Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Foto: Alo/ilustracija

Ovo je najveći broj neotkrivenih dokumenata od kada je prethodni rekord postavljen sa 47 odsto 2001. godine, na vrhuncu Drugog čečenskog rata.

Predsednički dekreti u Rusiji su numerisani uzastopno na početku svake godine, s tim što su brojevi za poverljiva dokumenta izostavljeni.

Mediazona je saopštila da je izračunala procenat takvih uredbi u 2023. jednostavnim prebrojavanjem dokumenata koji nedostaju iz javno dostupnih evidencija.

Mediji su takođe naveli da je broj uredbi donetih prošle godine ostao praktično nepromenjen od 2022. godine, ukupno 997, u odnosu na 996 u prethodnoj godini.

U 2022. godini, kada je Rusija započela rat u Ukrajini, udeo poverljivih predsedničkih dekreta dostigao je 45 odsto, navodi Mediazona.

BRIKS

Gavriil Grigorov (POOL)

 

Postoji mnogo razloga zbog kojih se predsednički dekret u Rusiji može označiti kao tajna, a Medijazona spekuliše da mogu biti u igri dva faktora – dodela vojnih počasti za vojnike poginule u akciji, ili za pomilovanje osuđenih zločinaca koji su učestvovali u ratnim dejstvima u Ukrajini.

Dalje ispitivanje brojeva podržava ovu hipotezu, sa promenama u mesečnim ciframa koje odražavaju napredak rata u Ukrajini.

U mesecu pre invazije, nešto više od 20 odsto njih je bilo poverljivo. U martu i aprilu 2022, kako su ruske snage napredovale, taj broj je porastao na preko 50 odsto, a u julu 2023, na početku ukrajinske kontraofanzive, više od 60 odsto dekreta je bilo poverljivo.

Neklasifikovani predsednički dekreti objavljeni 2023. takođe odražavaju rat koji je u toku. Došlo je do značajnog porasta dokumenata o dodeljivanju počasnog zvanja "gardijska" vojnim formacijama, jedinicama i brodovima.

Stvarni razlozi za dodelu titule maskirani su upotrebom standardnih formulacija kao što su "za masovno herojstvo i hrabrost", prenosi Kurir.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading