Putin ispunio dečaku želju
Foto: AP/Mikhail Klimentyev (POOL)

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Indije Narendra Modi razgovarali su o saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi, saopšteno je danas iz pres-službe Kremlja.

- Održan je telefonski razgovor između ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Republike Indije Narendre Modija. Razgovarano je o aktuelnim pitanjima razvoja rusko-indijskih posebno privilegovanih strateških partnerskih odnosa - saopšteno je iz Kremlja, a prenosi TASS.

Njih dvojica su, kako prenosi ruska agencija, sa zadovoljstvom konstatovali ''uspeh postignut u praktičnoj interakciji u oblastima kao što su trgovinsko-ekonomska i naučno-tehnička saradnja, energetika, transport i logistika i saradnja na ruskom Dalekom istoku''.

Oni su takođe dogovorili mapu puta razvoja bilateralne saradnje dveju zemalja.

- Dobar razgovor sa predsednikom Putinom. Razgovarali smo o raznim pozitivnim dešavanjima u našem specijalnom privilegovanom strateškom partnerstvu i dogovorili se da napravimo mapu puta za buduće inicijative. Imali smo i korisnu razmenu mišljenja o raznim regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući rusko predsedavanje BRIKS-om - napisao je Modi na svom nalogu na mreži Iks.

Podsetimo, Vašington takođe želi da Indiju odvoji od njenog tradicionalnog partnera Rusije posebno kad je reč o sferi odbrane. Ipak, Nju Delhi nastavlja da sarađuje s Moskvom i povećao je kupovinu jeftine ruske nafte posle ruske invazije na Ukrajinu, na veliku frustraciju Zapada.

Indija je takođe zauzela drugačiji stav od SAD po pitanju rata u Ukrajini - nastavila je da kupuje naftu i oružje od Rusije, i nije javno osudila rusku invaziju.

Modi, čija je zemlja nedavno pretekla Kinu po broju stanovnika, kaže da Indija zaslužuje veću ulogu u svetu. Indijski premijer takođe traži da njegova zemlja ima stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.  

Indo-Pacifik je deo sveta gde je Vašingtonu potreban uticaj Nju Delihija, pošto ga smatra protivtežom rastu uticaja Kine u regionu, mada se Indija nikada nije osećala potpuno ugodno zbog takve oznake. Ipak, ukazuje britanski javni servis, Kina i dalje ostaje jedan od glavnih katalizatora u odnosima Indije i SAD.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading