Donald Tramp na suđenju
Foto: EPA/EFE

Nju je, među poslednjima, predstavio korisnik TikToka b_sauce86 uz komentar: „Ja sam teoretičar zavera, ali ova je previše luda; odajem im priznanje za kreativnost“.

Ovo jedna od najluđih teorija zavere koje sam čuo. Postoji knjiga sa naslovom „Izvanredno podzemno putovanje Barona Trampa“, koja je napisana 1893. Priča je o dečaku po imenu Baron koji živi u Trampovom zamku. I Baronu postaje dosadan život u luksuzu, pa odlučuje da krene u avanturu. Na toj avanturi pomagao mu je čovek po imenu Don, koji mu je pomogao da nađe portal za putovanje kroz vreme u Rusiji – navodi se u videu i nastavlja:

- Onda je isti autor tri godine kasnije napisao nastavak nazvan „Poslednji predsednik“. Glavna radnja knjige je o bogatom čoveku koji živi u Petoj aveniji u Njujorku i rešava da se kandiduje za predsednika. Brzo nakon toga pobedi na izborima i tokom inauguracije za člana kabineta izabere gospodina Pensa. Nakon inauguracije, jer niko nije mislio da može da pobedi, izbijaju neredi, ljudi započinju pobunu i uništavaju sve oko sebe. Tu sve postaje čudno. Nikola Tesla, koji je tvrdio da je otkrio način za putovanje kroz vreme, imao je 80 sanduka sa svojim životnim delom kada je umro 1943. Čovek odgovoran za skupljanje tih radova bio je profesor MIT Džon Tramp, stric Donalda Trampa. Pazite na ovo, kada je Džon Tramp umro, postoje glasine da je Teslin rad nasledio Donald Tramp.

@b_sauce86 Im a conspiracy theorist but this one is just too crazy 🤣 ill give em credit for creativity though! Lol #longervideos #conspiracy #conspiracytherory #donaldtrump #trump #tesla #nicolatesla #timetravel #scif #q ♬ original sound - B-Sauce

Šta je "istina" u ovoj teoriji

Već na prvi pogled jasno je da je ova teorija toliko fantastična da bi i sama mogla da bude deo nekog naučnofantastičnog romana. Međutim, delići informacija na kojima je zasnovana zaista su tačni, samo su spojeni tako da deluju koherentno i povezano iako to nisu.

Primera radi, knjiga „Izvanredno podzemno putovanje barona Trampa“ zaista postoji. Reč je o delu autora Ingersola Lokvuda iz 1893. Međutim, već u opisu glavnog junaka je napravljena greška. On se ne zove Baron Tramp, kako tvrde teoretičari zavere povlačeći paralelu sa najmlađim sinom bivšeg američkog predsednika, već se zove Vilhelm Hajnrik Sebastijan fon Tramp, a zovu ga mali baron Tramp jer je mali baron titula nasledna titula u njegovoj porodici, za koju se navodi da je francuskog porekla i da joj je prezime nekad bilo De la Trompe.

Takođe, tačna je informacija da živi u Trampovom zamku, čije ime su mnogi uporedili sa Trampovim tornjem u Njujorku, ali to je sve gde bilo kakve sličnosti postoje.

Drugi deo tvrdnje – da mu čovek po imenu Don (kako zovu Donalda Trampa) pomaže da nađe portal za putovanje kroz vreme u Rusiji – netačan je. U ovom delu uopšte ne postoji portal za putovanje kroz vreme, već portal za putovanje u podzemni svet. A da ga pronađe ne pomaže mu „čovek po imenu Don“ već za to koristi rukopis iz 15. veka koji je napisao španski mislilac i filozof don Konstantino Bartolomeo Strefolofidžegvanerijusfum, koga su skraćeno zvali don Fum. Don ima značenje gospodin, a ne predstavlja lično ime.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading