Bombardovanje Gaze
Foto: EPA/EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Izraelske odbrambene snage saopštavaju da je iz Libana ispaljeno više od 40 raketa ka severu Izraela. Libanski Hezbolah preuzeo je odgovornost za napad, istakavši da je reč o početku odmazde za ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Salaha el Arurija.

Kao odgovor na napad, Izrael gađao dva "značajna" vojna kompleksa koja pripadaju Hezbolahu. Na tim lokacijama, prema IDF-u, nalazila se infrastruktura koju koristi Hezbolahova jedinica protivvazdušne odbrane. Mete uključuju ćelije Hezbolaha, raketne položaje, komandni centar i drugu infrastrukturu koju koristi ta grupa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken održao je odvojene sastanke sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom.

U Istanbulu je sa Erdoganom i šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom razgovarao o pritisku koji bi Turska mogla da izvrši na Iran i njegove saveznike kako bi se smirile tenzije na Bliskom istoku i ubrzalo slanje humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi.

Unicef upozorava da su deca u Gazi izložena višemesečnoj gladi, traumama i raseljavanju.

BLOG UŽIVO

Halevi: Moglo bi da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi nagovestio je da bi moglo da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze, rekavši večeras da će 2024. biti "godina izazova".

"Borićemo se u Gazi cele godine - to je sigurno", rekao je Halevi tokom posete okupiranoj Zapadnoj obali, prenela je Al Džazira.

Netanijahu: Članovi kabineta bi morali da se podvrgnu poligrafskom testiranju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da bi članovi kabineta i visoki zvaničnici koji prisustvuju raspravama o pitanjima nacionalne bezbednosti trebalo da budu primorani da se podvrgnu testovima na detektoru laži. On je naveo da se previše informacija sa sastanaka članova vlade deli sa štampom.

„Imamo kugu curenja informacija i nisam spreman da nastavim ovako, zbog čega sam dao instrukcije da se radi na predlogu zakona koji će zahtevati da svi koji sede u kabinetu i učestvuju u bezbednosnim diskusijama, uključujući političke i profesionalne strukture, prođu kroz poligraf“, rekao je Netanijahu na sednici vlade, prenosi Tajms of Izrael.

IDF: Uništena mreža tunela Islamskog džihada u Šedžaji u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su trupe rezervne brigade Jiftah nedavno izvršile raciju i zatim uništile mrežu tunela i dom višeg operativca palestinskog Islamskog džihada u naselju Šedžaja u gradu Gazi.

U istočnom delu Šedžaje lociran je tunelski šaht koji pripada Islamskom džihadu, koji je vodio do podzemne mreže, a u blizini je pronađen raketni bacač, dodaje se u saopštenju.

Zvaničnici SAD: Ubistvo Al Arurija ugrožava pregovore o oslobađanju talaca

Ubistvo lidera Hamasa Saleha El Arurija u predgrađu Bejruta u utorak zaustavilo je razgovore sa tom palestinskom militantnom grupom o oslobađanju talaca, izjavila su dva visoka zvaničnika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena za NBC njuz. Jedan od zvaničnika je istakao da Hamas trenutno nema podsticaj da oslobodi preostale taoce jer, nakon što to učine tokom pregovaračke pauze, Izrael će nastaviti vazdušne napade na Pojas Gaze.

Okvir za sporazum o taocima je uspostavljen prošlog meseca tokom razgovora na visokom nivou u Varšavi između direktora CIA-e Bila Bernsa, katarskih predstavnika za Hamas i šefa Mosada, ali ne i konačni dogovor, rekao je treći visoki zvaničnik administracije upoznat sa diskusijama.

Izrael

Printscreen

 

 

Izrael kritiruje novu koordinatorku UN za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze

Holandska političarka Sigrid Kag imenovana je za koordinatorku UN za humanitarnu pomoć Pojasu Gaze, što je naišlo na kritiku u Izraelu koji tvrdi da je Kag nekoliko puta kritikovala politiku te zemlje.

Izraelski mediji tvrde da je Holanđanka, koja je udata za Anisa al Kaga, bivšeg zamenika ministra za međunarodnu saradnju pri Palestinskoj samoupravi, jednom prilikom izraelske doseljenike opisala kao "ilegalne koloniste na zaplenjenoj zemlji“.

Ona se kao zamenica premijera Holandije, više puta se sukobila sa svojim šefom Markom Ruteom zbog njegove proizraelske politike, navodi Dojče vele

Izrael naredne nedelje glasa o budžetu za ovu godinu

Izraelska vlada glasaće narednog četvrtka o zakonu budžeta u vreme ratnog stanja za 2024. godinu, izjavio je danas izraelski ministar finansija Bezazel Smotrič, nakon što su ministri prethodno odobrili izdvajanje blizu dve milijarde dolara finansijske podrške za rezerviste izraelske vojske.

''Država Izrael stavlja rezerviste i njihove porodice u centar i ovo je stub budžeta za 2024. koji ćemo dostaviti ovog vikenda'', rekao je Smotrič u zajedničkoj izjavi sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, prenosi Rojtres.

Nijedan od Palestinaca jutros ubijenih u Dženinu nije pripadao oružanoj grupi

Niko od sedmoro Palestinaca koji su ubijeni jutros u vazdušnom udaru izraelskih snaga na grad Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali nije bio pripadao bilo kojoj naoružanoj palestinskoj formaciji, niti je bio umešan u sukobe sa izraelskim vojnicima, prenela je danas Al Džazira, pozivajući se na izjave svedoka napada.

Svedoci su naveli da je do napada došlo u trenutku dok je nekoliko palestinskih muškaraca i mladića stajalo oko logorske vatre u kampu jer je bila hladna noć, kao i da je bilo nekih drugih Palestinaca koji su na izraelsku vojsku bacali kamenje ili bombe domaće izrade.

Izrael: Završena misija uništenja infrastrukture Hamasa u severnoj Gazi

Izraelska vojska saopštila je danas da je misija uništenja Hamasove infrastrukture u severnoj Gazi završena, kao i da je smanjila svoje vojne operacije u tom delu Pojasa dok se ofanziva usmerava na jug te enklave.

Poslednjih nedelja, Izrael je smanjio vojne napade na severnu Gazu dok proširuje ofanzivu na jugu te teritorije, gde se većina od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi nalazi u malom području, usled humanitarne katastrofe i konstantnih vazdušnih napada, prenosi AP.

Majk Pens potpisao izraelske artiljerijske granate porukom "Za Izrael"

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens izazvao je kontroverzu nakon što su izraelski mediji objavili fotografije na kojima američki zvaničnik potpisuje izraelske artiljerijske granate koje će biti ispaljene na Liban.

Fotografije prikazuju Pensa, tokom nedavne posete Izraelu, kako markerom potpisuje artiljerijske granate i ispisuje poruku "Za Izrael“, preneo je izraelski list Inet. 

Civilna odbrana Gaze: 8.000 ljudi nestalo, desetine hiljada raseljeno

Više od 8.000 Palestinaca u Gazi je nestalo i pretpostavlja se da su zakopani ispod srušenih zgrada, a desetine hiljada osoba je raseljeno širom te enklave, rekao je Mahmud Basal, potparol Civilne odbrane Gaze. Basal je naglasio da je Civilnoj odbrani potrebna ključna oprema, uključujući 18 vatrogasnih vozila kako bi se pomoglo ljudima zatrpanim pod ruševinama, kao i da ta spasilačka organizacija nije dobila dovoljno goriva, što je poremetilo 70 odsto njenih operativnih sposobnosti, prenosi Al Džazira.

Izraelska vlada odobrila 2,5 milijardi dolara za pomoć vojnim rezervistima

Izraelska vlada danas je odobrila plan pomoći vojnim rezervistima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u vrednosti od 2,5 milijardi dolara (9 milijardi izraelskih novih šekela), nakon tvrdnji da država zanemaruje 360.000 Izraelaca koji su pozvani u rezervnu službu nakon početka sukoba s Hamasom u oktobru.

"Rezervisti će novac dobiti bez odlaganja“, izjavio je premijer Benjamin Netanijahu, najavljujući prvu tranšu programa od 400 miliona dolara (1.5 milijardi novih šekela), nakon čega će uslediti dve dodatne faze kada vlada odobri državni budžet za 2024. godinu.

Jordanski kralj zatražio od SAD da "agresija" Izraela na Gazu odmah prestane

Jordanski kralj Abdulah II upozorio je američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na "katastrofalne posledice" nastavka izraelske vojne kampanje u Gazi i zatražio od SAD da utiču da, kako je rekao, "agresija" odmah prestane. Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Husein al Safadi na sastanku sa Blinkenom takodje je istakao "neophodnost hitnog okončanja agresije", ali i zaštite civila u Pojasu Gaze i pružanja adekvatne i trajne humanitarne i medicinske pomoći, prenosi Al Džazira.

U SAD zabrinuti da bi Netanjahu mogao da pokrene rat protiv Hezbolaha u Libanu

Zvaničnici Bajdenove administracije zabrinuti su da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu mogao da pokrene potpuni rat protiv ekstremističke organizacije Hezbolah u Libanu s ciljem da stabilizuje svoj unutrašnje-politički položaj i učvrsti svoju nestabilnu političku karijeru.

Prema pisanju Vašington posta istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je od početka rata Netanjahuova popularnost opala, a izraelska javnost nedvosmisleno mu pripisuje značajan deo krivice za neuspehe koji su omogućili smrtonosni upad Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Eksplozija u Dženinu, ranjena četiri izraelska policajca

Četiri pripadnika izraelske granične policije ranjena su u današnjoj eksploziji bombe postavljene pored puta u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali.

U zajedničkom saopštenju izraelske vojske i policije navedeno je da su izraelske snage ušle u Dženin da sprovedu protivterorističku operaciju i da je bomba postavljena pored puta eksplodirala dok je prolazilo vozilo granične policije, prenosi Tajms of Izrael.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading