NATO
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Krapović je u intervjuu podgoričkim Vijestima rekao da bi, s druge strane, taj model sigurno pratilo “mnogo veće naprezanje postojećeg ljudstva”, kao i dodatna finansijska izdvajanja.

“Odnosno potrebe većih ulaganja u adekvatnu infrastrukturu koja je sada nedostatna kad se radi o kapacitetima za obuku, smeštaj i ishranu, a koja bez sumnje prati i angažman tolikog broja mladih ljudi”, istakao je Krapović.

On je rekao da Vlada Milojka Spajića uživa poverenje unutar NATO-a i da je Crna Gora “uvažena članica Alijanse”. Poručuje da će država u potpunosti poštovati međunarodne ugovore i obaveze.

Na pitanje kakvo je stanje zatekao u Ministarstvu, a kakvo u Vojsci Crne Gore (VCG) po stupanju na funkciju,  Krapović je rekao da je protekao kratak vremenski period i da nije bilo realno sačiniti sveobuhvatnu analizu stanja.

"Generalno govoreći, cenim da je sistem odbrane u ovom trenutku funkcionalan, sa značajnim brojem pozitivnih aspekata. Međutim, u svom dosadašnjem radu detektovao sam i propuste, kao i sistemske izazove koji zahtevaju ozbiljan i odgovoran pristup u cilju značajnog poboljšanja i unapređenja svih aspekata odbrambenog sistema", rekao je Krapović.

On je rekao i da su prioritetni ciljevi Ministarstva odbrane usaglašeni i nedvosmisleno podržavaju spoljnopolitičke ciljeve i prioritete 44. Vlade Crne Gore.

"Vojska Crne Gore, kao deo sistema bezbednosti naše države, i dalje će ispunjavati zakonski definisane misije i zadatke. Takođe, fokusiraćemo se na razvijanje i osnaživanje kapaciteta i sposobnosti za izvršenje namenskih misija i zadataka, kako u zemlji, tako i u okviru kolektivnog sistema bezbednosti", rekao je Krapović.

Naveo je da će kroz jačanje odbrambene politike obezbeđivati dalji razvoj kapaciteta i sposobnosti, usklađen sa NATO procesom odbrambenog planiranja, prilagođavajući se izazovima savremenog bezbednosnog okruženja.

"Osnovni mehanizmi u tom procesu su efikasna upotreba svih resursa i kapaciteta u cilju postizanja zahtevanog nivoa interoperabilnosti. Stoga, u odnosu na smernice makroekonomske i fiskalne politike, za 2024. opredeli smo najmanje dva odsto BDP-a za sektor odbrane, od čega je 35,24 odsto budžeta planirano za opremanje, a za razvijanje infrastrukture 28,6 odsto, gde se jasno mogu identifikovati neki od prioritetnih ciljeva", naveo je ministar odbrane.

Dodao je da je resor odbrane biti fokusiran i na ispunjavanje obaveza koje doprinose izgradnji i očuvanju mira, jačanju bilateralne i multilateralne saradnje, kao i povećanja sposobnosti za ispunjavanje zadataka iz okvira III misije Vojske Crne Gore.

Krapović kaže i da je ubeđen da Crna Gora, shodno zaključcima NATO samita iz Viljnusa, treba da izdvaja minimum dva odsto BDP-a za sektor odbrane, jer to ne predstavlja samo zaključak, već i nešto što omogućava kredibilno članstvo unutar NATO saveza, koje podrazumeva preuzimanje odgovarajućeg ravnomernog deljenja tereta.

"S druge strane, navedeno izdvajanje omogućava modernizaciju, razvoj i napredak, a samim tim i jačanje kapaciteta i sposobnosti Vojske Crne Gore za ispunjavanje definisanih zadataka", rekao je Krapović.

Na pitanje da li su tačne glasine da su zaposleni u Ministarstvu i VCG podeljeni na ‘’komite’’ i ‘’litijaše” i, ako je tačno da takvih ili sličnih podela ima, kako će se izaći na kraj s njima, Krapović je odgovorio potvrdno.

"Nažalost, svedočimo činjenici da podele koje opterećuju naše društvo duži vremenski period pogađaju sve njegove pore, uključujući i sistem odbrane. Neophodno je da zajedničkim snagama svi doprinesemo da ove i slične podele potpuno iskorenimo...", naveo je, između ostalog, Krapović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading