Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Više od 330 poginulih na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Izrael otkrio 15 tunela u centralnoj Gazi i najvio nove operacije u tom području. SZO otkazao misiju isporuke pomoći Gazi zbog bezbednosnih razloga i pozvao Izrael da odobri pošiljku. Egipat i Jordan pozvali da se izbeglim Palestincima dozvoli povratak kući.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

RAT BESNI U CRVENOM MORU! Stigla munjevita odmazda za američke i britanske napade!

Huti napadaju američke i britanske vojne baze i objekte

NOVI STRAVIČNI SNIMCI Detalji američke i britanske vojne operacije (VIDEO)

SAD i Velika Britanija bombardovali su gradove u Jemenu

AMERIČKE I BRITANSKE SNAGE KRENULE U VAZDUŠNE NAPADE! (VIDEO)

Američke i britanske snage otpočele su vazdušne napade na Hute u Jemenu

SAD: Huti ispalili raketu u Adenski zaliv, nema povređenih niti štete


Jemenski Huti ispalili su danas protivbrodsku balističku raketu na međunarodne pomorske rute u Adenskom zalivu, ali niko nije povređen u napadu niti, je pričinjena ikakva šteta, saopštila je američka vojska. 

Kako je navela Centralna komanda SAD, jedan komercijalni brod je primetio da raketa pada u vodu.

U saopštenju se dodaje da je to 27. napad Huta, koje podržava Iran, na međunarodne brodove od 19. novembra prenosi Rojters. 
Jemenski Huti pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi.
 

SAD: Optužbe protiv Izraela su neutemeljene

SAD poručile su da je južnoafrička tužba protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde za navodni genocid u Pojasu Gaze neutemeljene.

SAD ukazuju da je Međunarodni sud pravde važan, ali da su optužbe protiv Izraela neutemeljene.

"Međunarodni sud  je, kao što znate, glavni organ UN. Ima vitalnu ulogu u mirnom rešavanju sporova. Ali opet… optužbe da Izrael čini genocid su neutemeljene", rekao je on, prenosi RTS.

Netanijahu: Licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN, dodajući da bi optužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi mogla da se dogodi samo u svetu okrenutom naglavačke.

"Borimo se protiv terorista, borimo se protiv laži", istakao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, danas je Izrael video da je svet okrenut naopačke i da je on optužen za genocid dok se bori protiv genocida.

"Izrael se bori protiv terorista ubica koji su izvršili zločine protiv čovečnosti: klali su, silovali, palili, komadali, odrubljivali glave - deci, ženama, starijima, mladićima i devojkama", rekao je on.

Netanijahu je naglasio da "licemerje Južne Afrike vrišti do nebesa".

"Gde je bila Južna Afrika kada su milioni ljudi ubijeni ili isterani iz svojih domova u Siriji i Jemenu? Od strane koga? Od partnera Hamasa“.

Netanijahu je rekao da će Izrael zadržati pravo da se brani sve dok ne postigne "potpunu pobedu".
 

Iz Libana ispaljene rakete na sever Izraela

Izraelska vojska je saopštila da je više od 10 raketa ispaljeno iz Libana na Kirijat Šmonu i Margaliot, a tri su oborili presretači Gvozdene kupole.

Za sada nema izveštaja o povređenima, prenosi Tajms of Izrael.

 

 

Huti: Potencijalni američki napad neće proći bez odgovora

Vođa Huta Abdel Malek el Huti izjavio je da će odgovoriti na svaki eventualni američki napad na tu grupu.

On je naveo da će odgovor biti veći od nedavnog napada kada su Huti bespilotnim letelicama i projektilima gađali američki brod u Crvenom moru.

"Bilo kakav američki napad neće ostati bez odgovora. Odgovor će biti veći od napada koji je izveden sa 20 dronova i više projektila", rekao je El Huti.

Dodao je da će grupa nastaviti da gađa brodove povezane sa Izraelom.

Jemenski Huti, koje podržava Iran, pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi.

MSP Izraela: Južna Afrika deluje kao pravna produžena ruka Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas da je Južna Afrika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

- Južna Afrika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi i ignorisala činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane, samo zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid - napisao je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na Iksu.

Izrael: Južnoafrička Republika deluje kao "pravna produžena ruka" Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da je Južnoafrička Republika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

- Južnoafrička Republika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka Hamasa, iskrivila je stvarnost u Gazi. Ignorisala je činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane - naveo je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na mreži Iks.

Dodao je da ta zemlja "nastoji da dozvoli Hamasu da se vrati u Izrael i počini ratne, zločine protiv čovečnosti, kao i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra".

- Predstavnici Hamasa u sudu, južnoafrički advokati, ignorišu činjenicu da Hamas koristi civilno stanovništvo u Gazi kao živi štit i da deluje iz bolnica, škola, skloništa UN, džamija i crkava sa namerom da ugrozi živote stanovnika Gaze - naveo je Hajat.

IDF: Na Zapadnoj obali ubijen operativac palestinskog Islamskog džihada

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je na severu Zapadne obale ubijen operativac palestinske militantne grupe Islamski džihad Majdi Abd el Latifa Fašafša.

- Rezervisti elitne jedinice Duvdevan i službenici granične policije, koji su delovani u selu Džaba na severu Zapadne obale, ubili su traženog višeg operativca palestinskog Islamskog džihada - naveli su iz IDF-a, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da je u akciji zaplenjeno oružje iz kuće pripadnika Islamskog džihada i drugih objekata u selu, kao i da je jedan Palestinac uhapšen.

Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 23.469 Palestinaca

Najmanje 23.469 Palestinaca stradalo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa. Dodaje se da su povređene još 59.604 osobe, prenosi Rojters. Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca.

Raste broj ubijenih Palestinaca

Tanjug/Ap

 

Borelj: Izjave Izraelaca o prinudnom izmeštanju civila iz Gaze neprihvatljive

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da su izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmeštanju civila iz Pojasa Gaze neprihvatljive.

- Izjave nekih predstavnika izraelske vlade o onemogućavanju civilima da žive u Gazi i prisiljavanju civila da odu odatle su uznemirujuće, kontraproduktivne i opasne - napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

On je dodao da civili u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićeni.

- Insinuacije o prinudnom izmeštanju su potpuno neprihvatljive - naveo je Borelj. 

Vicekancelar Nemačke u Izraelu: Ne razumem optužbe za genocid protiv Izraela

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek rekao je danas u izraelskom gradu Sderotu da ne može da razume tužbu za genocid koju je zbog izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze Južna Afrika podnela protiv Izraela.

Habek je istakao da oseća empatiju prema ljudima koji pate u Pojasu Gaze i gube porodice i decu "kao rezultat ovog užasnog sukoba", preneo je nemački Frankfurter Algemajne Cajtung.

On je dodao, međutim, da Izrael ne može da nastavi sa vojnim akcijama, kao do sada.

- Ali genocid je nešto drugo, to je namerna želja da se zbrišu etničke grupe ili verske zajednice, to je namerno istrebljenje - rekao je Habek.

Južna Afrika optužila Izrael pred MSP da podvrgava Palestince aparthejdu i genocidu

Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Lamola: Izraelski odgovor prešao granicu

Nasilje i razaranje u Palestini i Izraelu nisu započeli 7. oktobra 2023. godine, podsetio je Ronald Lamola, ministar pravde Južnoafričke Republike.

- Palestinci su iskusili sistematsko ugnjetavanje i nasilje u posljednjih 76 godina, 6. oktobra 2023. i svaki dan od 7. oktobra 2023 - rekao je.

Izrael uhapsio dvojicu pristalica Islamske države koji su planirali napade na bezbednosne službe

Izraelska policija saopštila je u četvrtak da je uhapsila dvojicu palestinskih pristalica Islamske države koji su planirali da izvrše "terorističke napade" protiv bezbednosnih snaga te zemlje.

Dvojica stanovnika istočnog Jerusalima planirali su da pripreme eksplozivne naprave za gađanje snaga bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Izraelska vojska nastavlja operacije u južnoj i centralnoj Gazi

Izraelska vojska objavila je danas da sprovodi operacije u južnom i centralnom delu Pojasa Gaze. Vojska navodi da je ubijeno 11 naoruženih pripadnika Hamasa u Magaziju, kao i pet operativaca te palestinske grupe u Kan Junisu.

U svom novom saopštenju, izraelska vojska je precizirala da nastavljaja da deluje u Magaziju i Kan Junisu unutar Pojasa Gaze i da su tamo identifikovane "naoružane terorističke ćelije" koju su eliminisali.

Blinken u poseti Egiptu, razgovaraće sa El Sisijem o zaustavljanju rata

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće u Egiptu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o zaustavljanju rata u Pojasu Gaze.       

Blinken se 10. januara sastao sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom na Zapadnoj obali.

To je četvrta poseta Blinkena regionu Bliskog istoka od početka rata u Pojasu Gaze, radi sprečavanja širenja sukoba. 

Izrael danas pred sudom u Hagom zbog optužbe za genocid

Tel Aviv danas će se naći na optuženičkoj klupi Međunarodnog suda pravde pod optužbom za genocid u ratu u Pojasu Gaze.

Izraelski predsednik Isak Hercog, međutim, odbacio je optužbe kao "okrutne i besmislene".

Južna Afrika je, naime, podnela tužbu sud u Hagu kako bi primorala Izrael da odmah obustavi vojne operacije u Gazi.

Bajdenova administracija, uoči suđenja, ponovila je da se protivi suđenju, ističući da su optužbe neosnovane. 

- Izrael ima pravo da se brani od Hamasovih terorističkih akata - izjavio je Metju Miler, portparol Stejt departmenta.

Optužbe za genocid su teško dokazive, podseća Gardijan, ali dodaje da Južna Afrika očekuje da će sud izdati privremene mere Izraelu da "prestane sa ubistvima palestinskog naroda u Gazo".

Huti: Rezolucija Saveta bezbednosti UN je politička igra

Lider Huta Mohamed Ali al Huti poručio je da je rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se od jemenskih pobunjenika zahteva da prestanu sa napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru, predstavlja "političku igru" i da su SAD te koje krše međunarodno pravo.

Al Huti je u objavi na mreži Iks rekao da ono što jemenski militanti  rade ulazi u okvire "legitimne odbrane" i da će svaka akcija sa kojom se budu suočili imati odgovarajući odgovor, prenosi Rojters.

- Pozivamo Savet bezbednosti da odmah oslobodi 2,3 miliona ljudi iz izraelsko-američke opsade Gaze - saopštio je vođa Huta.

Huti, proiranska organizacija koja je preuzela kontrolu nad većim delom Jemena tokom građanskog rata, ranije su saopštili da će napadati brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu ka izraelskim lukama, kako bi na taj način dali podršku islamistima Hamasa u Gazi.

Savet bezbednosti UN usvojio je u sredu rezoluciju kojom se od jemenskih Huta zahteva da prestanu sa napadima na komercijalne i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako je navedeno u rezoluciji, Savet bezbednosti UN "najoštrije osuđuje napade Huta", kojih je bilo najmanje 20, na komercijalne brodove, od 19. novembra 2023. godine.

Pored toga, Savet bezbednosti UN "zahteva da Huti odmah prekinu sve takve napade koji ometaju globalnu trgovinu, štete pravima i slobodama plovidbe i ugrožavaju regionalni mir i bezbednost“, prenosi AP.

Za rezoluciju je glasalo 11 zemalja, protiv nije bila nijedna članica Saveta bezbednosti, dok su Rusija, Kina, Alžir i Mozambik bili uzdržani.

Pre glasanja, Savet bezbednosti UN je odbacio tri amandmana Rusije.

IDF tvrdi da su ubijeni novinari Al Džazire pripadali terorističkim grupama

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde, pozivajući se na obaveštajne podatke, da su dvojica novinara Al Džazire koji su bili na meti vazdušnog napada u nedelju u Rafi na jugu Gaze, bili članovi terorističkih organizacija u Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Napad je izveden nakon što su IDF saopštile da su uočile "terorističkog operativca" koji je upravljao dronom, a zatim udario u automobil u kojem su se nalazili.

Hamza Vael Dahduh, sin dopisnika Al Džazire iz Gaze Vaela Dahduha, i Mustafa Turija, snimatelj AFP-a koji je takođe radio za katarsku televiziju, poginuli su u napadu.

IDF tvrdi da obaveštajni podaci potvrđuju da su obojica članovi terorističkih grupa sa sedištem u Gazi i da su bili "aktivno uključeni u napade na snage IDF-a".

U izveštaju se navodi da dokument koji su vojnici u Gazi pronašli identifikuje Turiju kao pripadnika Hamasove gradske brigade Gaze i zamenika komandanta jednog od bataljona.

Dahduh je, prema IDF-u, pripadnik palestinskog Islamskog džihada.

U saopštenju se navodi da dokumenti koje su pronašle trupe u Gazi otkrivaju da je on služio u jedinici za elektronsku tehniku Islamskog džihada, a ranije je, tvrde, bio zamenik komandanta u raketnim snagama bataljona Zejtun.

Izraelske snage su objavile kopiju dokumenta koji pokazuje da je Dahduh navodno bio član jedinice za elektronsku tehniku Islamskog džihada.

Crne brojke u Gazi

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od početka sukoba Izraela i Hamasa, 7. oktobra,  poginulo 23.357 Palestinaca, dok je ranjeno njih 59.410. U poslednja 24 sata, stradalo je 147 stanovnika palestinske enklave, a povređeno 243.

Od početka sukoba Hamasa i Izraela poginulo je i 330 Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući 84 dece, dok je ranjeno više od 4.000 ljudi. 

Sa druge strane, Izrael je saopštio da je jedan vojnik poginuo tokom operacija u Gazi, i da je ukupan broj stradalih vojnika sada 186, dok je ranjeno 1.065 pripadnika vojske.

IDF: Otkrili smo više od 15 Hamasovih tunela

Izraelska vojska tvrdi da je "otkrila više od 15 tunela u centralnoj Gazi" i da je u operaciji "likvidirala nekoliko terorista koji su čuvale ulaze podzemnih prolaza. Takođe, Izrael navodi da je u borbama u Kan Junisu pogodila više od 150 ciljeva Hamasa, a da su pogođeni i položaji Hezbolaha u južnom Libanu. 

Vlasti u Gazi procenjuju da je više od 1,9 miliona ljudi prinudno raseljeno, što je više od 85 odsto stanovništva. Samo 15 od 36 bolnica u enklavi je delimično funkcionalno.

Ujedno, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkazala je još jednu, šestu, planiranu misiju medicinske pomoći Gazi iz bezbednosnih razloga i pozvala Izrael da odobri njihove i zahteve drugih partnera za isporuku humanitarne pomoći.

Dok traju borbe, na sastanku sa predsednikom palestinske samouprave Mahmudom Abasom, lideri Egipta i Jordana su upozorili da su protiv bilo kakve nove izraelske okupacije u Pojasu Gaze zahtevajući da se iseljenim Palestincima dozvoli povratak kućama. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading