Farmeri blokirali Folcvagen
Foto: AP/Tanjug/Ap

Nemački mediji pišu da zemlji danas preti "potpuna paraliza" saobraćaja. Milionima stanovnika je teško da idu na posao.

- Juče smo imali mirniji dan, danas nastavljamo - rekao je predsednik Udruženja nemačkih farmera Joahim Rukvid, prenosi Feniks Magazin.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni što je nemačka vlada delimično ukinula povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila, pa su u ponedeljak počeli tzv. akciona nedelja poljoprivrednika, odnosno protest koji će trajati nedelju dana. Planiraju da traktorima blokiraju brojne važne puteve u Nemačkoj.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u ponedeljak jasno stavio do znanja da će subvencije nastaviti da se smanjuju uprkos protestima poljoprivrednika.

Podsetimo, problem je nastao kada je nemački Ustavni sud prethodno zabranio koalicionoj saveznoj vladi nova zaduženja u budžetu za 2024. godinu, ostavljajući državnu kasu u deficitu od 17 milijardi evra. Postignut je dogovor o novom budžetu i ukinute su razne subvencije. Što se tiče poljoprivrednika, ukinute su subvencije za agrarni dizel, a uvedena je taksa na sva poljoprivredna vozila, kao i za transportna vozila.

Vlada se pred prvi dan protesta odrekla poreza na poljoprivrednu mehanizaciju i obećala da će postepeno vraćati subvencije za dizel, ali poljoprivrednici time nisu zadovoljni.

- Ono što je previše je previše. Sve mora da se vrati na staro - rekao je Joachim Rukvied, predsednik Udruženja nemačkih farmera.

Štrajk nemačkih mašinovođa

Juče uveče su štrajkovale i mašinovođe Nemačke železnice (Dojče Bahn, DB). Štrajk bi trebalo da traje do petka, a Sindikat mašinovođa Nemačke železnice (GdL) trodnevnim štrajkom želi da natera poslodavca na ustupke u tekućim pregovorima o kolektivnom ugovoru.Radni sud u Frankfurtu odbacio je privremenu zabranu štrajka GdL-a. Pokušaj železnice da preduzme pravne radnje za zaustavljanje štrajka takođe je propao u drugom stepenu na državnom radnom sudu u Hesenu u utorak uveče.

DB traži od putnika da izbegavaju nebitna putovanja vozom tokom štrajka ili da odlože svoja putovanja. Biće velike razlike širom Nemačke u tome koliko vozova može da saobraća u regionalnom saobraćaju.

"Takođe će postojati ogromna ograničenja za industriju i privredu u železničkom teretnom saobraćaju", navodi se u saopštenju DB.

Protest poljoprivrednika i štrajk mašinovođa se vremenski preklapaju, ali nemaju veze sa sadržajem. GdL se fokusira na zahteve za plate za oko 10.000 zaposlenih u Nemačkim železnicama.

Naime, od novembra prošle godine GdL pregovara sa DB o povećanju plata za najmanje 500 evra i smanjenju radnog vremena. Ono što je za DB sporno, pre svega, jeste skraćenje radne nedelje na 35 sati uz punu isplatu zarade. Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao "neozbiljnu".

Teško je predvideti tačan efekat nedelju dana protesta i štrajkova na stanovnike. Očekuju se gužve i razne blokade puteva.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading