Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Oni su u petak lansirali rakete i bombe na ciljeve u Jemenu iz vazduha i mora. Evo šta znamo o oružju i vojnom hardveru koji koriste SAD i Velika Britanija.

Rakete za kopneni napad Tomahavk (TLAM) američke mornarice su krstareće rakete niskog leta sposobne da isporuče konvencionalnu bojevu glavu od 1.000 funti stotinama milja u unutrašnjost.

Lansirani bilo sa površinskih brodova ili podmornica, Tomahavci lete podzvučnim brzinama na „izbjegavajućim“ ili nelinearnim rutama koje mogu nadmašiti sisteme protivvazdušne odbrane, prema podacima američke mornarice.

Tomahavkovi su veoma precizni, a pošto su vođeni GPS-om, mogu da menjaju ciljeve ili kurseve nakon lansiranja u zavisnosti od potreba, kaže se.

„Projektil je sposoban da luta iznad ciljnog područja kako bi odgovorio na mete u nastajanju ili, pomoću svoje ugrađene kamere, pružio informacije o šteti u borbi komandantima ratnih dejstava“, navodi se u izveštaju.

Izrael

Tanjug

 

 

SAD su prvi put upotrebile Tomahavke u borbi 1991. tokom operacije Pustinjska oluja protiv snaga tadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina, a od tada su korišćeni u nekoliko drugih sukoba.

Podmornica USS Florida jedna je od četiri nuklearne podmornice sa vođenim projektilima (SSGN) u floti američke mornarice.

Prvobitno podmornica balističkih projektila klase Ohajo – koja nosi nuklearne bojeve glave – Florida i njeni sestrinski čamci USS Ohajo, USS Michigan i USS Georgia, pretvoreni su u podmornice sa navođenim projektilima između 2005. i 2007. godine, prema podacima mornarice.

Relativno velika veličina i snaga podmornice omogućavaju joj da nosi 154 krstareće rakete Tomahak, 50% više od paketa američkih razarača sa vođenim projektilima i skoro četiri puta više od najnovijih napadnih podmornica američke mornarice.

„SSGN mogu veoma brzo da isporuče mnogo vatrene moći“, rekao je za CNN 2021. Karl Šuster, bivši kapetan mornarice i direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

rat na bliskom istoku

Tanjug

 

 

„Sto pedeset četiri  Tomahavka precizno zadaju mnogo udaraca. Nijedan protivnik SAD ne može da ignoriše pretnju“, rekao je on.

Dok bi mornarica mogla da prikupi veći broj razarača za isporuku raketa u još većem broju, kao samostalna jedinica koju je teško otkriti, podmornica vođenih raketa klase Ohajo je sama u okeanu u američkom arsenalu, Bredli Martin, a bivši kapetan mornarice postao je pomorski istraživač u istraživačkom centru RAND Corp, takođe je rekao 2021.

„SSGN ostaje platforma sa najvećom sposobnošću za isporuku konvencionalnih projektila“, rekao je Martin.

Veličina te vatrene moći pokazala se u martu 2011, kada je USS Florida ispalio skoro 100 Tomahavka na ciljeve u Libiji tokom operacije Odiseja Zora. Taj napad je bio prvi put da su SSGN korišćeni u borbi.

Floridu pokreće nuklearni reaktor koji obezbeđuje paru za dve turbine, koje okreću propeler podmornice. Mornarica svoj domet naziva „neograničenim“, sa svojom sposobnošću da ostane potopljen, ograničena samo potrebom da dopuni zalihe hrane za svoju posadu.

Pentagon je rekao da su pored Floride, američki površinski brodovi takođe lansirali Tomahavke protiv Huta.

Okosnicu površinske flote američke mornarice čini razarač sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke, sa skoro 70 u funkciji.

Sa deplasmanom do 9.700 tona, Burk-klasa nosi niz naoružanja, kako odbrambenog tako i ofanzivnog.

Razarači raspoređuju krstareće rakete Tomahavk sa svojim sistemom za vertikalno lansiranje (VLS), pri čemu svaki razarač ima 90 do 96 VLS ćelija, u zavisnosti od toga kada je izgrađen.

Pentagon nije saopštio koji su konkretni razarači bili uključeni u napade na Jemen, ali nekoliko ratnih brodova je bilo u Crvenom moru u poslednja dva meseca braneći komercijalne brodove od napada dronova i raketa Huti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading