Rat u Izraelu 2023
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Na konferenciji za novinare, prkosni gospodin Netanjahu obećao je da će nastaviti sa ofanzivom u Gazi „do potpune pobede“: uništenje Hamasa i povratak preostalih izraelskih talaca, dodajući da bi to moglo potrajati „još mnogo meseci“, javlja CNN.

Sa skoro 25.000 Palestinaca ubijenih u Gazi, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja i raseljenim 85% stanovništva tog pojasa, Izrael je pod intenzivnim pritiskom da obuzda svoju ofanzivu i uključi se u smislene razgovore o održivom okončanju rata.

Benjamin Netanjahu

Tanjug/Ap

 

Izraelski saveznici, uključujući SAD - i mnogi njegovi neprijatelji - pozvali su na oživljavanje dugo uspavanog "rešenja sa dve države", u kome bi buduća palestinska država sedela rame uz rame sa izraelskom.

U mnogim krugovima se nada da bi trenutna kriza mogla naterati zaraćene strane da se vrate na diplomatiju, kao jedinu održivu alternativu beskonačnim ciklusima nasilja. Ali iz komentara g. Netanjahua, njegova namera izgleda sasvim suprotna.

Tokom konferencije za novinare u četvrtak, on je rekao da Izrael mora imati bezbednosnu kontrolu nad svim zemljištem zapadno od reke Jordan, što bi uključivalo teritoriju bilo koje buduće palestinske države.

"Ovo je neophodan uslov i kosi se sa idejom (palestinskog) suvereniteta. Šta da radimo? Ovu istinu govorim našim američkim prijateljima, a takođe sam zaustavio pokušaj da nam se nametne realnost koja bi štetila bezbednosti Izraela. " rekao je.

Gospodin Netanjahu je proveo veći deo svoje političke karijere suprotstavljajući se palestinskoj državnosti, hvaleći se prošlog meseca da je ponosan što je sprečio njeno uspostavljanje, tako da njegove poslednje primedbe nisu iznenađenje.

Ali samo javno pobijanje diplomatskog pritiska Vašingtona i odlučnost da ostane na sadašnjem vojnom kursu pokazuju da se provalija širi sa zapadnim saveznicima Izraela.

Od napada 7. oktobra – najgorih u istoriji Izraela, kada su Hamasovi naoružani napadači ubili oko 1.300 Izraelaca i uzeli oko 240 talaca – SAD podržavaju njihovo pravo da se brani.

Ali kako je broj mrtvih u Gazi rastao, a scene užasa u njoj obiluju, zapadne vlade su pozvale Izrael na uzdržanost.

Bela kuća je u više navrata pokušavala da utiče na izraelsku vojnu politiku: pozivajući se na preciznije vođeno oružje umesto na potpune vazdušne udare; obeshrabrivanje kopnene ofanzive; i pozivanje na rešenje sa dve države, sa ulogom Palestinske uprave u postkonfliktnoj Gazi.

Ali saveti Vašingtona su često nailazili na gluhe uši ili su nailazili na potpuno odbijanje – često javno, tokom poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

To je zauzvrat pojačalo frustraciju u nekim američkim krugovima zbog očigledne sveobuhvatne podrške Bajdenove administracije Izraelu, uz oštre pozive da se postave uslovi za američku pomoć svom bliskoistočnom savezniku.

Odgovarajući na najnovije komentare gospodina Netanjahua, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da njegova vlada neće prestati da radi na rešenju o dve države, dodajući da „neće biti ponovne okupacije Gaze“.

Komentari izraelskog premijera će zadovoljiti njegovu sve manju bazu podrške i krajnje desničarske ministre koji podržavaju njegovu vladu.

Ali oni će zaprepastiti one u zemlji i inostranstvu koji su sve više užasnuti ljudskom cenom ovog rata. Nedavne ankete pokazuju da većina Izraelaca želi da on da prioritet vraćanju preostalih talaca kući u odnosu na potencijalno nemoguć cilj uništenja Hamasa.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading