Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Juče je počeo dvodnevni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Tvrdnjom da je Izrael, u borbi protiv Hamasa, prešao sve granice, počelo je svedočenje Južnoafričke Republike, koja smatra da je učinjen genocid nad Palestincima.

vojska

Foto: Shutterstock

 

Gutereš: Huti moraju da poštuju rezoluciju SB i hitno prekinu napade na brodove

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterš izjavio je da jemenski Huti moraju da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva hitan prekid svih napada na brodove u Crvenom moru.

Gutereš je obavešten o sinoćnjim vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, preneo je AP.

On je pozvao sve nacije koje "brane svoja plovila od napada da to učine u skladu sa međunarodnim pravom, kako je navedeno u rezoluciji".
 

SAD i Britanija napale više lokacija u Jemenu nego što je objavljeno

SAD i Britanija napali su skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 komada municije, izjavio je savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims, što je više nego što je ranije objavljeno.

Sims je rekao novinarima da ne očekuje veliki broj žrtava kao rezultat sinoćnjih napada, pošto su mete uključivale i one u ruralnim područjima, preneo je Rojters.

Gaza ponovo u mraku

Novi prekid komunikacija u Gazi usled izraelskih napada, saopštio je glavni operater "Paltel".

Bela kuća neće rat sa Hutima

SAD ne žele rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu dodatne akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru, saopštila je danas Bela kuća.

Za 24 sata ubijen 151 Palestinac

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je ubijen 151 Palestinac, a njih 248 povređeno u protekla 24 sata u Pojasu Gaze.

Ukupan broj stradalih Palestinaca od početka sukoba, 7. oktobra u izraelskim napadima porastao na 23.708, dok je njih 60.005 ranjeno, navodi Ministarstvo.

Bela kuća: Procenjujemo učinak američko-britanskih napada

SAD procenjuju uticaj američko-britanskih vazdušnih napada na Hute u Jemenu, koji su ciljali sposobnost militanata koje podržava Iran da skladište, lansiraju i vode svoje rakete ili dronove, rekao je u portparol Bele kuće Džon Kirbi.

-Još radimo na proceni stvarnog učinka napada na sve mete. Mislim da ćemo u narednim satima imati bolji uvid u razmere štete koje specifičnosti štete nanete ovde, rekao je Kirbi u intervju za Em-Es-En-Bi-Si.

Irak nazvao vazdušne udare na Jemen neopravdanom agresijom

Američko i britansko bombardovanje Jemena je neopravdana agresija, ona će povećati intenzitet sukoba u regionu, rekao je za "RIA Novosti" savetnik za medije iračkog premijera Hišam el Rikabi.

"Ovo (bombardovanje) će stvoriti haos i povećati intenzitet sukoba u regionu", rekao je el Rikabi.

Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je "neopravdana agresija, lišena bilo kakvog međunarodnog legitimiteta u odnosima sa suverenim državama".

Huti: Napašćemo brodove koji su povezani sa SAD i Velikom Britanijom

Član politbiroa Huta Mohamed Ali el Buhaiti izjavio je da će ta grupa napasti brodove koji su povezani sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

"Do sada smo napali samo brodove koji su povezani sa cionističkim entitetom. Međutim, danas ćemo napasti brodove povezane sa Amerikom i Britanijom i njihovim interesima, kao odgovor na njihovu agresiju na Jemen", rekao je El Buhaiti.

Napadnuta američka baza u Siriji

Američka vojna baza u blizini gasnog polja Кoniko u Siriji nalazi se pod raketnim napadom! Naftno polje Koniko nalazi se u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji.

"Na američku bazu na gasnom polju Кoniko ispaljeno je šest projektila. Dve rakete su pale na teritoriju polja, a ostale na susednu teritoriju", rekao je loklani izvor iz RIA Novosti. Od napada američki borbeni helikopteri patroliraju zonom vatre.

Britanski premijer: Vazdušni napadi na Hute u Jemenu izvedeni kao sredstvo "samoodbrane"

Vazdušni napadi Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva na Hute u Jemenu bili su čin "samoodbrane", rekao je britanski premijer Riši Sunak u petak.

„Naš cilj je veoma jasan. To je deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u region. Zato su saveznici u proteklih nekoliko nedelja izdali nekoliko izjava osude onoga što se dešava, pozivajući Hute da odustanu“, rekao je Sunak novinarima tokom posete Kijevu u Ukrajini.

On je takođe primetio rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja osuđuje napade Huta u Crvenom moru, „rekavši da države imaju pravo na samoodbranu. Delovali smo u samoodbrani.

SAD: Huti ispalili raketu u Adenski zaliv, nema povređenih

Jemenski Huti ispalili su danas protivbrodsku balističku raketu na međunarodne pomorske rute u Adenskom zalivu, ali niko nije povređen u napadu niti, je pričinjena ikakva šteta, saopštila je američka vojska.

Kako je navela Centralna komanda SAD, jedan komercijalni brod je primetio da raketa pada u vodu.

Crveni polumesec: U izraelskom napadu na Rafu ubijeno devet Palestinaca

Devet osoba je ubijeno u izraelskom napadu na Rafu, saopštio je Crveni polumesec.

Devet Palestinaca je stradalo kada je izraelski projektil pogodio stambenu zgradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading