PUTINOV ŠAH-MAT ZAPADU Ako rusi pošalju savršenog ubicu na bojno polje...
Foto: Printscreen

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad, i objekata na zemlji ispod njega.

Su-75 "šahmat" je laki višenamenski borbeni avion pete generacije sa "stelt" tehnologijom koji se trenutno nalazi u fazi razvoja, a kako prenosi "Jurejža tajms" ruski konstruktori uspeli su da naprave i patentiraju poseban kamuflažni šablon za ovu letelicu.

Naime, nova kamuflaža učiniće novog člana "suhoj" porodice doslovno nevidljivom letelicom.

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad i objekata na zemlji ispod njega. Kompanija OAK navodi da nova kamuflaža treba da "komplikuje vizuelnu identifikaciju vrste letelice i prognozu potencijalnih manevara tokom kratkotrajnog posmatranja, kao i da oteža potragu i praćenje aviona iskorišćavanjem oblaka i terena u okruženju".

U opisu se dodaje i da "kamuflaža sakriva siluetu aviona, tačnije modifikuje je tako da izgleda kao letelica druge vrste i manjih dimenzija". Istovremeno boje i oblici korišćeni pri farbanju stvaraju zone sa različitim stepenom osvetljenosti, što dodatno doprinosi deformisanju siluete, odnosno oblika aviona

Onemogućavanje vizuelne identifikacije je unikatan pristup doktrini "stelt" ratovanja i sugeriše način na koji će "šahmat" biti korišćen.

Stoga bi prema pisanju "Jurejža tajmsa", nova kamuflaža trebalo da posluži u slučaju kada Su-75 već neprimetno prođe pored svih radarskih, elektronskih i infracrvenih sistema za uočavanje, i kada vizuelna identifikacija ostane jedina opcija otkrivanja i praćenja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading