Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

Izrael je ove nedelje saopštio da planira da povuče neke trupe, barem iz severnog pojasa Gaze, posle višenedeljnog pritiska SAD da smanji operacije i pređe na precizniju kampanju. Ali, borbe izgledaju intenzivnije nego ikada, posebno u južnom i centralnom delu enklave gde su izraelske snage pokrenule kopnenu ofanzivu prošlog meseca.

U Rafi, na samom jugu Stripa, članovi porodice Nofal su u sredu ujutru gledali kako tela 15 članova njihove porodice odvoze u bolničku mrtvačnicu, nakon što je Izrael preko noći udario njihov dom.

Većina pokrova je bila mala, ispod njih su bila mrtva deca, prenosi Rojters. Čovek je delimično otvorio pokrov u kome se nalazio dečak.

Na mestu napada, na dnu zgrade ostao je ogroman krater, a komšije su pregledavale ruševine sa krvavim dušecima i pocepanim igračkama.

Um Ajman al-Nadžar izgubila je ćerku i nećaku u napadu.

- Probudili smo se sa svim ovim ruševinama na našim glavama, nakon serije udaraca. Ne znam kako smo se izvukli, probijajući se kroz stvari dok je krv curila iz nas - rekla je ona.

Od početka kampanje u Gazi, Izrael je ubio više od 23 hiljade Palestinaca u pokušaju da eliminiše militantnu grupu Hamas, nakon što su njegovi borci u terorističkom napadu 7. oktobra ubili 1,2 hiljade Izraelaca i kidnapovali 240 ljudi.

Američki državni sekretar Antoni Blinken, u svom četvrtom putovanju u region od početka rata, posetio je u sredu Ramalu i sastao se sa tamošnjim palestinskim liderima, uključujući predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Samouprava je izgubila Gazu 2007. godine, od tada je enklava pod kontrolom Hamasa.

Blinken se takođe sastao sa izraelskim liderima i posetio obližnje arapske države, pokušavajući da pronađe buduće rešenje za enklavu od 2,3 miliona ljudi, koja je značajno uništena izraelskim bombardovanjem.

Vašington želi da Samouprava igra ulogu u budućoj administraciji Gaze, ali Izrael negoduje zbog te ideje. Blinken je u utorak rekao da Izrael mora donijeti "teške odluke" i održati ideju palestinske države živom ako želi da normalizuje odnose sa svojim arapskim susedima.

- Izrael mora da bude partner sa palestinskim liderima koji su voljni da vode svoj narod u koegzistenciji sa Izraelom i njegovim susedima - kazao je on u utorak u Tel Avivu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading