PUTIN IZRAZIO SAUČEŠĆE IRANU! Izrael izveo strahovit udar (FOTO/VIDEO)
AP Mohammed Zaatari

Izrelske odbrambene snage (IDF) nastavile su svoje operacije na jugu i u centralnim delovima Gaze, što je prema navodima palestinskih vlasti, dovelo do novih civilnih žrtava.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da će borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje biti intenzivne, a da je samo nekoliko hiljada militanata Hamasa ostalo na severu palestinske enklave.

Tvrdi da ih je na tom području na početku sukoba bilo od petnaest do osamnaest hiljada.

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da je taj pokret izneo svoj stav pregovaračima iz Katara i Egipta koji se zasniva na "potpunom prekidu agresije" na Palestince.

- Taoci neće biti pušteni osim pod uslovima Hamasa - istakao je Hanije.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 22.185 Palestinaca ubijeno u toj enklavi od 7. oktobra.

Zamenik lidera Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u u napadu izraelske bespilotne letelice na južno predgrađe Bejruta. Prema navodima televizije pod kontrolom Hamasa, u napadu su poginuli i dvojica šefova Hamasovih Kasam brigada.

Libanski Hezbolah saopštio je da ubistvo Arurija neće proći bez "kazne".

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati ocenio je da ubistvo Arurija ima za cilj da uvuče Liban u novu fazu konfrontacije u svetlu svakodnevnih napada na jug zemlje.

Kraj bloga

Hezbolah imenovao tri člana ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom

Hezbolah je objavio imena tri člana te libanske militantne grupe, koja su ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom, čime je broj poginulih operativaca porastao na pet.

Hezbolah navodi da su trojica boraca Muhamad Akram Hamad, Abas Husein Zaher i Hasan Ali Dakik, kao i da je grupa gađala izraelske trupe u blizini naselja Šomera kod libanske granice, koristeći "odgovarajuće oružje", oko 20.55 po lokalnom vremenu.

Libanski sajt Al-Mejadin povezan sa Hezbolahom izvestio je o izraelskim napadima na grad Nakura, na jugu zemlje, dok izraelska vojska nije komentarisala optužbe.

Hezbolah je imenovao 143 člana koje je Izrael ubio tokom sukoba koji su u toku, uglavnom u Libanu, kao i pojedine u Siriji, prenosi Tajms of Izrael.

Loš izraelski plan

Svi ga kritikuju, čak i premijer Izraela Banjemina Netanjahu

Izraelski Visoki sud odložio primenu zakona koji štiti Netanijahua


Izraelski Visoki sud doneo je odluku šest naprema pet da se odloži primena zakona o izuzeću s funkcije, koji je donet u martu i koji štiti premijera Benjamina Netanijahua od naredbe državnog tužioca ili Visokog suda da se povuče s funkcije.

Sud je odlučio da će zakon stupiti na snagu na početku sledećeg mandata Kneseta nakon održavanja sledećih izbora, prenosi Tajms of Izrael.

Iako ga ne briše, sud u svojoj presudi kaže da je zakon o izuzeću ili onemogućavanju bio "očigledno lični amandman“ na Osnovni zakon o vladi.

Namena Zakona o izuzeću je da spreči situaciju u kojoj bi državni tužilac mogao da optuži Netanijahua za sukob interesa na mestu premijera kada se bavi spornim vladinim zakonima o reviziji pravosuđa i naloži mu da se povuče. 

Vladine grupe za nadzor tvrde da bi revizija pravosuđa mogla uticati na tekuće suđenje za korupciju protiv Netanijahua.
 

IDF: Talac ubijen tokom pokušaja spasavanja u decembru

Izraelske odbrambene snage obavestile su porodicu taoca Sahara Baruha da je on ubijen 8. decembra tokom neuspelog pokušaja spasavanja iz zatočeništva Hamasa u Pojasu Gaze.

 Izraelska vojska saopštila je da u ovoj fazi nije u mogućnosti da utvrdi tačan uzrok smrti Baruha, a nepoznato je da li je Barhuha ubio Hamas ili Izrael.

Hamas je ranije tvrdio da su Izraelske odbrambene snage ubile Baruha i objavio snimak njegovog tela.

Izraelska vojska je, nakon incidenta, saopštila da su dva njena vojnika teško ranjena u neuspelom pokušaju spasavanja talaca.

Stejt department: SAD zabinute zbog širenja sukoba nakon ubistva Al Arurija


SAD su zabrinute zbog rizika od širenja konflikta u Gazi na druge frontove nakon ubistva Saleha al Arurija, jednog od vođa Hamasa, u napadu u Bejrutu, izjavio je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao da ne može da pretpostavlja ko je izvršio napad, ali je Al Arurija nazvao „brutalnim teroristom sa krvlju civila na svojim rukama", prenosi Rojters.

Izrael nije potvrdio niti demantovao da ta država stoji iza atentata koji se dogodio u utorak.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba, među kojima su Al Aruri i dva lidera oružanog krila Hamasa, brigada Al Kasam.

Saleh al Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.
 

Iranski predsednik Raisi otkazao posetu Turskoj nakon napada u Kermanu

Predsednik Irana Ebrahim Raisi je otkazao posetu Turskoj planiranu za sutra posle napada u Kermanu u kojem je poginulo najmanje 103, a povređeno više od 140 osoba, prenosi Rojters, pozivajući se na iransku državnu agenciju IRNA.

"Posle terorističkih napada u Kermanu u kojem su stradali mnogi Iranci, predsednik je otkazao posetu Turskoj i ovo putovanje će se održati u odgovarajuće vreme", rekao je za IRNU Mohamed Džamšidi, zvaničnik u predsedničkom kabinetu Irana.

U današnjoj eksploziji u Kermanu ubijena je 103, dok je ranjena 141 osoba, na obeležavanju četvrte godišnjice ubistva bivšeg generala elitnih iranskih jedinica Kuds, Kasema Sulejmanija, preneo je AP. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade nizom eksplozija u Kernanu, 820 kilometara jugoistočno od Teherana.

 

Šef Mosada: Svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao je sebi presudu

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, David Barnea, rekao je da je svako ko je učestvovaao u smrtonosnom napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra "potpisao sebi smrtnu presudu", dan nakon što je zamenik Hamasa Saleh el Arouri ubijen u navodnom izraelskom napadu u Bejrutu.

Barnea je ovo rekao na sahrani bivšeg šefa Mosada, Zvija Zamira, povezujući aktuelnu izraelsku operaciju da se unište Hamasovi lideri sa poterom za palestinskim ekstremistima odgovornim za ubistvo 11 izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

"Neka svaka arapska majka zna da, ukoliko je njen sin učestvovao u maskaru (od 7. oktobra) - potpisao je sebi smrtnu presudu", izjavio je Barnea.

Barnea je parafrazirao izraelskog prvog premijera Davida Bena Guriona, koji je 1963. godine rekao da "svaka jevrejska majka treba da zna da je poverila sudbinu svog sina, vojnika komandantima koji su toga dostojni".

"Danas, takođe, nalazimo se usred rata. Mosad danas, kao i pre 50 godina, mora da goni ubice koje su upale 7. oktobra, kao i one koji su isplanirali napad", naveo je Barnea.

Putin izrazio saučešće Iranu, osudio "terorizam u svim njegovim oblicima"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je saučešće vlastima Irana povodom pogibije više od 100 ljudi u današnjim eksplozijama u Kermanu i osudio "terorizam u svim njegovim oblicima" navodeći da je ubistvo civila "šokantno po svojoj surovosti i cinizmu".

"Ubistvo civila koji su posetili groblje je šokantno po svojoj okrutnosti i cinizmu. Molim vas prenesite reči saučešća i podrške porodicama i prijateljima nastradalih, kao i želje za brz oporavak svim povređenima“, navodi se u telegramu objavljenom na sajtu Kremlja.

Izrael izveo strahovit udar (VIDEO)

Izraelska armija izvela je seriju novih napada na južni Liban, bombardujući položaje za koje tvrdi da pripadaju Hezbolahu.

 

IDF: Gađane lokacije Hamasa u Кan Junisu

 Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su gađale više lokacije i operativce Hamasa u Južnoj Gazi, ključujući osmatračke i položaje za lansiranje projektila.

IDF navodi da je uočila operativca Hamasa koji je pokušavao da postavi eksploziv na izraelski tenk u Кan Junisu na jugu Gaze, gde se intenzivne borbe nastavljaju.

 

 

Šef Mosada: Svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao je sebi presudu

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, David Barnea, rekao je danas da je svako ko je učestvovao u smrtonosnom napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra "potpisao sebi smrtnu presudu".

Šef UNRWA-e: Nepodnošljiva patnja u Gazi

Filipe Lazarini rekao je da su tri meseca rata u Gazi dovela do “masovnog raseljavanja, masovnih ljudskih gubitaka i povreda i masovnog uništenja”.

- Nepodnošljiva patnja pogoršana stalnom dehumanizacijom i promovisanjem govora mržnje koji se ne kontroliše - rekao je u objavi na Iksu.

El Sisi: Primirje u Gazi prioritet

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi poručio je delegaciji američkog kongresa da je prioritet obezbeđivanje primirja u Gazi, navodi se u saopštenju predsedništva.

Sisi je istakao važnost "odgovornog delovanja" da bi se izbeglo širenje sukoba u regionu, kaže se u saopštenju.

Levi: Ukupno stradalo 509 vojnika, tokom ofanzive najmanje 174

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je da je od početka sukoba sa Hamasom ukupan broj poginulih izraelskih vojnika porastao na 509.

Precizirao je da su najmanje 174 vojnika poginula tokom izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Ukupan broj izraelskih žrtava od 7. oktobra, uključujući civile, veći je od 1.200 jer je provobitna procena od 1.400 poginulih u međuvremenu revidirana, prenosi londonski Gardijan.

Borelj: Međunarodna zajednica mora da nametne rešenje za Gazu

Međunarodna zajednica mora da nametne rešenje za sukob Izraela i Hamasa, jer obe strane nisu u stanju da se dogovore, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Verujem da smo za ovih 30 godina naučili da rešenje mora biti nametnuto spolja, jer dve strane nikada neće moći da postignu dogovor - rekao je Borelj u Lisabonu.

Jemenski Huti tvrde da su gađali američki brod koji je išao prema Izraelu

Portparol Huta Jahja Sarea rekao je da je grupa ciljala američki kontejnerski brod CMA CGM Tage, tvrdeći da je krenuo prema Izraelu.

Sarea je također upozorio SAD, koji predvodi pomorsku koaliciju koja patrolira vodama, da se ne upliže, rekavši da nijedan američki napad “neće proći bez odgovora ili kazne”.

U 2023. godini uhapšeno 11 hiljada Palestinaca

Palestinsko društvo zatvorenika (PPS) kaže da je 11.000 Palestinaca uhapšeno 2023. godine, uključujući 1.085 dece i 300 žena.

Broj uhapšenih sličan je kao i u prvim godinama druge Intifade, 2001. i 2002, naveo je PPS.

Izraelski mediji: 1.600 vojnika pati od simptoma šoka

Izraelski podaci su otkrili da su se simptomi šoka usled rata pojavili kod najmanje 1.600 vojnika od početka kopnene invazije na Gazu 27. oktobra prošle godine, a 250 njih je zbog toga otpušteno iz službe.

Simptomi šoka usled rata pojavili su se kod najmanje 1.600 izraelskih vojnika od početka kopnene ofanzive na Pojas Gaze pre otprilike dva meseca - objavili su izraelski mediji.

Prema podacima, 76 odsto vojnika se vratilo u borbu nakon početnog tretmana, posebno vojnika sa terena ili službenika za mentalno zdravlje koji su se pridružili jedinicama i stalno prisutni u blizini borbenih područja.

- Simptomi šoka mogu da se pojave tokom ili nakon aktivnosti, a vojnik koji pati od toga može da oseti, između ostalog, ubrzan puls, pojačano znojenje, nagli porast krvnog pritiska, nekontrolisano drhtanje tela, zbunjenost i nemogućnost fokusiranja. Ratne traume sa sobom, takođe, nose i dugoročne psihičke posledice, kao što su anksioznost, depresija, poremećaji spavanja, nesanica, iznenadni napadi besa i slab emocionalni kapacitet - navode mediji.

Postoji početni tretman za borbenu traumu koji vraća vojniku funkcije i oslobađa ga osećaja bespomoćnosti koji može dovesti do pogoršanja simptoma. Ako se nastavi duže od četiri sedmice, stanje vojnika može preći u teški posttraumatski stresni poremećaj, koji zahteva dublju terapijsku intervenciju.

U tekstu se dalje navodi da prema podacima koje je ova stranica dobila, oko 250 vojnika je otpušteno iz službe zbog hroničnih simptoma šoka usled rata.

Hagari: Izrael je spreman za osvetu

Izrael je u stanju pripravnosti zbog napada nakon što je dronom ubijen visoki zvaničnik Hamasa Saleh Al Aruri u Bejrutu.

Danijel Hagari, portparol izraelske vojske, rekao je da “su u visokoj pripravnosti za svaki scenario”.

IDF: Nastavljaju se intenzivne borbe u Kan Junisu

U svom najnovijem operativnom ažuriranju, izraelska vojska je rekla da se „intenzivne borbe“ nastavljaju u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze i tvrdi da je locirala „tunelsko okno“ u školi.

Nastavljeno sa napadima

Leo Correa (STF)

 

Iran: Izraelski napad i ubistvo al-Arurija je kukavička teroristička operacija

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahjan izjavio je da je jučerašnje ubistvo zamenika lidera Hamasa Saleha al-Arurija u Bejrutu bila "kukavička teroristička operacija koja dokazuje da cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i uništenje u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci SAD".

- Zla aktivnost terorističke mašine ovog terorističkog režima u drugim zemljama je stvarna pretnja miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za bezbednost zemalja u regionu - istakao je Amir-Abdolahjan, prenosi "Tajms of Izrael".

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban i opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

- Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti - navodi se u objavi Hezbolaha na Telegramu.

Dodaje se da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa i njegovih kolega "u predgrađu Bejruta ozbiljan napad na Liban, libanski narod i državni suverenitet". Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je prethodno da su u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijeni El Aruri i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam.

Hezbolah: Ubistvo Hamasovih zvaničnika u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Blinken razgovarao sa Tajanijem: Hitno rešiti humanitarnu krizu u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem, saopštio je Stejt department.

- Blinken je istakao hitnost rešavanja humanitarne krize u Gazi i sprečavanja eskalacije sukoba - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su SAD i Italija posvećene zajedničkom radu na rešavanju globalnih izazova u 2024. godini u kojoj Italija preuzima predsedavanje nad G7.

Amir Abdolahjan: Ubistvo Arurija dokazuje da Izrael nije postigao ciljeve

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je da ubistvo Saleha el Arurija, zamenika lidera Hamasa u Bejrutu dokazuje da Izrael nije postigao niti jedan od svojih ciljeva u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uprkos podršci SAD.

Amir Abdolahjan ocenjuje da ubistvo Arurija predstavlja "kukavičku terorističku operaciju".

Berni Sanders pozvao Kongres da blokira paket pomoći Izraelu

Američki senator Berni Sanders ponovio je poziv Kongresu da blokira predloženu vojnu pomoć Izraelu vrednu više milijardi dolara.

Sanders je, takođe, osudio izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao "Netanjahuov nezakonit, nemoralan, brutalan i krajnje nesrazmeran rat protiv palestinskog naroda".

Naveo je u objavi na platformi Iks da je rat u Pojasu Gaze izazvan Hamasovim "varvarskim napadom", ali je ocenio da je odgovor Izraela "krajnje nesrazmeran, nemoralan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

- Dosta je bilo. Poreski obveznici SAD više ne smeju da budu saučesnici u uništavanju života nevinih muškaraca, žena i dece u Gazi - poručio je Sanders.

Palestinci iz Gaze se sele u Afriku? Izrael vodi tajne pregovore sa Kongom o prihvatu izbeglica

Izraelski zvaničnici su vodili tajne pregovore sa afričkom državom Kongo i nekoliko drugih zemalja o potencijalnom prihvatanju izbeglica iz Pojasa Gaze, preneli su danas izraelski mediji.

- Kongo je voljan da primi izbeglice, ali mi smo u pregovorima i sa drugima - potvrdio je viši zvaničnik bezbednosne službe Izraela novinaru Šalomu Jerušalmiju - prenosi "Tajms of Izrael".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading