eksplozija blizu aerodroma
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske oružane snage "izvele grupni udar preciznim oružjem velikog dometa i bespilotnim letelicama na preduzeća vojnoindustrijskog kompleksa Ukrajine".

"Ruske snage izvele su napade na objekte vojnoindustrijskog kompleksa Ukrajine, koji su proizvodili bespilotne letelice i rakete i vršile remont vojne tehnike u Kijevu i njegovom predgrađu. Misija je ispunjena, ciljevi su pogođeni", saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov na brifingu.

Ruski zvaničnici su naveli da je baraž posebno bio usmeren na objekte u Kijevu i njegovim predgrađima u kojim su se proizvodile rakete i dronovi, kao i one u kojim je popravljano naoružanje i druga vojna oprema.

Drugi udari bili su usmereni na skladišta raketa, municije i avionskog naoružanja koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje.

Dve lokacije povezane sa nacistima iz Drugog svetskog rata oštećene su u gradu Lavovu tokom noći 1. januara prilikom napada ruskih dronova, saopštio je gradonačelnik tog grada Andrej Sadovij.

Naime, velika eksplozija uništila je kuću-muzej posvećenu Romanu Šuheviču, vođi Organizacije ukrajinskih nacionalista, koji je učestvovao u terorističkim aktivnostima i ubistvima kada je Lavov bio deo Poljske tokom međuratnih godina.

Na snimcima koje je Sadovij podelio na mreži vidi se da je muzej u potpunosti uništen, a da su na tom mestu ostala samo spomen ploča i oštećena statua Šuheviča.

Ranije tokom dana, ukrajinski zvaničnici i mediji izvestili su o masovnom raketnom napadu na Kijev i Harkov, grad nedaleko od ruske granice, tvrdeći da ima mnogo žrtava.

Novi udari raketama i dronovima usledili su nakon što je Ukrajina prošle nedelje napala ruski pogranični grad Belgorod, ubivši 25 ljudi, uključujući nekoliko dece, dok je više od 100 povređeno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading