstavlja kritičan period jer, prema njegovim rečima, "svaka nova eskalacija nosi veći rizik od šireg regionalni rat" . Rojters prenosi da je i jedan američki zvaničnik potvrdio da se čini da dolazi do izreaelskog prelaska na borbe nižeg intenziteta u severnom delu Pojasa Gaze.

Izrael: Državni tužilac optužila Bena Gvira za nezakonito mešanje u rad policije

Izraelski državni tužilac Gali Baharav-Miara rekla je Višem sudu da se izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir nezakonito umešao u rad policije u vezi sa pravom na protest tokom rata u Pojasu Gaze.

- Kao ministar zadužen za policiju, Ben Gvir može da određuje politiku, ali mu nije dozvoljeno da daje instrukcije policiji o postupanju u specifičnom slučaju - navela je Baharav-Miara.

Ministarka zdravlja: Totalna katastrofa u bolnicama

Mai al-Kaila kaže da samo devet bolnica i dalje delimično radi u Gazi, od 36 koliko je postojalo na početku rata.

Al-Kaila je takođe rekao za Al Džaziru da su bolnice preplavljene pacijentima, posebno u južnoj Gazi.

- Nemaju dovoljno sanitetskog materijala, lekova i dovoljno struje. Dakle, totalno katastrofalno - rekla je ona.

Dodala je da se medicinska pomoć koja ulazi u Pojas uglavnom sastoji od hitnih pomagala, a ne specijalizovanih lekova potrebnih pacijentima sa hroničnim zdravstvenim problemima.

Kako je istakla, zdravstveni sistem je izgubio nekoliko lekara i specijalista koji su poginuli u izraelskim napadima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading