Ruševine u Gazi
Foto: AP/Abdul Qader Sabbah (STR)

Zaposleni iz agencije UN OCHA posetili su u nedelju bolnicu Al Aksa i izvestili da je situacija haotična i da je bolnica poplavljena. Bolnica Al-Aksa pokušava da funkcioniše, ali to je teško s obzirom na stalne vazdušne, kopnene i morske napade na veći deo Gaze, navodi se u izveštaju objavljenom u ponedeljak. Zvaničnik SZO Šon Kejsi izvestio je da je u nedelju u bolnici bilo samo pet lekara zbog naloga za evakuaciju i izraelskih štrajkova koji su u toku. Prema njegovom svedočenju, svaki dan u bolnicu dolazi najmanje stotinu ranjenih.

Humanitarne organizacije Medicinska pomoć za Palestince (MAP) i Međunarodni komitet za spasavanje (IRC) saopštile su da su njihovi medicinski timovi prestali da rade u bolnici zbog sve češćih izraelskih napada. Generalni sekretar UN Tedros Adhanom Gebrejesus je primetio da je osoblje UN bilo svedok "bolnih scena ljudi svih uzrasta koji su zbrinuti na krvavim podovima i u haotičnim hodnicima".

- Al-Aksa je najvažnija bolnica u centralnoj Gazi i mora nastaviti da radi, dobija zaštitu i pruža usluge koje spašavaju živote. Dalja degradacija funkcionalnosti bila bi moralno i medicinski za osudu - rekao je Gebrejesus.

Zvaničnik UN Kejsi rekao je da su on i njegov tim isporučili krevete i medicinski materijal za pacijente na odeljenjima za dijalizu i traumu. Dodao je da SZO razmatra dovođenje osoblja za hitne slučajeve u Al-Aksu, koju je opisao kao "na kolenima" kao i druge bolnice u Gazi.

SZO kaže da su bolnice u severnoj Gazi potpuno van funkcije.

- Potreban nam je hitan, bezbedan i nesmetan pristup tom području kako bismo isporučili humanitarnu pomoć - saopštila je SZO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading