Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Dahman (STR)

SAD su ponovo gađale položaje Huta u Jemenu, dok je kompanija za pomorsko obezbeđenje saopštila da je grčki teretni brod, koji plovi pod zastavom Malte, pogođen projektilom u Crvenom moru.

U Davosu se vodi živa rasprava o situaciji na Bliskom istoku, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da "palestinsko pitanje" mora da bude rešeno. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštava da je protekla 24 sata ubijeno 158 Palestinaca.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

Huti tvrde da su pogodili američki brod

Huti tvrde da su raketama gađali i pogodili američki teretni brod "Genko Pikardi" u Adenskom zalivu.

"Naše pomorske snage neće oklevati da gađaju sve izvore pretnje u Crvenom i Arapskom moru u okviru legitimnog prava da brane Jemen i da nastave da podržavaju potlačeni palestinski narod“, navode Huti.

Netanjahu o produženju rata

Na sastanku održanom u južnom štabu izraelske vojske (IDF) u gradu Ber Ševa, na kojem su prisustvovali članovi ratne vlade, Netanjahu je rekao predsednicima opština da bi, prema sadašnjim procenama, rat mogao da se prolongira.

Jemen poziva Arape na ujedinjeni stav protiv iranske „politike destabilizacije“

Jemenski ministar inostranih poslova i iseljenika Ahmed bin Mubarak pozvao je danas arapske zemlje da zajednički i odlučno deluju protiv iranske politike destabilizacije regiona.

„Jemen je izložen očiglednoj iranskoj intervenciji u unutrašnjim stvarima i odbacuje sve lažne tvrdnje koje Iran iznosi s ciljem da opravda vojno i političko mešanje u unutrašnje stvari Iraka i drugih zemalja regiona“, istakao je ministar na vanrednom ministarskom sastanku Saveta Lige arapskih država, kojom je predsedavao putem video-veze.

Tema sastanka bilo je iransko kršenje suvereniteta Iraka, navodi jemenska agencija Saba.

Bin Mubarak je istakao da Jemen osuđuje iranski napad balističkim projektilima na grad Irbil u provinciji Irački Kurdistan, autonomnom kurdskom regionu na severu Iraka, preneo je Tanjug.
 

Britanska vojska: Huti ponovo napali tereteni brod kod Adenskog zaliva

Teretni brod napadnut je  kod Adenskog zaliva, najverovatnije iz drona koji je nosio bombu, a lansirali su ga jemenski Huti, tvrdi britanska vojska.

Napad se desio na oko 110 kilometara jugoistočno od Adena, gde je dron udario u brod, navela je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije, deo britanske ratne mornarice koja nadgleda plovne puteve na Bliskom istoku.

Kapetan broda javio je da je izbio požar na plovilu, koji je ubrzo ugašen, a vlasi istražuju okolnosti pod kojima je došlo do incidenta.

Britanska vojska nije odmah identifikovala brod, niti je rekla koga sumnjiči za napad, a nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Komandant IDF: Verovatnoća rata u Libanu u narednim mesecima veća nego ranije

Načelnik štaba IDF general-potpukovnik Herci Halevi kaže da je "verovatnoća rata na severu veća nego ranije“.

Obraćajući se trupama u severnom Izraelu, tokom vežbe koje simuliraju ofanzivu u Libanu, Halevi kaže da IDF „povećava spremnost za borbu u Libanu, imamo mnogo lekcija iz borbi u Gazi, mnoge od njih su veoma relevantne za borbe u Liban, a ima i onih koji se moraju prilagoditi.”

"Želimo da postignemo veoma jasan cilj u Libanu, da vratimo stanovnike na sever, sve zajednice na severu“, rekao je Halevi.

Kaže i da ne zna kada bi rat mogao da se dogodi ali i da je "verovatnoća da se to dogoditi u narednim mesecima mnogo veća nego što je bila“.

Huti kažu da će nastaviti sa napadima na brodove u Crvenom moru uprkos američkoj terorističkoj klasifikaciji

Huti neće zaustaviti svoje napade na brodove koji su povezani sa Izraelom u Crvenom i Arapskom moru, navodi se u pisanoj izjavi Hizama al-Asada, člana političkog biroa Huti.

„Operacije naših pomorskih snaga u Crvenom i Arapskom moru nastaviće da gađaju izraelske brodove povezane sa neprijateljskim entitetom“, rekao je Al-Asad.

Gaza šesti dan bez interneta, najduže od početka rata

Nestanak telekomunikacija u Pojasu Gaze ušao je u svoj šesti dan, najduži neprekidni prekid od početka rata između Izraela i Hamasa.

Internet usluge u Gazi su konstantno prekidane tokom rata.

"Poremećaj, koji sada ulazi u svoj šesti dan, je najduži neprekidni prekid u telekomunikacijama od početka rata između Izraela i Hamasa", navodi NetBlok u objavi na mreži X.

Huti proglašeni za teroriste

Stejt department je danas saopštio da su jemenski Huti proglašeni terorističkom grupom, a da odluka stupa na snagu za 30 dana.

U saošpštenju se navodi da su od novembra Huti pokrenuli veliki broj napada na međunarodne teretne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kao i na vojsku raspoređenu u toj oblasti, koja je poslata da čuva bezbednost i sigurnost komercijalnog brodarstva.

Huti

Facebook

 

- Ovi napadi na međunarodne brodove su ugorzile pomorce, poremetile slobodan protok robe, i prekršili su međunarodna pravila o slobodnoj plovidbi - ističe se.

Dodaje se da će, ukoliko Huti obustave napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD preispitati odluku. Američko ministarstvo spoljnih poslova naglašava da Huti moraju da odgovaraju za svoje akcije, ali ne na račun jemenskih civila.

Izraelska vojna služba za vezu pregledale pošiljke lekova za Gazu

Pet kamiona medicinske pomoći koji ulaze u pojas Gaze, uključujući lekove za izraelske taoce koje drži Hamas, pregledaće izraelske vlasti, saopštilo je telo Ministarstva odbrane nadležno za palestinske civilne poslove.

"Pet kamiona sa lekovima biće podvrgnuto bezbednosnoj kontroli na prelazu Kerem Šalom. Na kraju inspekcije, kamioni će ući u pojas Gaze“, saopšteno je.

Iran: Gađali smo "iransku terorističku grupu" u vazdušnom napadu na Pakistan

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je da je njegova zemlja ciljala "iransku terorističku grupu" kada je pokrenula napad unutar Pakistana, koji je Islamabad nazvao "ilegalnim" i "ničim izazvanim kršenjem svog vazdušnog prostora".

Izraelske snage buldožerima srušile groblje u Kan Junisu

Izraelske snage uništile su deo groblja jugozapadno od Kan Junisa.

Snimci koje su podelili stanovnici pokazuju da su grobnice oštećene, a neke od njih uništila su izraelska vojna vozila.

Svedoci su rekli da su izraelske snage odnele neka od tela na nepoznato odredište.

IDF gađaju mete Hezbolaha u Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da od jutros izvode vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u Libanu.

Navode da su u Huli pogođene vojne zgrade, ali i infrastruktura Hezbolaha.

IDF takođe kaže da je tenk granatirao područje u Ajta eš Šabu, a artiljerija je granatirala područje u Dajri, kako bi "uklonila pretnje".

U južnom Libanu Marvahin, IDF kaže da je takođe pogodio ćeliju Hezbolaha.

Protivtenkovska raketa je takođe ispaljena na vojni punkt na granici. IDF kaže da udara na mesto lansiranja.

Papa Franja osudio iranski napad na Irak

Papa Franja je osudio iranski raketni napad na region Kurdistana na severu Iraka i pozvao sve strane da izbegnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

- Izražavam svoju bliskost i solidarnost sa žrtvama, svim civilima, u raketnom napadu koji je pogodio urbano područje Erbila, glavnog grada autonomnog regiona iračkog Kurdistana - rekao je papa tokom nedeljne audijencije u Vatikanu, prenosi Rojters.

Gutereš u Davosu: Svet ne reaguje dok u Gazi ginu civili

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ponovo je pozvao na hitan prekid vatre u Gazi tokom sastanka sa svetskim liderima u Davosu.

Istakao je da svet ne reaguje dok u Gazi ginu civili.

- Svet stoji po strani dok su civili, uglavnom žene i deca, ubijani, sakaćeni, bombardovani, proterivani iz svojih domova. Uskraćen im je i pristup humanitarnoj pomoći - rekao je Gutereš.

Ponovo je apelovao na na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

- Ponavljam svoj poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i proces koji vodi ka trajnom miru za Izraelce i Palestince, zasnovan na rešenju dve države - zaključio je on.

Hamas: U Gazu će ući 1.000 paketa lekova, za svaki paket poslat taocima

Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da bi za svaku kutiju lekova koja je data taocima, trebalo poslati 1.000 kutija palestinskim civilima.

Međunarodni komitet Crvenog krsta će isporučiti sve lekove, uključujući i one namenjene taocima, bolnicama koje opslužuju sve delove Gaze, naveo je Abu Marzuka u objavi na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru.

Sporazum, prvi između zaraćenih strana od jednonedeljnog primirja u novembru prošle godine, takođe, uključuje isporuku dodatne hrane i humanitarne pomoći Gazi.

Izraelske vlasti, tvrdi Abu Marzuka neće imati priliku da pregledaju pošiljke, dodajući da je Hamas insistirao da Katar obezbedi lekove, a ne Francuska, zbog podrške evropskih zemalja Izraelu.

Podsetimo, Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Pomoć bi trebalo danas da bude prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

Blinken: Palestincima potrebna država koja će sarađivati s Izraelom

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu opisao konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna".

Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.

Blinken u Davosu: Situacija u Gazi "slama srce"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken danas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu opisao konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna".

Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.

Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 24.448 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi, za poslednja 24 sati ubijeno je 163 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, čime je bilans broja žrtava od 7. oktobra povećan na 24.448.

U protekla 24 sati ranjeno je 350 ljudi u Pojasu Gaze, navelo je Ministarstvo. Ukupno je 61.504 ranjenih od početka sukoba 7. oktobra. Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca, prenosi Al Džazira.

Izraelska vojska je saopštila da je od početka sukoba sa Hamasom ubila preko 9.000 militanata u Gazi, i oko 1.000 unutar Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Racije i pucnjava širom Zapadne obale, poginule tri osobe

U izraelskom napadu dronom ubijen je Palestinac u izbegličkom kampu Balata u blizini Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Lokalni mediji javljaju da su izraelski vojnici pucali i na vozila hitne pomoći Palestinskog Crvenog polumeseca koja su pokušavala doći do vozila koje gori.

Tokom noći su se vodile intenzivne borbe između izraelskih snaga i Palestinaca u izbegličkom kampu Balata istočno od grada Nablusa, nakon što je oko 40 izraelskih vojnih vozila, uključujući buldožere, ušlo u to područje kako bi izvršili racije u palestinskim domovima.

Ministarstvo zdravlja Gaze: U napadima tokom noći ubijen 81 Palestinac

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 81 osoba ubijena u izraelskim napadima tokom noći.

IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika povećan na 192

Dva izraelska vojnika poginula su juče u borbama u Gazi, čime je broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi na Hamas porastao na 192, saopštile je IDF.

Vojska je saopštila da su još dva rezervista teško povređena, jedan tokom borbi u severnoj Gazi, a drugi u pograničnom području Gaze u Izraelu.

Blinken: Previše Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze

Previše nevinih Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze, a oni koji tamo i dalje žive su u veoma teškoj situaciji, i zato pokušavamo da im pružimo mnogo više humanitarne pomoći, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading